Решение по дело №3676/2009 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 1144
Дата: 20 ноември 2009 г. (в сила от 10 декември 2009 г.)
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20092120203676
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 4 ноември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ 

          гр.Бургас, 20.11.2009г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Бургаският районен съд,  наказателен състав

на осемнадесети ноември две хиляди и девета година

в публичното заседание в следния състав :

                                                  

Председател: Иво Добрев

                                                              Съдебни заседатели:

Секретар: Златка Калоянова

Прокурор: ………………….

като разгледа докладваното от съдия Иво Добрев

наказателно административен характер дело номер 3676 по описа на съда за 2009 година за да се произнесе взе предвид следното :

          Производството по делото е образувано във връзка с постановление на Бургаска районна прокуратура, с което на основание чл.375 ал.1 от НПК е направено мотивирано предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на С.С.А., ЕГН ********** за извършено престъпление по чл.207 ал.1 от НК.

            Съдът, след преценка и анализ на събраните по делото доказателства поотделно и  в съвкупност намира за установено от фактическа и правна страна следното:

          В средата на месец май 2009г. свидетелката Р.К. трябвало да пътува от село Маринка до гр.Бургас. На път за автобусната спирка на селото видяла, че автобуса пристига и се затичала, за да не го изпусне. След като се качила в превозното средство установила липсата на мобилния си телефон марка “...”. По същото това време, близо до същата автобусната спирка минала С.С.А.. Видяла апарата, собственост на К. на земята и го взела, като изхвърлила, поставената в него СИМ-карта. Действията на обвиняемата били забелязани от свидетелката Д.Я., която уведомила пострадалата за случилото се. В хода на извършената полицейска проверка и около месец, след описаните по-горе събития мобилния апарат бил намерен у А. и предаден доброволно от нея на органите на полицията.

          Гореизложената фактическа обстановка се потвърждава от материалите по приложеното Дознание №574/2009г. по описа на Четвърто РУ на МВР-Бургас, включително и от направените в съдебно заседание самопризнания от обвиняемата. Безспорно  е установено, че А. е осъществила от обективна страна признаците от състава на престъплението по чл.207 ал.1 от НК, като в средата на месец май 2009г. в село Маринка, Обл.Бургаска намерила чужда движима вещ мобилен телефон марка “...”модел ... на стойност 279.11/двеста седемдесет и девет/лева и 11стотинки, ведно със сим-карта на „Прима" на Мобилтел, на стойност 5 лева, всичко на обща стойност 284.11 лева, собственост на Р.Й.К. от гр.Бургас и в продължение на една седмица не съобщила за нея  на собственика, на властта или на този, който я е загубил.

          Престъплението е извършено виновно при форма на вината “пряк умисъл” по смисъла на чл.11, ал.2 от НК. Подсъдимата е с необременено съдебно минало и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на раздел IV гл. VIII от НК. От друга страна за деянието е предвидено  наказание глоба от 100 до 300 лева, при което съдът счита, че са налице предпоставките за прилагане института на чл.78а от НК чрез освобождаване на А. от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

Съобразно разпоредбата на чл.78а ал.5 от НК, когато за извършеното престъпление е предвидено наказание глоба или глоба и друго по леко наказание, административното наказание не може да надвишава размера на тази глоба.

          Предвид гореизложените съображения съдът, като прецени степента на обществена опасност на деянието и на обвиняемата като личност намира, че за постигане целите на генералната и специалната превенции на наказанието, визирани в разпоредбата на чл.36 от НК  адекватно по вид и размер наказание се явява  глоба в размер на 150 лева в полза на държавата.

          Мотивиран от гореизложеното Бургаският районен съд на основание чл. 378 ал.4 т.1 от НПК

Р Е Ш И :

ПРИЗНАВА С.С.А., родена на ***г. в гр.Бургас, българска гражданка, неомъжена, неосъждана, начално образование, ЕГН ********** за виновна в това, че в средата на месец май 2009г. в село Маринка, Обл.Бургаска намерила чужда движима вещ мобилен телефон марка “Нокия”, модел 5210 на стойност 279.11 /двеста седемдесет и девет/ лева и 11 стотинки, ведно със СИМ-карта на „Прима" на Мобилтел, на стойност 5/пет/ лева, всичко на обща стойност 284.11/двеста осемдесет и четири лева и 11ст./, собственост на Р.Й.К.от гр.Бургас и в продължение на една седмица не съобщила за нея  на собственика, на властта или на този, който я е загубил- престъпление по чл.207 ал.1 от НК, поради което на основание чл.78а, ал.1 от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност.

        НАЛАГА на С.С.А., ЕГН **********     административно наказание глоба в размер на 150/сто и петдесет/ лева в полза на държавата.

       ОСЪЖДА С.С.А., ЕГН ********** да заплати разноски по делото в размер на 35.00  /тридесет и пет /лева.

        Решението може да бъде обжалвано или протестирано в 15- дневен срок от съобщаването му пред Бургаския окръжен съд.

                                                                                      

Районен съдия: Иво Добрев

 

Вярно с оригинала!

Златка Калоянова