Решение по дело №200/2020 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 105
Дата: 10 юли 2020 г. (в сила от 12 септември 2020 г.)
Съдия: Силвия Яцова Павлова
Дело: 20204501000200
Тип на делото: Въззивно търговско дело
Дата на образуване: 10 юни 2020 г.

Съдържание на акта

                                    Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                          N 105

                                       гр.Русе, 10.07.2020г.

 

                                             В    ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

РУСЕНСКИЯТ  ОКРЪЖЕН СЪД,  търговско отделение в публичното

заседание на 25 юни през две хиляди и двадесета година в състав:

                                               

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: СИЛВИЯ ПАВЛОВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ЙОРДАН ДАМАСКИНОВ                                                                                   

                                                                              ПАЛМА ТАРАЛАНСКА

                                                                             

при секретаря   ДИМАНА СТОЯНОВА    като разгледа докладваното от             председателя    в.т.д. N200 по описа за  2020  година,   за да се произнесе,   взе предвид следното:

                   Производството е въззивно, по чл.258 и сл. ГПК.

                   Образувано е по въззивна жалба на Б. С.А. П.,  Ф., чрез Б. С.А. К., ЕИК *****, чрез юрисконсулт Н.М.против решението на Районен съд-Русе, постановено по гр.д.№8100/2018г., в частта, с която са отхвърлени предявените на основание чл.422 ГПК искове по отношение на С.Ю..

                     Излагат се оплаквания за неправилност на решението, които се свеждат до нарушение на материалния закон и необоснованост. Иска се да бъде отменено от въззивния съд и отхвърлените искове-уважени, както и присъдени съответните разноски за двете инстанции.

                  Насрещната страна-въззиваемият С.Ю. чрез особен представител адв. Т.Б.,*** е подала отговор на въззивната жалба в който излага доводи за нейната неоснователност и иска решението да бъде потвърдено.

                    След като обсъди събраните по делото доказателства и доводите на страните, както и след проверка на допустимостта на решението, както и на правилността му, с оглед посоченото във въззивната жалба, Окръжният съд намира за установено следното:

                   Жалбата е подадена в законния срок, от надлежна страна и при наличие на правен интерес, поради което е допустима и подлежи на разглеждане.

       Решението е валидно и допустимо.

       Безспорно е установено от представените доказателства, че на 24.06.2016 г. между "Б.Е., гр. С., чийто правоприемник е ищецът "Б.С. А. ", П., Ф. и С.Л.Ю. *** е сключен Договор за потребителски паричен кредит, отпускане на револвиращ потребителски кредит, издаване и ползване на кредитна карта PLUS-13487028, по силата на който дружеството е предоставило на ответницата за потребителски цели кредит в размер на 10000 лева. Отпуснатият кредит на ответницата като физическо лице представлява предоставяне на финансова услуга по смисъла на § 13, т. 12 от ДР на ЗЗП и ответницата има качеството на потребител по смисъла на чл. 9, ал. 3 ЗПК, както и по смисъла на § 13, т. 1 от ДР на ЗЗП.

При тези съображения и след извършен анализ на съдържанието на договора, настоящият съдебен състав приема, че договорът е за потребителски кредит, чиято правна регулация се съдържа в Закона за потребителския кредит /ЗПК/, а по силата на препращащата разпоредба на чл. 24 ЗПК - и в Закона за защита на потребителите /ЗЗП/. Съгласно разпоредбата на чл. 9, ал. 1 ЗПК договорът за потребителски кредит е договор, въз основа на който кредиторът предоставя или се задължава да предостави на потребителя кредит под формата на заем, разсрочено плащане и всяка друга подобна форма на улеснение за плащане. Законът въвежда императивни изисквания относно формата и съдържанието на този вид договор, посочени в разпоредбите на чл. 10 и чл. 11 ЗПК. Разпоредбата на чл. 22 ЗПК предвижда, че когато не са спазени изискванията на чл. 10, ал. 1, чл. 11, ал. 1, т. 7-12 и т. 20 и ал. 2 ЗПК договорът за потребителски кредит е недействителен.  С оглед императивния характер на посочените разпоредби, които са установени в обществен интерес за защита на икономически по-слаби участници в оборота, съдът е задължен да следи служебно за тяхното спазване и дължи произнасяне дори ако нарушението на тези норми не е въведено като основание за обжалване /в този смисъл са задължителните указания, дадени с т. 1 на ТР № 1/2013 г. от 09.12.2013 г. по тълк. д. № 1/2013 г. на ОСГТК на ВКС/. При извършената самостоятелна служебна проверка относно действителността на сключения между страните договор, въззивният съд констатира следното: При сключване на договора е спазена изискуемата се от чл. 10, ал. 1 ЗПК писмена форма на хартиен носител. Анализирано съдържанието на договора отговаря на изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 1-9 и т. 11 ЗПК - съдържа дата и място на сключването, вид на предоставения кредит, индивидуализация на страните, срок на договора, общия размер на кредита и начин на усвояването му, размер на ГЛП, информация относно размера, броя, периодичността и датите на плащане на погасителните вноски. Договорът обаче не отговаря на част от изискванията на чл. 10, ал. 1 ЗПК, както и на изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 10 и т. 12 ЗПК.

На първо място не е спазено изискването относно минимално допустимия размер на шрифта при изготвянето на договора, а именно - не по-малък от 12. В конкретния случай след извършване на сравнение съдът достига до извода, че при съставяне на договора е използван шрифт Garamond с размер 11. Дори и да се приеме, че е налице възможна грешка при извършване на сравнението или че отклонението е незначително, то нарушение на изискването относно размера на шрифта категорично е налице по отношение на приложения към договора сертификат и ОУ за застрахователна програма „Защита на плащанията по кредитни карти“, които са съставени в почти нечетлив размер шрифт. Изискването на чл. 10, ал. 1 ЗПК за сключването на договора по ясен и разбираем начин и с еднакъв по вид, формат и размер шрифт се отнася до всички елемента на договора. В случая сертификатът е подписан от кредитора и ответницата и в него се съдържат уговорки относно посочената в договора за кредит и дължима от ответницата застрахователна премия, поради което настоящият съдебен състав намира, че същият съставлява елемент и е част от договора, по отношение на който трябва да са спазени посочените законови изисквания. Аналогично е положението и по отношение на посочените ОУ.

На следващо място в договора е посочен годишен процент на разходите /ГПР/, но единствено като абсолютна процентна стойност. Липсва посочване на взетите предвид допускания, използвани при изчисляване на ГПР по определения в Приложение № 1 начин, каквото е изискването на чл. 11, ал. 1, т. 10 ЗПК. Според разпоредбата на чл. 19, ал. 1 ЗПК, ГПР изразява общите разходи по кредита за потребителя, настоящи или бъдещи (лихви, други преки или косвени разходи, комисионни, възнаграждения от всякакъв вид, в т. ч. тези, дължими на посредниците за сключване на договора), изразени като годишен процент от общия размер на предоставения кредит. В договора липсва конкретизация относно начина, по който е формиран посочения процент ГПР, което води и до неяснота относно включените в него компоненти, а това от своя страна е нарушение на основното изискване за сключване на договора по ясен и разбираем начин – чл. 10, ал. 1 ЗПК.

Както бе посочено, в договора е обективиран погасителен план, който съдържа единствено информация относно падежните дати на всяка от вноските, размер на вноската и размера на оставащата главница. Липсва обаче предоставяне на предвидената в чл. 10, ал. 1, т. 12 ЗПК информация относно правото на потребителя при погасяване на главницата по срочен договор за кредит да получи при поискване и безвъзмездно, във всеки един момент от изпълнението на договора, извлечение по сметка под формата на погасителен план за извършените и предстоящите плащания, който погасителен план трябва да посочва дължимите плащания и сроковете и условията за извършването на тези плащания и да съдържа разбивка на всяка погасителна вноска, показваща погасяването на главницата, лихвата, изчислена на базата на лихвения процент, и когато е приложимо, допълнителните разходи.

Предвид изложеното, настоящият съдебен състав намира, че съгласно разпоредбата на чл. 22 ЗПК сключеният договор за потребителски кредит  между "Б.Е. С. и въззиваемата Ю. е недействителен, тъй като не отговаря на част от изискванията на чл. 10, ал. 1 ЗПК, както и на изискванията на чл. 11, ал. 1, т. 10 и т. 12 ЗПК.

Последиците от обявяването на тази недействителност са регламентирани в разпоредбата на чл. 23 ЗПК, която предвижда, че потребителят дължи връщане само на чистата стойност на кредита, но не и на лихва или други разходи по кредита.

Настоящият съдебен състав намира, че в конкретния случай чистата стойност на заетата сума по смисъла на посочената законова разпоредба е в размер на 10000 лева, от които сумата 2820.26лв. е преведена за погасяване задължение на ответницата по договори за кредит № CREX – 12810480, №PLUS-11463384 и №CREX-11401789, удържана е сумата 250лв. такса ангажимент, а сумата 6929.74лв. е преведена по посочената в договора нейна сметка. По договора са заплатена сума в размер на 2476.55лв. Според настоящия състав предсрочната изискуемост на кредита е обявена на ответницата, чрез връчването на исковата молба на особения представител, поради което е дължима цялата главница-падежирала и предсрочно изискуема. От нея следва да бъде приспадната заплатената сума 2476.55лв., поради което са дължими общо 7523.45лв. Решението на първоинстанционния съд в частта, с която е отхвърлена претенцията за главницата над сумата 2398.45лв. до 7523.45лв. се явява неправилно и следва да бъде отменено, като искът бъде уважен до посочения размер. В останалата отхвърлителна част, решението е правилно и следва да бъде потвърдено.

С оглед изхода на спора на въззивника се дължат разноски в размер на: 489лв. за първа инстанция /още 319.64лв./ и 50лв. възнаграждение на юрисконсулт, 90.61лв. разноски за тази инстанция и 50 лв. възнаграждение за юрисконсулт, както и за заповедното производство-150.46лв. разноски за държавна такса /още 95.70лв./ и 50лв.-възнаграждение за юрисконсулт.

                   Решението подлежи на касационно обжалване, с оглед разпоредбата на чл.280, ал.3, т.1 ГПК.

                   Мотивиран така, на основание чл.271, ал.1 ГПК, Окръжният съд

      

                                                       Р   Е   Ш  И:

           

                ОТМЕНЯ решение №375 от 04.03.2020г., постановено по гр.д.№8100/2018г. по описа на Районен съд-Русе, В ЧАСТТА с която е отхвърлен иска за главница над сумата 2398.45лв. до 7523.45лв. като вместо него ПОСТАНОВЯВА:

                   ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО  по отношение на С.Л.Ю., ЕГН********** ***, че дължи на Б.С.А., П.,  Ф., чрез Б.С.А. К., гр.С., и сумата 5125лв. /общо 7523.45лв./-представляваща главница по договор за потребителски кредит PLUS-13487028 от 24.06.2016г., ведно със законна лихва от 31.05.2018г. до окончателното й изплащане.

                   ОСЪЖДА С.Л.Ю., ЕГН**********,***, да заплати на Б.С.А., П.,  Ф., чрез Б.С.А. К., гр.С., още сумата 95.70лв. разноски и 50лв. юрисконсултско възнаграждение по ч.гр.д.№3604/2018г. на РРС, още сумата 319.64лв. за първа инстанция и 50лв. възнаграждение на юрисконсулт, както и 90.61лв. разноски за тази инстанция и 50 лв. възнаграждение за юрисконсулт.  

                     ПОТВЪРЖДАВА решението в останалата част.

                     РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в едномесечен срок от връчването му на страните, при наличие на предпоставките по чл.280 ГПК.

                                           

 

                                                  Председател:   

                                                   

                                                         Членове: