Решение по дело №990/2017 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 25 октомври 2017 г. (в сила от 15 февруари 2018 г.)
Съдия: Даниел Иванов Цветков
Дело: 20171320200990
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 юли 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

Р Е Ш Е Н И Е № 482

гр. Видин, 25.10.2017 г.

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд – Видин, наказателна колегия, в публично заседание на двадесет и шести септември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Даниел Цветков

 

при секретаря П. Въткова и в присъствието на прокурора .................., като разгледа докладваното от съдия Цветков НАХ дело № 990 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Делото е образувано по подадена в срок жалба от И.С.Г. със съдебен адрес ***, против наказателно постановление № 243542-0269672/01.02.2017г. на началника на сектор „Оперативни дейности“-Велико Търново, при дирекция „фискален контрол“ при ЦУ на НАП, с което на жалбоподателя е наложено  административно наказаниеглоба” в размер на по 1000 лв. на основание чл.279Б, ал.1 от ДОПК, във вр. с чл. 278Б, ал.2 от ДОПК, във вр. с извършено нарушение по чл. 13, ал.2, т.1 и т.2, във вр. с чл. 127б, ал.1 и ал.2 от ДОПК.

         В съдебно заседание жалбоподателят – редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Поддържа се теза, както в жалбата, така и в изпратени писмени бележки, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено.  Поддържа се още, че издадения АУАН не съдържал нужните реквизити по чл. 42 от ЗАНН, респект. НП било издадено в противоречие с разпоредбата на чл. 57 от ЗАНН. Моли се съда при условието на алтернативност да приеме, че в конкретния случай била налице хипотезата на чл. 27 и 28 от ЗАНН и да се приеме, че бил налице „маловажен случай“, което обстоятелство от своя страна също следвало да доведе до отмяната на НП.

Проц. представител на ответната страна изразява становище относно законосъобразността и обосноваността на НП, моли Съда да го потвърди изцяло.

От събраните по делото доказателства,  взети по отделно и в тяхната съвкупност, съдът прие за установено следното:

На 08.12.17г. около 19.15ч. на ГКПП- Дунав мост-2, служители на НАП-офис Видин решили да извършат проверка на МПС- товарен камион марка DAF с рег.№ СО 70 30ВМ и прикачено към него полуремарке с Рег. № СО5955 ЕК, управлявани от жалб. И.С.Г.. Въпреки, че бил уведомен от служител на НАПР-Велико Търново, офис-Видин за намерението на същия да извърши проверка на превозваната стока, жалб. Г. не пожелал да спре товарния автомобил, като продължил движението си напред в посока- гр.Видин, като по този начин осуетил извършването на проверката от съответните длъжностни лица по приходите. В последствие, след намесата на органите на МВР, управляваното от жалб. Г. МПС било спряно на територията на с. Арчар, обл.Видинска, където свид. Е.И.Б. съставил и предявил на жалбоподателя АУАН във вр. с извършено от него администгративно нарушение на чл. 13, ал.1, т.2 от ДОПК, във вр. с чл. 127б, ал.1 и ал.2 от същия кодекс.

Въз основа на акта било и издадено и процесното НП, с което на жалбоподателя били наложено посоченото по-горе административно наказани.

        Така установената фактическа обстановка се доказва от събраните по делото писмени и гласни доказателства-административнонаказателната преписка и показанията на свидетеля Б.. Съдът дава вяра на показанията на този свидетел, тъй като същите са последователни, взаимно подкрепящи се и изцяло кореспондиращи с установената фактическа обстановка по делото, както и с приложените доказателства. Освен това жалбоподателят не можа да представи в своя подкрепа никакви доказателства, от които би могло да се направи обоснованото предположение, че не е извършил нарушенията, за които е санкциониран по административен път.

          При така установената фактическа обстановка съдът намира, че жалбата е неоснователна, а НП - законосъобразно и обосновано.

         Съдът приема, че актът за установяване на административното нарушение е съставен съгласно изискванията на ЗАНН, като съдът не споделя становището на жалбоподателя за допуснати съществени проц. пропуски при издаването на същия. Фактическите констатации, отразени в акта, не се опровергават от събраните по делото гласни и писмени доказателства.  Жалбоподателят не можа да ангажира никакви доказателства, които да обосноват извода, че отразената в акта фактическа обстановка не отговаря на действителната, а напротив - същата се подкрепя от показанията на разпитаните в хода на делото свидетели и от приложената преписка.

         На следващо място същите констатации изложени по- горе от съда се отнасят и по отношение на процесното НП, т.е.- същото е издадено в пълно съответствие разпоредбата на чл. 57 от ЗАНН, като съдържащо нужните реквизити, обуславящи неговата законосъобарзност.

         От установената фактическа обстановка е видно, че жалбоподателят Ненов е осъществил от обективна и субективна страна адм. нарушение, за което е наказан по адм. ред.

         От субективна страна нарушението е извършено виновно.

         За извършеното адм. нарушение жалб. Г. е бил санкциониран по реда на чл. 278Б, ал.1, във вр. с ал.2 от ДОПК, съобразно която норма Лице, което не изпълни задължение по чл. 13, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. – за физическите лица, или с имуществена санкция в размер от 3000 до 20 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци. При повторно нарушение наказанието е глоба от 3000 до 5000 лв. – за физическите лица, или имуществена санкция от 20 000 до 50 000 лв. – за юридическите лица и едноличните търговци.

        В конкретния случай настоящия съд счита, че нарушената правна норма е отнесена правилно към санкционната такава, тъй като санкцията за неправомерното поведение на жалбоподателя описано в обстоятелствената част на наказателното постановление попада именно в тази хипотеза на закона,  наложеното наказание е в пределите на предвидения минимум, поради и което за съда не съществува правна възможност да променя неговия размер

         Съдът приема, че АУАН и НП са издаден в съответствие с установените процесуални правила за констатиране и санкциониране на административните нарушения, като същевременно наложените наказания са съобразения изцяло с разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН, като в конкретния случай не е налице разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, предвид обстоятелствата относими към поведението на жалб. Г. при реализирането на административното нарушение, предмет на разглеждане по настоящето дело.

          Воден от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Съдът

 

Р Е Ш И :

 

 

         ПОТВЪРЖДАВА НП243542-0269672/01.02.2017г. на Началника на сектор „Оперативни дейности“-Велико Търново, при дирекция „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, с което на жалбоподателя И.С.Г. със съдебен адрес ***,  е наложено  административно наказаниеглоба” в размер на по 1000 лв. на основание чл.279Б, ал.1 от ДОПК, във вр. с чл. 278Б, ал.2 от ДОПК, във вр. с извършено нарушение по чл. 13, ал.2, т.1 и т.2, във вр. с чл. 127б, ал.1 и ал.2 от ДОПК.

          Решението подлежи на касационно обжалване пред Видински Административен съд по реда на АПК, в четиринадесет дневен срок от съобщението му на страните.

 

          Районен съдия: