Решение по дело №10266/2020 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 6 януари 2021 г.
Съдия: Дианка Денева Дабкова
Дело: 20207060710266
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 14 октомври 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

№ 257

гр. Велико Търново, 06.01.2021 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, трети касационен състав, в съдебно заседание на тринадесети ноември две хиляди и двадесета година в състав:

                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ЧЕМШИРОВ

                                            ЧЛЕНОВЕ:ДИАНКА ДАБКОВА

                                                                КОНСТАНТИН КАЛЧЕВ

                                                                  

при секретаря С.Ф.

и с участието на прокурора от ВТОП СВЕТЛАНА ИВАНОВА, разгледа докладваното от съдия Дабкова касационно АНД № 10266/2020 г. по описа на съда. При това, за да се произнесе съобрази следното:

 

Касационно производство по реда на чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс/АПК/, вр. с чл. 63, ал. 1, изр. ІІ от Закона за административните нарушения и наказания/ЗАНН/.

На проверка е подложено Решение № 336/16.09.2020г., постановено по АНД № 195/2020г., с което състав на Районен съд Горна Оряховица е изменил Наказателно постановление № 19-0268-002035 от 10.01.2020г., издадено от началник сектор при ОД на МВР – Велико Търново, РУ Горна Оряховица, с което намалява наложените на А.Г.К. с ЕГН ********** наказания, съответно: глобата от 200 на 50 лева, а лишаването от право да управлява МПС от 4 месеца на един месец.

Така постановеното Решение е обжалвано в законния срок с касационна жалба, подадена от А.К.. Според касатора решението на въззивния съд е неправилно поради нарушение на материалния закон. Нарушението представлява маловажен случай, а РС не отчел това. Както и обстоятелството, че административнонаказващият орган не е обсъдил възраженията й в тази връзка. Единствената причина да управлява автомобила без поставени регистрационни табели е теза да бъдат поставени те в сервиз, т.к. не е имала възможност да стори това сама или мъжътй, който бил болен по това реме. По тези съображения моли АСВТ за отмяна на решението на РС и самото НП.

В о.с.з. касаторът  не се явява и не се представлява.

Ответникът по касационната жалба – РУ Г. Оряховица при  ОД на МВР – Велико Търново, редовно призован не изпраща представител.

Представителят на Окръжна прокуратура – Велико Търново дава заключение за неоснователност на касационната жалба. Счита, че решението на РС следва да бъде потвърдено като правилно, т.к. е постановено в съответствие с доказателствата по делото и материалния закон.

Съдът в качеството на касационна инстанция на основание чл. 218, ал. 2 от АПК служебно провери валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон. Оплакванията в жалбата АСВТ квалифицира само като такива за неправилно приложение на закона  - касационно основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 от НПК, във връзка с чл. 348, ал. 2 от НПК и чл. 63, ал.1, изреч. последно от ЗАНН. Като прецени оплакванията в жалбата, във връзка с доказателствата по делото, запозна се с доводите на страните, съдържанието и реквизитите на проверявания съдебен акт, касационната инстанция приема за установено следното:

Касационната жалба е подадена в срок от надлежна страна, участвала в производството пред РС, за която решението е неблагоприятно, против съдебен акт, подлежащ на касация, пред местно компетентния съд, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА по следните съображения по правото:

В хода на въззивното производство са установени следните факти:

На 19.12.2019год., около 10:15 часа в община Горна Оряховица на първокщласен път в посока с. Самоводене управлява лек автомобил МЕРЦЕДЕС Ц 180Д с рег. № *** за временно движение, без поставена предна и задна регистрационна табела на превозното средство. Нарушението е установено с АУАН № 2067/19.12.2019г. Квалифицирано е по чл.140, ал.1 от Закона за движение по пътищата и на основание чл. 175, ал.1, т.1 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за 4 месеца.

Въззивният съд извършил дължимата служебна проверка за законосъобразност. Установил, че не са допуснати съществени нарушения на процедурата по издаване на НП и не са изтекли сроковете по чл.34 от ЗАНН. Приетите писмени и гласни доказателства по делото подкрепят обвинението за осъществено нарушения с посочената квалификация. Като разгледал възраженията в жалбата преценил, че нарушението не притежава признаците на маловажност по чл.28 от ЗАНН. Същото е такова на формално извършване и не разкрива обществена опасност по-ниска от тази на други нарушения от същия вид. Същевременно РС отчел, че като наложил максималните размери на предвидените наказания, АНО не е извършил правилна индивидуализация на размера на наказанията, които според закона се налагат кумулативно. В тази връзка преценил, че редуцирането на всяко от наказанията към законовия миниму е съответно назаконовата цел по чл.12 от ЗАНН и изменил НП по посочения начин.

При касационния контрол се установи, че решението на РС е постановено при изяснена фактическа обстановка, въз основа на задълбочен и всестранен анализ на събраните доказателства и след мотивирано обсъждане на всички заявени възражения. Констатациите по фактите съответстват на събраните по предвидения процесуален ред гласни и писмени доказателства, а изводите на въззивния съд са правно издържани. Не са допуснати съдопроизводствени нарушения и законът е приложен правилно. Настоящият касационен съдебен състав възприема установената от районния съд фактическа обстановка и споделя решаващия правен извод на състава на Районен съд Горна Оряховица. Поради изложеното и доколкото с касационната жалба се преповтарят оплакванията срещу НП, заявени пред районния съд, изводите на същия по фактите и правото не следва да се преповтарят по аргумент от чл. 221, ал. 2 от АПК. Въпреки това за прецизност ще бъде посочено следното:

Правилно е прието от РС, че посочените в жалбата обстоятелства за заболяване на съпруга и невъзможност сама касаторката да постави табелите не са такива, които определят по-ниска обществена опасност на деянието, което всъщност е умишлено, а липсата на вредни последици по принцип е присъщо на формалните нарушения. Същите тези причини, които РС е отчел са му послужили да направи преценка, че  наложеното на К. наказания са твърде сурови, т.к. изтъкнатите в жалбата причини свидетелстват за по-ниска обществена опасност на самия деец. Обосновано и правилно в тази връзка ГОРС е преценил, че предупредително и възпитателно върху същата ще въздействат наказанията, в размера на предвидения в закона максимум.

По изложените мотиви, настоящата инстанция не намери основания за касиране на решението. Съответен на доказателствата и закона е изводът на РС за изменение на наложениете наказания към техния законов минимум. Касационните оплаквания не са подкрепени от приложените  доказателства, а служебната проверка  на постановеното от РС решение сочи, че същото е валиден,  допустим и правилен съдебен акт, който следва да бъде оставен в сила.

Мотивиран така и на основание чл.221, ал.2, предл. първо от АПК, във връзка с чл.63, ал.1, изреч. 2-ро от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение № 336/16.09.2020 г., постановено по АНД № 195/2020 г. по описа на Районен съд Горна Оряховица.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

  

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                   ЧЛЕНОВЕ: