Решение по дело №5229/2015 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 431
Дата: 10 февруари 2016 г. (в сила от 10 февруари 2016 г.)
Съдия: Стоян Димитров Колев
Дело: 20153110105229
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 май 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

№431/10.2.2016г.
В ИМЕТО НА НАРОДА

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, XLIII - ти състав в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и девети януари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: СТОЯН КОЛЕВ

при участието на секретар И.И., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 5229 по описа за 2015 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Предявени са от Д.С.С., ЕГН ********** *** в качеството на майка и законен представител на детето И.И.С., ЕГН ********** срещу И.С.С., ЕГН **********, адрес: *** първоначално обективно и кумулативно съединени ИСК с правно основание чл. 127, ал. 2 СК за определяне местоживеенето на детето И.И.С., роден на *** г. с ЕГН ********** при ищцата - Д.С.С. ЕГН ********** на адрес *** и предоставяне упражняването на родителските права върху детето И.И.С., роден на *** г. с ЕГН ********** на ищцата Д.С.С. ЕГН **********, като на бащата бъде определен режим на лични отношения, при който той има възможност да го вижда и взема при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 18 часа в събота до 16 часа в неделя с преспиване, както и 20 дена през лятната ваканция, когато майката не е в платен годишен отпуск; ИСК с правно основание чл. 143 СК за осъждане на ответника да заплаща на ищеца месечна издръжка в размер на 200 лева с падеж всяко пето число от месеца за който е дължима и ИСК с правно основание чл. 149 СК за осъждане на ответника да заплати на ищеца сумата от 200 лева месечно дължима издръжка за периода от 12.05.2014 година до постъпване на исковата молба в съда – 12.05.2015г. като общият размер на претендираната издръжка от месец април 2014г. до месец април 2015г. възлиза на 2400 лв., заедно със законната лихва за всяка закъсняла вноска.

Излагат се следните факти и твърдения:

Страните по делото са родители на детето И.И.С., родено на *** г., преди раждането му са били в граждански брак, който е прекратен с влязло на 03.01.2008 г. решение на ВРС, постановено по гр.д. № 5791/2007 г. по описа на ВРС. От брака си страните имат родено друго дете - Симона Ивайлова Станчева, род. на *** г., родителските права върху което упражнявам ищцата по силата на посоченото съдебно решение. Детето И.И.С. е родено от фактическото съжителство, което страните са установили след прекратяване на брака им с Решение на ВРС, постановено по гр.д. № 5791/2007 г. по описа на ВРС. От месец октомври 2012 год., бащата и майката са разделени.

Твърди се, че с ответника имат разногласия по въпроса кой от двамата родители на детето И.И.С. да упражнява родителските права, поради което е предявила и иска си по чл. 127, ал. 2 СК.

Твърди се, че цялостната издръжка и осигуряване на средства за издръжка, наем за квартира, отглеждане и възпитание на детето в момента е поета изцяло от майката, като до настоящия момент ответникът не е заплащал никаква издръжка и не е оказвал никаква финансова помощ на майката и детето. Излага се, че детето има необходимост от посещаване на детска градина, майката изпитва сериозни материални и финансови затруднения по отглеждането и осигуряване на издръжката.

Твърди се от ищцова страна, че ответникът работи и реализира трудови доходи, достатъчни за задоволяване на личните му нужди и за изплащане на издръжка от 200 лв., която няма да се яви съществено затруднение за самия него.

В рамките на срока по чл. 131 ГПК, ищецът е подал отговор на исковата молба, с който счита предявения от молителите иск за неоснователен. Оспорва твърденията в исковата молба, че цялостната издръжка за детето И.И.С. ЕГН ********** е поета единствено от майката, като твърди, че детето ежедневно е при него и родителите му и за периода след 01.04.2014 г. Оспорва претендираната издръжка по размер, както и оспорва дължимостта на такава за минало време, твърдейки, че ежедневно е престирал издръжка за детето в този период.

Твърди, че след м.октомври 2012 год.. е безработен, не получава трудови доходи, поради което не може да плаща издръжка от 200 лева. Твърди също, че дължи издръжка и се грижи и за другото си дете *, за което плаща издръжка в размер на 50 лева. определена по гр.д. 5791/2007 г. на ВРС и за която е заведен иск за увеличение на размера на издръжката на 200 лв. по гр.д. № 5228/15 г.. по описа на Районен съд гр. Варна- 25-ти състав. Заявява, че в рамките на възможностите му е да заплаща издръжка в размер на  90 /деветдесет/ лева.

Предявява насрещни искове за предоставяне на родителските права по отношение на детето И.И.С. ЕГН **********, на него, за определяне режим на лични контакти между детето и майката, за осъждане на майката да заплаща издръжка в размер на 150 лв. платими на всяко пето число от месеца за който се дължи.

Изтъква в тази връзка твърдения за липса на родителски капацитет на ищцата, че разполага с по добра поддържаща среда в лицето на своите родители и че разполага с по-добри битови условия за отглеждането на детето.

В отговора си по насрещните искове, подаден в рамките на срока по чл. 131 ГПК ищцата оспорва същите.

В съдебно заседание се излага, че страните са постигнали споразумение по спорните въпроси, което представят в писмен вид.

По същество страните поддържат лично и чрез процесуалните си представители подадената молба по чл.127 ал.2 СК.

Поддържат споразумението и молят същото да бъде утвърдено.

Контролиращата страна – Дирекция “Социално подпомагане”- гр. Варна се представлява от социален работник С., която излага становище, че представеното споразумение е в интерес на детето и моли същото да бъде одобрено.

Съдът, след като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, намира за установено от фактическа страна следното:

От представеното в заверен препис удостоверение за раждане, се установява, че молителите са родители на детето И.И.С., ЕГН **********.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Молбата по чл.127 СК е подадена от лица, между които няма сключен граждански брак. Същите са родители на детето И.И.С., родено на *** г., ЕГН ********** и към настоящия момент не живеят заедно, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна. 

Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката.

Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл.127 ал.1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на роденото им дете, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Предвид характера на производството молителят следва да бъде осъден да заплати и държавна такса по споразумението за издръжка в размер на  лева, на основание чл.7, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл. 127, ал.1 ГПК, съдът

Р Е Ш И:

УТВЪРЖДАВА постигнатото между страните Д.С.С., ЕГН ********** *** в качеството на майка и законен представител на детето И.И.С., ЕГН ********** и И.С.С., ЕГН **********, адрес: *** СПОРАЗУМЕНИЕ по чл.127, ал.1 СК, с което уреждат своите отношения относно роденото им дете И.И.С., родено на *** г., ЕГН **********, както следва:

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО НА ДЕТЕТО И.И.С., родено на *** г., ЕГН ********** при майката Д.С.С., ЕГН ********** ***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на детето И.И.С., родено на *** г., ЕГН ********** на майката Д.С.С., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ се следният режим на контакти на бащата И.С.С., ЕГН **********, адрес: ***, с детето И.И.С., ЕГН **********,  както следва:

 -всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 18 часа в петък/след детската градина/ училище до 17 часа в неделя с преспиване;

-два пъти по 15 /петнадесет/ дни през лятната ваканция, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката;

-всяка нечетна година: на 1 /първи/ юни - след учебни занятия- до 20 ч.; Коледните празници: от 18 часа в деня преди започване на коледната ваканция за учениците до 26.12. -17 часа на съответната година,

-всяка четна година Новогодишните празници: от 27.12. -10 часа на съответната година- до 17 часа на деня, предхождащ първия учебен ден след новогодишните празници;

-половината дни от Великденската ваканция;

-денят след рождения ден на детето и на рождения ден на бащата- след детската градина/училище- до 20 ч.

За осъществяване на личните контакти на бащата с детето, определени  в настоящето споразумение, бащата следва да взема и връща детето в дома на майката в посочените крайни часове в споразумението.

             ОСЪЖДА И.С.С., ЕГН **********, адрес: ***, да заплаща месечна издръжка в полза на детето И.И.С., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Д.С.С., ЕГН **********, в размер на 120,00 лв. /сто и двадесет лева/, считано от 01.01.2016 г., платими от първо до пето число на месеца, за който се дължи, до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска.

ОСЪЖДА И.С.С., ЕГН **********, адрес: ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, по сметка на Районен съд гр. Варна, държавна такса по споразумението за определената издръжка, определена съгласно т.2, чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК в размер на 86.40 лева /осемдесет и шест лева и 0.40 ст./, ведно с 5,00 лв. /пет лева/ за издаването на изпълнителен лист.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: