Решение по дело №112/2021 на Административен съд - Сливен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 18 октомври 2021 г.
Съдия: Галя Петкова Иванова
Дело: 20217220700112
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 юли 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

№ 149

 

гр. Сливен, 18. 10. 2021 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СЛИВЕН, в публично заседание на двадесет и девети септември, две хиляди двадесет и първа година, в състав:

             

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СВЕТЛАНА  ДРАГОМАНСКА

                                             ЧЛЕНОВЕ:  ГАЛЯ  ИВАНОВА

                                                                    ИГЛИКА  ЖЕКОВА

           

При участието на секретаря ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА и на прокурора КРАСИМИР МАРИНОВ, като разгледа докладваното от съдия ГАЛЯ ИВАНОВА касационно административнонаказателно дело № 112 по описа на съда за 2021 година, за да се произнесе, съобрази следното: 

 

Производството е по реда на чл. 63, ал. 1, изр. 2 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ във връзка с чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/.  

Образувано е по касационна жалба на К.И.К., чрез адв. Х.Х., против Решение № 60/13.05.2021 г., постановено по АНД № 20212220200075/2021 г. по описа на Районен съд – Нова Загора, с което е потвърдено като законосъобразно НП № 20-0306-001292/25.01.2021 г., издадено от ВПД Началник група към ОДМВР гр. Сливен, РУ Нова Загора, упълномощен с МЗ № 8121з-515/14.05.2018 г., с което на К.И.К., с ЕГН: **********,***, за извършено нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, на основание чл. 175, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП, са му наложени административно наказание „Глоба“ в размер на 200.00 /двеста/ лева и административно наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от шест месеца.

В жалбата си касационният жалбоподател твърди, че обжалваното решение е неправилно, поради нарушение на материалния закон. Излага съображения, че: на посочената дата и място в АУАН и НП, при проверка от служители на РУ МВР- Р. било установено, че транзитните табели с рег. № ******* са с изтекъл срок; съставен му е акт, като нарушението било квалифицирано по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, въз основа на който е издадено оспорваното НП, с което е наложено наказание по чл. 175, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП за това, че касаторът управлява ППС, което не било регистрирано по надлежния ред; от събраните писмени и гласни доказателства се установило по безспорен и категоричен начин, че от субективна страна нарушението не било доказано; за да е налице административно нарушение, осъществяващото го деяние /действие или бездействие/ трябвало да е извършено виновно – чл. 6 от ЗАНН, т.е. деецът трябвало да съзнава или поне да допуска, че с деянието нарушава или е възможно да наруши установения ред на държавно управление; с постановление на РП – Сливен било прекратено наказателното производство, поради недоказаност от субективна страна на деянието и поради маловажност; изпращането му на наказващия орган не сочило обратното, че деянието осъществено от касатора било виновно; за разлика от определенията, решенията и присъдата, постановлението не се ползвало със сила на присъдено нещо; автомобилът е бил с поставени регистрационни табели, имал е застраховка, винетка, и всички необходими документи. Касаторът счита, че са изпълнени изискванията на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, като в текста липсвало нарушение – който управлява с изтекъл срок на табелите при временна регистрация. Посочва, че описването на срока на валидност в НП не било част от състава на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, както било квалифицирано нарушението, такова имало по чл. 141, ал. 1 от ЗДвП, като съотносимата санкционна норма била тази по чл. 185 от ЗДвП. Моли съда да постанови решение, с което да отмени решението на Районен съд – Нова Загора и отмени НП, поради неправилно приложение на закона.

В съдебно заседание касационният жалбоподател, редовно призован, се представлява от упълномощен процесуален представител, който поддържа жалбата и моли да бъде уважена.  

Ответникът по касационната жалба - Областна дирекция на МВР – Сливен, редовно призован, не се представлява в съдебно заседание. По делото е депозирано писмено становище, чрез гл. юриск. К. Б., която заявява, че оспорва жалбата, като счита същата за неоснователна. Моли да бъде оставено в сила решението на Районен съд – Нова Загора. Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, в случай че насрещната страна поиска такова.

Представителят на Окръжна прокуратура – Сливен, дава заключение за законосъобразност на решението на Районния съд.

Касационната жалба е подадена в предвидения в чл. 211, ал. 1 от АПК преклузивен срок, от надлежна страна и при наличие на правен интерес, поради което е допустима. Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

За да потвърди процесното НП като законосъобразно, Районният съд, след като е обсъдил и преценил събраните по делото доказателства, е приел за установено извършването на нарушението, за което е ангажирана отговорността на жалбоподателя; изложил е съображения за неоснователност на наведените от жалбоподателя доводи; счел е, че разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП е приложена правилно от наказващия орган.

Решението на Районния съд е валидно, допустимо и правилно. Възраженията на касационния жалбоподател са неоснователни.

Видно от установената по делото фактическа обстановка, при извършена проверка на 22.12.2020 г. от полицейски служители в с. П. м., о. Н. З., е било установено, че жалбоподателят управлява товарен автомобил „Фолксваген Транспортер“ с рег.№ *******, държава България, с. на К. Т. К., ЕГН **********, който не е регистриран по надлежния ред; с поставени регистрационни табели *******, които са с изтекъл срок на валидност на 19.11.2020г. За констатираното нарушение на К. е съставен АУАН Серия АА бл. №  469742 от 22.12.2020 г., в който е посочено, че е нарушен чл.140, ал.1 от ЗДвП. Образувана е и преписка от Районна прокуратура – Сливен, по която с Постановление от 20.01.2021 г. е отказано образуването на досъдебно производство и преписката е прекратена, като копие от постановлението е изпратено на Началника на РУ Нова Загора, с оглед ангажиране на административнонаказателната отговорност на К.И.К.. След получаване на постановлението на Районна прокуратура – Нова Загора, за констатираното със съставения АУАН нарушение, на 25.01.2021 г. е издадено процесното НП.

Приетата за установена от Районния съд фактическа обстановка кореспондира със събраните по делото доказателства. Установено е по несъмнен начин извършено от К. административно нарушение – управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред и е с поставени регистрационни табели с изтекъл срок на валидност, както правилно е приел и Районният съд.

Неоснователни са възраженията на жалбоподателя, че нарушението не е извършено виновно и представлява маловажен случай, поради което следва да бъде приложен чл. 28 от ЗАНН. Видно от показанията на свидетеля А. В.– свидетел, п. при у. на н. и при с. на а., по време на извършената проверка автомобилът е бил управляван именно от жалбоподателя. От показанията на свидетеля К. К. се установява, че жалбоподателят е бил запознат кога е закупен автомобилът; че същият е с временни номера и в деня на установяване на нарушението, К. е управлявал МПС-то в посока г. Р. От представената пред Районния съд справка за нарушител/ водач, се установява, че за касатора това не е първо по ред нарушение на правилото по чл.140, ал.1 от ЗДвП. К. има и предходно издадени НП за извършване на нарушение на същата разпоредба от ЗДвП.

Съгласно разпоредбата на чл. 27 от Наредба № I -45 от 24.03.2000 г., транзитни табели с регистрационен номер се издават в някой от предвидените в чл. 27, ал. 1, т. 1-4 случаи. Срокът на валидност на тези табели се посочва в разрешението за временно движение. С изтичане на срока на транзитните табели, същите не могат да се ползват. Така описаната срочност за транзитните регистрационни табели, удостоверява възможността за управление на МПС с тях, но само през посочения в разрешението период от време. Изтичането на срока на валидност на транзитните регистрационни табели се приравнява на липса на регистрация по надлежния ред.

С нормата на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП е разпоредено, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. За неизпълнение на някое от посочените изисквания, в ЗДвП е предвидена административнонаказателната разпоредба на  чл. 175, ал. 3 от ЗДвП, съгласно която се налагат административни наказания на водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. В разглеждания случай посочената административнонаказателна разпоредба е приложена законосъобразно от наказващия орган с налагане на наказания в предвидения минимален размер, тъй като по делото е установено, че К. е управлявал товарен автомобил, без превозното средство да е регистрирано по надлежния ред.

Съгласно специалната разпоредба на чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставените актове за установяване на нарушенията по този закон имат доказателствена сила до доказване на противното. Жалбоподателят не е ангажирал доказателства, които да опровергаят отразените в акта констатации. АУАН е редовно съставен и съдържа съществените реквизити, предвидени в нормата на чл. 42 от ЗАНН. Констатациите в съставения АУАН не са оборени от установените факти в хода на съдебното производство. Събраните в първоинстанционното производство гласни и писмени доказателства кореспондират с констатациите в съставения акт.

С оглед на гореизложеното, настоящият съдебен състав счита, че от доказателствата по делото е установено, че касаторът е извършил нарушение на чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, за което законосъобразно са му наложени наказания в предвидения от разпоредбата на  чл. 175, ал. 3, пр. 1 от ЗДвП минимален размер.

По изложените съображения, Районният съд правилно е потвърдил процесното наказателно постановление, издавайки валидно, допустимо и в съответствие с материалния закон решение, при чието постановяване не са допуснати посочените в касационната жалба нарушения, поради което същото следва да бъде оставено в сила.

Воден от гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН във връзка с чл. 221, ал. 2 от АПК, Административен съд – Сливен

 

Р          Е          Ш          И:

 

ОСТАВЯ  В  СИЛА  Решение № 60 от 13.05.2021 г., постановено по АНД № 20212220200075 / 2021 г. по описа на Районен съд – Нова Загора.

Решението е окончателно.

 

 

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                                                                          ЧЛЕНОВЕ: