Определение по дело №83/2013 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: 4173
Дата: 8 октомври 2014 г.
Съдия: Катя Бельова
Дело: 20131200100083
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 февруари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Определение № 386

Номер

386

Година

29.1.2014 г.

Град

Благоевград

Окръжен Съд - Благоевград

На

01.29

Година

2014

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

Лилия Масева

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Лилия Масева

дело

номер

20121200100348

по описа за

2012

година

и за да се произнесе, взе предвид следното:

С Определение N 1192/27.03.2013г., постановено в закрито съдебно заседание по настоящето дело, съдът е оставил исковата молба без движение, като е указал на ищеца, че в едноседмичен срок от съобщаването, следва да отстрани констатираните нередовности, чрез внасянето на дължимата се по делото д.т. в размер на 6 563 лева по сметка на БлОС и представяне на доказателства за внасянето й по делото. Със същото това определение, БлОС е оставил без уважение искането на ищците за освобождаване от внасяне на държавна такса, като е изложил съображения, че не са налице предпоставките на чл. 83, ал. 2 ГПК. Постановено е, че определението в частта, в която искането за освобождаване от внасяне на държавна такса е оставено без уважение, може да се обжалва в едноседмичен срок от връчването му на страната пред САС. Инстанционният контрол по повод обжалваемостта на така постановеното определение е приключил, като частните жалби на ищците, подадени пред САС, а в последствие пред ВКС са оставени без уважение, респ. не е допуснато касационно обжалване на определението на въззивната инстанция. Тоест, към днешна дата постановеното от БлОС Определение N 1192/27.03.2013г. по настоящето гр.дело, с което е оставено без уважение искането на ищците за освобождаване от внасяне на държавна такса в размер на 6 563 лв. е влязло в сила. Едновременно с това е изтекъл и срока за отстарняване на нередовността по ИМ, респ. не са изпълнени дадените в тази насока указания на ОС и по делото не е внесена дължимата д.т. за производството в размер на 6 563лв.

Предвид обстоятелството, че ищците не са отстранили визираните нередовности на исковата си молба в срок, а и към настоящия момент, съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено, тъй като нередовната искова молба не е в състояние да постави началото на процесуално правоотношение пред първата инстанция, тъй като гражданският процес е подчинен на строго определени правила,които следва да бъдат спазвани, като гаранция за правилен и стабилен акт.

Ето защо производството по делото следва да бъде прекратено, поради неотстранени в срок нередовности, за което съдът е дал процесуална възможност със съответните указания.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ВРЪЩА подадената от Е. Н. К., Я. К. К. и С. К. К. искова молба и ПРЕКРАТЯВАпроизводството по гр. дело № 348 по описа на Окръжен съд – Б. за 2012 г..

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред САС, в едноседмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:………………….