Определение по дело №430/2020 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 464
Дата: 21 юли 2020 г.
Съдия: Върбина Ганчева Мълчиниколова
Дело: 20204400600430
Тип на делото: Въззивно частно наказателно дело
Дата на образуване: 29 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                    

…………..                         21.07., година 2020 г.                  гр. Плевен

                              

В И М Е Т О   НА   НАРОДА

 

ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД              ІІ- ри наказателен състав

 през       ДВЕ ХИЛЯДИ И ДВАДЕСЕТА  година в   закрито заседание в следния състав

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ВЪРБИНА  МЪЛЧИНИКОЛОВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:     МАРИАН  ИВАНОВ

                                                              ГЕОРГИ  ГРЪНЧАРОВ

                                                                 

 като разгледа   ВНЧД № 430 /2020 г.   ,докладвано от  Председателя,  за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е въззивно, по реда на чл. 243,ал.7 от НПК.

        

Образувано е на основание постъпилата частна жалба  Вх. рег. № 23.06.2020г., подадена от *** гр. Велико Търново, чрез Зам. Директора М.К., редовно упълномощен, срещу ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 89/ 10.06.2020г. на Районния съд гр. Левски, постановено по ЧНД № 115/ 2020г.

Със съдебния акт, предмет на жалбата, първоинстанционният съд  ОСТАВИЛ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от И.З.- Директор на ***- В.Търново против Постановление от 16.04.2020г. на прокурор при Районна прокуратура - Плевен, за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 181/2019г. по описа на РУ-Левски, прокурорска преписка №522/2019г. по описа на Районна прокуратура - Плевен, като НЕДОПУСТИМА И ПРЕКРАТИЛ производството по ЧНД №115/2020г. по описа на Районен съд - Левски.

В частната жалба се съдържа оплакване, че определението, предмет на жалбата е неправилно и незаконосъобразно.  Посочва се в жалбата, изводите на районния съд за недопустимост на подадената жалба са в противоречие с разпоредбата на чл.3 ,ал.1 т.13 от ЗНАП. Излагат се доводи ,че след като законът възлага на агенцията да продава отнетото имущество, с каквото право разполага само собственика или изрично упълномощено от него лице, то НАП представлява ощетено юридическо лице и  процесуална легитимация да представлява собственика – държавата по дела , като подава жалби .

Моли окръжния съд, да отмени обжалваното определение.

С оглед, на това съдът не следва да разглежда оплакванията по същество, а само доводите против оставяне на жалбата без разглеждане и прекратяване на съдебното производство.

Съдът , като съобрази оплакванията в частната жалба, изложените в нея доводи и данните по делото установи следното:

ЖАЛБАТА Е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Безспорно е ,че вещите отнети в полза на държавата са нейна собственост. Предоставянето от чл. 3,ал.1т.13 ЗНАП правомощия на агенцията да се разпорежда с държавното имущество  е различно на правомощието за процесуално представителство на държавата по съдебните дела.

Процесуалното представителство на държавата е уредено в чл.31 от ГПК. В  ал.1 императивно е посочено, че Държавата се представлява от министъра на финансите, освен , когато в закон е предвидено друго.

 В ал.2 на чл.31 е изрично уредено,че  по дела ,които се отнасят до недвижими имоти- държавна собственост, държавата се представлява от Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 

          В разпоредбата на чл.10 ,ал.1 т.15 и т.16 от са уредени  изчерпателно случаите, в които законът оправомощава Изпълнителния директор на НАП с процесуално представителство по дело ,но само в следните случаи:

          т.15. (нова - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г. - изм., бр. 32 от 2009 г.)  „представлява държавата в производството по несъстоятелност в случаите, когато държавата е кредитор с публични или определени със закон частни държавни вземания; отправя искане до съответния окръжен съд за откриване на производство по несъстоятелност за вземанията по чл. 3, ал. 7“

 

         т.16. (нова – ДВ, бр. 105 от 2016 г.)“ представлява държавата в производството по стабилизация на търговец в случаите, когато държавата е кредитор с публични или определени със закон частни държавни вземания „

         В Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., бр. 12 от 2009 г., в сила от 1.05.2009 г.) е посочено,че“ Процесуалното представителство пред съда по актовете и действията на агенцията и нейните органи и служители се осъществява от изпълнителния директор или по негово пълномощие от юрисконсулти или други служители в агенцията с юридическо образование и придобита юридическа правоспособност“.

          От горепосочените разпоредби на Закона за НАП е видно ,че нито изпълнителният директор на НАП, нито териториалните директори разполагат с правото да представляват държавата по наказателни дела ,както и по граждански и административни дела , извън изрично и ограничително посочените в горните разпоредби случаи.

         Предвид горното, правилно и законосъобразно, първоинстанционният съд е оставил без разглеждане частната жалба, против посочения съдебен акт по чл.243 от НПК , като подадена от лице, което не е процесуално легитимирано да представлява държавата по наказателни дела и не е надлежно упълномощено за това от министъра на финансите, и е прекратил съдебното производство по делото.

         Мотивиран от горното ,Плевенският окръжен съд

 

                                     

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

         ПОТВЪРЖДАВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 89/ 10.06.2020г. на Районния съд гр. Левски, постановено по ЧНД № 115/ 2020 г., с което първоинстанционният съд е ОСТАВИЛ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба от И.З.- Директор на ***- В.Търново, подадена против Постановление  16.04.2020г. на Районна прокуратура - Плевен, за прекратяване на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 181/2019г. по описа на РУ-Левски, прокурорска преписка №522/2019г. по описа на Районна прокуратура - Плевен, като НЕДОПУСТИМА И ПРЕКРАТИЛ производството по ЧНД №115/2020г. по описа на Районен съд - Левски.

 

         Определението е окончателно.

 

 

Председател:                                                  Членове: