Решение по дело №522/2019 на Районен съд - Враца

Номер на акта: 250
Дата: 16 юли 2019 г. (в сила от 15 август 2019 г.)
Съдия: Росица Иванова Ангелова
Дело: 20191420200522
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 22 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр.В., 16.07.2019 г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

              Врачанският районен съд, VII наказателен състав, в откритото съдебно заседание на осемнадесети юни, през две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

           Председател: РОСИЦА  АНГЕЛОВА

 

при участието на секретаря В.В., като изслуша докладваното от съдията н.а.х.д.№522 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

              Производството е по реда на чл.59-63 от ЗАНН.

              Образувано е по жалбата на С.В. *** против Наказателно постановление № 190967-000366 от 26.03.2019 г., издадено от Началник група към ОДМВР-В., сектор Пътна полиция-В., с което на основание чл.175, ал.3, пр. 1 ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1 ЗДвП, му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

              В жалбата се релевира оплакване за незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление, като се твърди, че няма извършено нарушение, тъй като автомобилът е бил с транзитни номера.

              Процесуалният представител на жалбоподателя поддържа жалбата с посочените доводи и моли за отмяна на НП, поради маловажност на случая.

              Ответното РПУ-В. не се представлява и не ангажира становище по жалбата.

              Врачанският районен съд, като взе предвид депозираната жалба, събраните по делото доказателства, доводите и съображенията на страните, намери за установено от фактическа страна следното:

              Жалбата против атакуваното НП е подадена в законоустановеният 7-дневен срок и същата е процесуално допустима.

              На 31.10.2018 г. жалбоподателят С.П. отишъл в сектор ПП при ОД МВР-В., където му издали разрешение за временно движение и транзитни табели с номер *** за лек автомобил „Форд Галакси” с рама № ***, негова собственост, като срокът на разрешението бил тридесет дни. На 03.12.2018 г., около 09, 10 часа в гр.В., на ул.”***”, срещу № *** С.П. управлявал лек автомобил „Форд Галакси” с рама № *** с изтекъл на 30.11.2018 г. срок на валидност на транзитните табели, когато бил спрян за проверка  от полицейските служители Т.Т., Д.Д. и Ф.Ф., по повод на която бил съставен акт за установяване на административно нарушение, серия Д, № 451860 от 03.12.2018 г.  След извършване на проверка в РУ-В., материалите били изпратени на ВРП, където била образувана преписка 76/2019 г., като в хода на извършената проверка било установено, че процесният лек автомобил не е бил регистриран  по надлежния ред, предвиден в Наредба I-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение, и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на МПС и ремаркета,  теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, обн. ДВ, бр.31 от 14.04.2000 г. С Постановление за отказ от образуване на досъдебно производство от 06.03.2019 г. прокурор при ВРП е отказал да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер и е прекрати преписката, като е изпратил същата по компетентност на сектор ПП при ОД МВР-В..  Въз основа на прокурорското постановление е било издадено Наказателно постановление № 190967-000366 от 26.03.2019 г. от Началник група към ОДМВР-В., сектор Пътна полиция-В., с което на основание чл.175, ал.3, пр. 1 ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1  ЗДвП му е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

              При обжалването на НП пред ВрРС са събрани гласни доказателства, като са допуснати до разпит свидетелите, посочени в пр.преписка, от чиито показания се установява, че на посочените в НП дата и място жалбоподателят П. е управлявал процесния лек автомобил с изтекъл срок на валидност на транзитните регистрационни табели. Свидетелските показания са непротиворечиви и последователни и отговарят на събрания по делото доказателствен материал, поради което съдът ги кредитира изцяло. Самият жалбоподател признава установената по делото фактическа обстановка и не спори по фактите.

              При гореустановената фактическа обстановка съдът достига до следните правни изводи:

              При издаване на НП не са допуснати нарушения на процесуалните правила от категорията на съществените. Нарушението, за което е съставен акта и издадено НП е описано като управляване на лек автомобил с изтекъл срок на транзитните регистрационни табели, като в НП е посочено, че с това деяние е нарушена разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП. Съгласно  разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП, по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. В тази връзка съдът намира                                                                                                                                                                                               дадената от административният орган квалификация на визираното нарушение за правилна. От събраните по делото доказателства се установява по безспорен начин, че водачът на лек автомобил „Форд Галакси” с рама № *** – жалбоподателят С.П. на 03.12.2018 год. е управлявал лекият автомобил, като транзитните регистрационни табели са били с изтекъл н а30.11.2018 г. срок на валидност. Това нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, свидетелските показания в тази насока са непротивиречиви. В тази връзка неоснователни са доводите, изтъквани от  жалбоподателя /в жалбата и в хода по същество/ за липса на извършено нарушение по ЗДвП. Законодателят е поставил  изискване не само моторните превозни средства да бъдат регистрирани, но  и табелите да са поставени на определните за това места. Следва да се отбележи и обстоятелството, че по делото е приложена Заповед от 14.05.2018 г.  на МВР, от която е видно, че лицата съставили АУАН и НП са компетентните за това органи. 

              В издаденото въз основа на Постановление на ВРП наказателно постановление не са допуснати нарушения от категорията на съществените, водещи до неговата отмяна. Наказателното постановление съдържа всички необходими реквизити съгласно чл.57, ал.1 от ЗАНН. В издаденото НП е посочено като основание за налагане на административното наказание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП. Разпоредбата на чл.175, ал.3, пр.1 ЗДвП касае управляване на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Посоченото основание за налагане на административно наказание е правилно, тъй като в конкретната хипотеза е налице управляване на МПС с поставени транзитни регистрационни табели, чиито срок е изтекъл, което се приравнява на управляване на  нерегистрирано по надлежния ред МПС. Санкционната разпоредба предвижда наказание глоба от 200 до 500 лева и лишаване от правоуправление за срок от 6 до 12 месеца. Административнонаказващият орган е определил размер на наказанието в границите на наказанието, предвидено за извършеното нарушение, като е  наложил глоба в минимален размер и лишаване от правоуправление за минимално предвидения срок.      

              Не е налице маловажност на случая, като в тази връзка са неоснователни възраженията на жалбоподателя.

              Предвид горното въззивната жалба се явява неоснователна и като такава същата следва да бъде оставена без уважение, а НП следва да се потвърди като правилно и законосъобразно.

              Водим от горното Врачанският районен съд

 

Р  Е  Ш  И:

 

              ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 190967-000366 от 26.03.2019 г., издадено от Началник група към ОДМВР-В., сектор Пътна полиция-В., с което на основание чл.175, ал.3, пр. 1 ЗДвП, за нарушение на чл.140, ал.1 ЗДвП, на С.В. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 200 /двеста/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца.

 

              Решението подлежи на обжалване  пред Административен съд – В. в 14-дневен срок от получаване на съобщението за неговото  изготвяне.

 

                                                                      

                                                                                               РАЙОНЕН   СЪДИЯ: