Определение по дело №1137/2018 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 368
Дата: 7 февруари 2019 г.
Съдия: Марина Христова Христова Иванова
Дело: 20182330101137
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е №368/7.2.2019г.

гр. Ямбол , 07.02.2019 г.

 

Ямболският районен съд,                                      ХV- ти  граждански състав

На 07.02                                                                                                 2019 година 

В закрито заседание в следния състав:                                               

 

                                                                     Председател: Марина Х.

 

като разгледа докладваното от съдия Х.

гр.  дело № 1137 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

               Производството по делото е образувано по искова молба, предявена от А.В.Ш. против Я.С.В., А.Д.В. и В.Д.В. с правно основание осн.чл.87 от ЗЗД .

                В законоустановения срок ответницата Я.С.  е предявила против ищеца А.Ш. насрещен иска  с правно основание чл. 59 от ЗЗД за сумата от 10 171, 33 лв.

 По делото е постъпила молба от Маринка Дончева Шопова, в която се посочва, че делото следва да бъде спряно поради смърт на ищеца, за което представя доказателства. Видно от представеното удостоверение за наследници ищецът и ответник по насрещния иск  е починал на 28.01.2018 год., за което обстоятелство е съставен акт за смърт №6/28.01.2018 год.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че производството по настоящото дело следва да бъде спряно на основание чл. 229,ал.1,т.2 от ГПК, в частта относно предявеният насрещен иск по чл. 59 от ЗЗД. Същевременно, с оглед разпоредбата на чл. 230,ал.2 ГПК на ищеца по него Я.С.  следва да бъде указано в шестмесечен срок от съобщението да посочи наследниците на починалия ответник, включително адресите им за призоваване, както и последиците от неизпълнение на тези указания.Освен това същата следва да посочи дали поддържа иска, срещу кой от тях и за какви суми, както и да представи копие от исковата молба и уточнението за връчване според броя им.

Предвид, че по делото са налични доказателства относно обстоятелството кои са наследниците на починалия ищец, производството в частта относно иска по чл. 87,ал.3 от ЗЗД не следва да бъде спирано, като служебно бъдат конституирани наследниците му. Видно от приложеното удостоверение за наследници А.Ш. е оставил петима наследници – преживяла съпруга, син , дъщеря и двама внуци- А.В. и В.В.. Последните двама обаче са вече страни в процеса- ответници, в качеството на наследници на починалия си баща – Диан В.. Предвид, че наследникът на прехвърлителя  може да упражни правото да развали договора по отношение на неизправния длъжник(ци) в обема на притежаваните от него права - т. е. съобразно дела си, както и сливане качеството на кредитор и длъжник по отношение на А.В. и В.В., от една страна в качеството им на наследници на починалия прехвърлител А.Ш., а от друга страна в качеството им на наследници на починалия приобритател Диан В., то й производството по делото следва да бъде прекратено в частта относно искането за разваляне на договора за издръжка и гледане относно притежаваните от тях дялове от наследството или по отношение на 1/8 ид.ч. за всеки.

По изложените по - горе съображения, ЯРС

 

                                                               ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ определение за насрочване на делото в о.с.з. за 26.02.2018 год.

КОНСТИТУИРА като ищци в процеса по иска с правно основание чл. 87,ал.3 от ЗЗД наследниците на починалия ищец А.В.Ш. – Маринка Добрева Шопова, Мария Атанасова В. и Веселин Атанасов В. .

Същите да се уведомят посредством връчване на настоящото определение и копие от исковата молба на адресите посочени в удостоверението за наследници, с едноседмичен срок за становище.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 1137/2018 год. в частта относно иска с правно основание чл. 87,ал.3 от ЗЗД предявен от А.Д.В. и В.Д.В., в качеството им на наследници на починалия ищец А.В.Ш.  относно притежаваните от всеки от тях по 1/8 ид.ч. от наследството.

СПИРА  на основание чл. 229,ал.1,т.2 от ГПК производството по гр. дело № 11.37/2018   год. по описа на ЯРС в частта относно иска по чл. 59 от ЗЗД , поради смърт на ответника А.В.Ш. .

Указва на ищеца Я. Стефнова В.  в шестмесечен срок от съобщението да посочи наследниците на починалия ответник, включително адресите им за призоваване, дали поддържа иска, срещу кой от тях и за какви суми, както и да представи копие от исковата молба и уточнението за връчване според броя им.

Указва на ищеца Я.С.В., че при неизпълнение на вменените му задължения на основание чл. 230,ал.2,изр. последно от ГПК  делото се прекратява.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд Ямбол в 1-седмичен срок от връчването му.

След влизането му в сила и постъпване на становище от новоконституираните ищци делото да се докладва за продължаване на съдопроизводствените действия.

 

                                            

                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: