Определение по дело №67/2021 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 260184
Дата: 17 март 2021 г.
Съдия: Галя Василева Петрешкова-Ставарова
Дело: 20211440100067
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 19 януари 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  

 

гр.Козлодуй, 17.03.2021 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

КОЗЛОДУЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, ЧЕТВЪРТИ СЪСТАВ в закрито заседание на 17.03.2021г. /Седемнадесети март, две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

 

Районен съдия: Галя Петрешкова - Ставарова

като разгледа докладваното от съдията Галя Петрешкова- Ставарова гражданско дело № 67 по описа за 2021година на Козлодуйския районен съд, и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.140, ал.1 ГПК.

Същото е образувано по искова молба на С.С.В., ЕГН **********, лично и със съгласието на своята майка и законен представител Д.И.И., ЕГН ********** ***, чрез пълномощника си адв. М.С., съдебен адрес: ***, сграда на АПК, ет.2, против ответника С.Г.В., ЕГН **********, постоянен адрес: ***, с правно основание чл.127, ал.2 вр. чл. 143 от СК и чл.149 СК

Иска се постановяване на решение, с което съдът да:

предостави на майката Д.И.И., ЕГН ********** упражняването на родителските права по отношение на детето С.С.В., ЕГН **********, родена на ***г. в гр.Аликанте, кралство Испания, акт за раждане № 00706 от 13.05.2005г. на община Плевен.

определи местоживеенето на детето С.С.В. да бъде при майката Д.И.И..

осъди С.Г.В., ЕГН ********** да заплаща ежемесечна издръжка в размер на 250лв./двеста и петдесет лева/ за детето С.С.В., ЕГН **********, платими, чрез майката като законен представител на детето, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане, считано от датата на подаване на иска до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване.

определи режим на лични отношения на бащата С.Г.В. с детето ни С.С.В., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с едно преспиваме в часовете от 10.00ч. на съботния ден до 17.00ч. на неделния ден, като взема и връща детето на адреса на майката, както и 30 дни през един от летните месеци юли или август, когаго майката не е в законоустановен отпуск.

осъди бащата С.Г.В., ЕГН ********** да заплати издръжка за минало време в размер на 2400лв. /две хиляди и четиристотин лева/ за детето С.С.В., за периода от 18.01.2020г. до 18.01.2021 г. ведно със законната лихва до окончателното изплащане на сумите.

осъди ответника да заплати направените в процеса разноски, включително адвокатско възнаграждение.

Към исковата молба са приложени писмени доказателства – Удостоверение за раждане на С.С.В.; Удостоверение за раждане на Божидар Красимиров Иванов; Служебна бележка на СУ „Св. Св. Кирил и Методий" гр.Козлодуй, Удостоверение на 006-00119089/09.12.2020Г. на НОИ, 1П- Враца. Студентска книжка на ТУ София; Уверение № КЕЕ - 35/02.04.2020г. на ТУ София; Вносна бележка за платена семестриална такса; Трудов договор; Удостоверение № 11310/07.12.2020г. на „Евробилд" ООД; Вносна бележка за платена такса за превод на документи; Служебна бележка на ДГ „Звънче” гр.Козлодуй; Удостоверение за настоящ адрес - 2 бр.;

С исковата молба са направени следните доказателствени искания:

На основание чл.190, ал.1 от ТПК да се задължи ответника да представи удостоверение за доходите си за едногодишен период преди завеждане на настоящото дело;

Да се изиска от НАП Велико Търново, офис Враца, справка за получаваните от ответника доходи и регистрирани трудови и граждански договори за едногодишен период преди завеждане на настоящото дело;

Да бъде възложено на Дирекция    „Социално     подпомагане” гр.Козлодуй, отдел „Закрила на детето” да изготви социален доклад за ищеца по делото.

Да бъде възложено на Дирекция    „Социално     подпомагане” гр.Плевен, отдел „Закрила на детето” да изготви социален доклад за ответника по делото.

Да бъдат допуснати при режим на довеждане от страна на ищеца двама свидетели, които ще свидетелстват относно изложените факти и обстоятелства в исковата молба.

Да бъде дадена възможност на ищеца да посоча допълнителни доказателства и да направи допълнителни доказателствени искания.

Препис от исковата молба е връчен на ответника за отговор. В срока по чл.131 от ГПК е депозиран писмен отговор, с изразено становище относно допустимостта и основателността на иска. Ответника счита иска за допустим, но неоснователен и недоказан, като излага подробни съображения за това:

Не оспорва твърдението, че от съвместното им съжителство с Д.И.И. са родени двете им деца: пълнолетната Ралица С.В. на 28.12.1998 г. и непълнолетната С.С.В., с ЕГН: **********.

Твърди, че през периода на съвместното им съжителство, както и до ден днешен се е грижил и за двете си дъщери. Виждат се редовно, чуват се, дава им пари за дрехи, храна, за учебници.

Заявява, че от месец декември 2017 г. до месец септември 2018 г. непълнолетната му дъщеря С.В. е живяла при него в Испания, като я е издържал изцяло сам и майка й не е била ангажирана с никакъв разход на детето.

Излага твърдения, че дъщеря му С. е принудена да отиде при него в Испания, тъй като е била обект на опит за сексуално посегателство от Красимир Цветанов Иванов - мъжът, с който майката Д.И. съжителства на съпружески начала.

Твърди, че вижда редовно С., поне 2 пъти в месеца, купувал и е дрехи, храна, давал и е пари на ръка за учебници и за каквото е нужно. Винаги, когато е имала нужда, съм се отзовавал на нейното искане и нужди.

Счита, че липсва адекватна грижа за детето от страна на майката и същата не разполага с нужния капацитет и средства да отглежда своето подрастващо дете. Не разполага с нужната финансова обезпеченост и място за живеене, за да полага необходимите грижи и да осигурни нормална среда за развитие на детето си, освен това живее в жилището на мъжа срещу който има подаден сигнал за опит за сексуално посегателство срещу С..

Твърди, че има подкрепата на близките си и е съгласен детето да има връзка с майка си, което ще се случи с определяне на режима на лични контакти между майката и детето. Не разполага със собствено жилище, но живее под наем на адрес: гр. Плевен, ж.к. Мара Денчева, бл. 13, вх. „Б“, ет. 6, ал.28, за което заплаща месечен наем в размер на 350.00 лв. Жилището е чисто, уютно и подходящо за гледане на децата.

Предявява насрещно възражение, като желае  съдът да:

Да му предостави упражняването на родителските права по отношение на детето С.С.В., с ЕГН: ********** и определи местоживеенето му при него в гр. Плевен, ж.к. Мара Денчева, бл. 13, вх. „Б“, ет. 6, ал. 28.

Да осъди Д.И. да заплаща ежемесечна издръжка в размер на 250.00лв. за детето С.С.В., с ЕГН: **********, чрез него-нейният баща и законен представител, считано от датата на подадената искова молба до промяна на обстоятелствата, заедно със законната лихва върху всяко просрочена вноска от датата на изискуемостта на всяко вземане, до окончателното изплащане.

Да определи режим на лични контакти между детето С. Светозарова И. и майката.

Възразява срещу искането, да бъда осъден да изплаща издръжка за минало време в размер на 2400.00лв. за малолетна С.С.В. т.е. това е периода месец януари 2020г. до януари 2021 г. Счита същото за неоснователно и недоказано, тъй като през този период не е прекъсвал връзка с детето си, виждали са се и е полагал необходимите грижи за детето си, като е предоставял средства за закупуване на дрехи, храна и учебници.

Претендира разноски, в т.ч. адвокатско възнаграждение

С писмен отговор на искова молба са направени следните доказателствени искания:

Да бъдат допуснати до разпит трима свидетели, във връзка с твърдяното в настоящият отговор на искова молба, при режим на довеждане в определеното открито съдебно заседание.

Да се изиска от Дирекция „Социално подпомагане“, гр. Козлодуй, отдел „Закрила на детето“ да предостави доклад, решение и/или друг наличен документ във връзка с подаден сигнал в края на 2017г. за извършен опит за сексуално посегателство срещу С.С.В. от Красимир Цветанов И.-понастоящем мъжът, с който майка й Д.И. съжителства на семейни начала в гр. Козлодуй, ул. „Княз Дондуков“ 5, във връзка с твърдяното в настоящият отговор на искова молба.

На основание чл. 176 от ГПК да се допусне обяснение на С.В., във връзка с твърдяното в настоящият отговор на искова молба, за следните обстоятелства:

Вярно ли е, че от декември 2017 г до месец септември 2018 г. С. е била при баща си в Испания, като причината за заминаването и е опит за сексуално посегателство от мъжът -Красимир Иванов, с който съжителства, на семейни начала, майка й? И през времето, когато е била в Испания кой се е грижил за нея, кой и е давал пари, кой е осигурявал дом, храна, дрехи и т.н.?

Вярно ли е, че през цялата 2020 г., включително и месец януари 2021 г., С. се е виждала с баща си Светозар поне по 2 пъти на месец, давал и е пари на ръка за храна, дрехи, учебници. Получавала ли е С. пари на ръка от по-голямата си сестра Ралица, дадени от баща им Светозар за С., ако да колко пъти за 2020 г.?

Вярно ли е, че С. живее заедно с майка си Д.И. и Красимир Иванов на адрес: ***?

На основание чл. 176 от ГПК да се допусне обяснение на Д.И., във връзка с твърдяното в настоящият отговор на искова молба, за следните обстоятелства:

Вярно ли е, че от декември 2017 г. до месец септември 2018 г. дъщеря й С. е била при баща си в Испания и каква е причината за заминаването й по средата на учебната 2017/18 г.? И през времето, когато дъщеря й С. е била в Испания, кой се е грижил за нея?

Вярно ли е, че Д.И. живее, понастоящем с дъщеря си С., на посоченият настоящ адрес *** 5 с Красимир Цветанов Иванов?

Не възразява да се приемат като писмени доказателства документите, приложени към исковата молба, като ще се ползва от тях в процеса.

Представя доказателства и моли да бъдат приети заверени копия, както следва: Удостоверение № 31/29.01.2021 г. от Си Би Ес Технологии ЕООД- София за трудовото възнаграждение за периода 02/2020 -01/2021 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Допълнително споразумение № 1/01.02.2021 г. към трудов договор № 18/15.10.2019 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Договор за наем на недвижим имот сключен на 20.09.2019 г., за срок от 1 година - заверено копие, вярно с оригинала. Договор за наем на недвижим имот сключен на 20.09.2020 г., за срок от 1 година - заверено копие, вярно с оригинала. Молба от 22.01.2021 г. на Светозар В. по гр.д. № 67/2021 г. по описа на PC-Козлодуй, изпратена по е-майл за нередовно уведомяване на открито съдебно заседание на 25.01.2021 г., с посочване на съдебен адрес за призоваване - заверено копие, вярно с оригинала. Разпечатка от изпратен е-майл до PC-Козлодуй от 22.01.2021 г. с прикачен файл - молба и описано, съдържанието на Молбата от 22.01.2021 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Молба от 01.02.2021 г. на Светозар В. по гр.д. № 67/2021 г. по описа на PC-Козлодуй, изпратена по е-майл за нередовно уведомяване на открито съдебно заседание на 03.02.2021 г - заверено копие, вярно с оригинала. Разпечатка от изпратен е-майл до PC-Козлодуй от 01.02.2021 г. с прикачен файл - молба и описано, съдържанието на Молбата от 01.02.2021г. - заверено копие, вярно с оригинала.

Съдът намира представените писмени доказателства за относими, допустими и необходими. за упражняване на родителски права

Водим от гореизложеното и на основание чл.140 ГПК съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА исковата молба и приложените към нея писмени доказателства -Удостоверение за раждане на С.С.В.; Удостоверение за раждане на Божидар Красимиров Иванов; Служебна бележка на СУ „Св. Св. Кирил и Методий" гр.Козлодуй, Удостоверение на 006-00119089/09.12.2020Г. на НОИ, 1П- Враца. Студентска книжка на ТУ София; Уверение № КЕЕ - 35/02.04.2020г. на ТУ София; Вносна бележка за платена семестриална такса; Трудов договор; Удостоверение № 11310/07.12.2020г. на „Евробилд" ООД; Вносна бележка за платена такса за превод на документи; Служебна бележка на ДГ „Звънче” гр.Козлодуй; Удостоверение за настоящ адрес - 2 бр.;

ПРИЕМА писмен отговор на исковата молба и приложените към него писмени доказателства - Удостоверение № 31/29.01.2021 г. от Си Би Ес Технологии ЕООД- София за трудовото възнаграждение за периода 02/2020 -01/2021 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Допълнително споразумение № 1/01.02.2021 г. към трудов договор № 18/15.10.2019 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Договор за наем на недвижим имот сключен на 20.09.2019 г., за срок от 1 година - заверено копие, вярно с оригинала. Договор за наем на недвижим имот сключен на 20.09.2020 г., за срок от 1 година - заверено копие, вярно с оригинала. Молба от 22.01.2021 г. на Светозар В. по гр.д. № 67/2021 г. по описа на PC-Козлодуй, изпратена по е-майл за нередовно уведомяване на открито съдебно заседание на 25.01.2021 г., с посочване на съдебен адрес за призоваване - заверено копие, вярно с оригинала. Разпечатка от изпратен е-майл до PC-Козлодуй от 22.01.2021 г. с прикачен файл - молба и описано, съдържанието на Молбата от 22.01.2021 г. - заверено копие, вярно с оригинала. Молба от 01.02.2021 г. на Светозар В. по гр.д. № 67/2021 г. по описа на PC-Козлодуй, изпратена по е-майл за нередовно уведомяване на открито съдебно заседание на 03.02.2021 г - заверено копие, вярно с оригинала. Разпечатка от изпратен е-майл до PC-Козлодуй от 01.02.2021 г. с прикачен файл - молба и описано, съдържанието на Молбата от 01.02.2021г. - заверено копие, вярно с оригинала.

От изложените обстоятелства в исковата молба се налага изводът, че искът следва да бъде квалифициран като такъв с правно основание чл.127, ал.2 СК вр. чл.143 от СК и чл. 149 от Семейния кодекс

Съгласно чл.140, ал.3 ГПК НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 12.04.2021г. от 09.30часа, за която дата и час да се призоват страните.

ОБЯВЯВА, на основание чл. 146, ал. 1, т. 3 от ГПК, за безспорни и ненуждаещи се от доказване следните обстоятелства: че страните не са сключвали граждански брак, че същите са живели на съпружески начала от 1996г. до 2007г. Впоследствие ищцата и ответника са се разделили, като от съвместния им живот имат две деца - непълнолетната С.С.В., ЕГН **********, родена на ***г. в гр.Аликанте, кралство Испания, акт за раждане № 00706 от 13.05.2005г. на община Плевен и пълнолетната Ралица С.В., родена на ***г. в гр.Плевен.

УКАЗВА на страните, на основание чл. 146, ал. 2 от ГПК, че не сочат доказателства за част от твърдените от тях обстоятелства, свързани с това какви са нуждите на детето от издръжка и кой се е грижил за издръжката на детето след раздялата на страните.

УКАЗВА на майката Д.И.И., да заяви в едноседмичен срок от получаване на съобщението, че приема подадената вече искова молба с иск за определяне на упражняването на родителски права, определяне местоживеенето и режима на лични отношения на детето, като заведени от нейно име и за нейна сметка. Исковата молба в заглавната част не е прецизирана и исковете за определяне на упражняването на родителски права,  определяне местоживеенето и режима на лични отношения на детето,  следва да се предявят от майката Д.И.И. лично и като законен представител на непълнолетната С.С.В..

В тежест на ищцата Д.И.И., ЕГН **********  е да докаже изложените в исковата молба твърдения. Върху ищцата лежи доказателствената тежест да установи, че може да осигури на детето необходимите условия за неговото нормално физическо, умствено, нравствено и социално развитие, че възлагането на упражняването на родителските права върху съответната страна е в най-добър интерес на детето, че предложеният режим на лични отношения на другата страна с детето е съобразен с най-добрия интерес на детето.

В тежест на ищцата С.С.В., ЕГН **********, лично и със съгласието на своята майка и законен представител Д.И.И., следва да установи,  че претендираният размер на издръжката е адекватен на нуждите и и на финансовите възможности на другата страна.

В тежест на ответника С.Г.В., ЕГН ********** е да докаже възраженията си, ако има такива и да представи доказателства относно тези възражения. Ответникът носи доказателствената тежест относно обстоятелства, от които черпи изгодни за себе си правни последици, включително обстоятелства, които биха обусловили отхвърляне на иска на другата страна за присъждане на упражняване на родителски права, определяне на режим на лични отношения с детето или присъждане на издръжка в по-нисък размер или за по-кратък период, отколкото се претендира от другата страна. Родителят, претендиращ упражняването на родителските права следва да докаже своите лични възпитателни качества, финансови възможности за отглеждане на детето и възможността да осигури нормален начин на живот, наличието на дом и близки, които могат да помагат с грижи за детето и др.

По отношение направените доказателствени искания:

Да се изиска от НАП Велико Търново, офис Враца, справка за получаваните от ответника доходи и регистрирани трудови и граждански договори за едногодишен период преди завеждане на настоящото дело;

Допуска при режим на довеждане от страна на ищците двама свидетели, които ще свидетелстват относно изложените факти и обстоятелства в исковата молба.

Дава възможност на ищците да посочат допълнителни доказателства и да направят допълнителни доказателствени искания.

Допуска при режим на довеждане от страна на ответника трима свидетели, които ще свидетелстват относно изложените факти и обстоятелства в отговора на исковата молба.

Да се изиска от Дирекция „Социално подпомагане“, гр. Козлодуй, отдел „Закрила на детето“ да предостави доклад, решение и/или друг наличен документ във връзка с подаден сигнал в края на 2017г. за извършен опит за сексуално посегателство срещу С.С.В. от Красимир Цветанов И.-понастоящем мъжът, с който майка й Д.И. съжителства на семейни начала в гр. Козлодуй, ул. „Княз Дондуков“ 5, във връзка с твърдяното в настоящия отговор на искова молба.

Допуска на основание чл. 176 от ГПК С.С.В. да даде обяснение във връзка с твърдяното в настоящия отговор на искова молба, за следните обстоятелства:

Вярно ли е, че от декември 2017 г до месец септември 2018 г. С. е била при баща си в Испания, като причината за заминаването и е опит за сексуално посегателство от мъжът -Красимир Иванов, с който съжителства, на семейни начала, майка й? И през времето, когато е била в Испания кой се е грижил за нея, кой и е давал пари, кой е осигурявал дом, храна, дрехи и т.н.?

Вярно ли е, че през цялата 2020 г., включително и месец януари 2021 г., С. се е виждала с баща си Светозар поне по 2 пъти на месец, давал и е пари на ръка за храна, дрехи, учебници. Получавала ли е С. пари на ръка от по-голямата си сестра Ралица, дадени от баща им Светозар за С., ако да колко пъти за 2020 г.?

Вярно ли е, че С. живее заедно с майка си Д.И. и Красимир Иванов на адрес: ***?

Допуска на основание чл. 176 от ГПК Д.И. да даде обяснение във връзка с твърдяното в настоящия отговор на искова молба, за следните обстоятелства:

Вярно ли е, че от декември 2017 г. до месец септември 2018 г. дъщеря й С. е била при баща си в Испания и каква е причината за заминаването й по средата на учебната 2017/18 г.? И през времето, когато дъщеря й С. е била в Испания, кой се е грижил за нея?

Вярно ли е, че Д.И. живее, понастоящем с дъщеря си С., на посоченият настоящ адрес *** 5 с Красимир Цветанов Иванов?

ДА СЕ ПРИЗОВЕ Дирекция „Социално подпомагане”, гр.Козлодуй за  изготвяне на социален доклад, съгласно чл.15, ал.6 ЗЗД.

На основание чл. 10, ал.1 от Закона за закрила да детето, да бъде доведено детето С.С.В. за изслушване от съда, в присъствието на социален работник от ДСП – Козлодуй, съгласно чл. 15, ал.1 от Закона за закрила да детето.

УКАЗВА на страните, че могат да разрешат възникналия между тях спор чрез спогодба, медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

ПРИКАНИ страните към спогодба, като им РАЗЯСНИ нейните преимущества, както следва: със спогодбата страните доброволно уреждат спора си и десезират съда, поради което делото се прекратява; одобрената от съда спогодба не подлежи на обжалване и има значението на влязло в сила решение, като се ползва със сила на присъдено нещо и изпълнителна сила; при спогодба се дължи заплащане на държавна такса в половин размер.

НАПЪТИ страните към медиация – доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно решаване на спорове, при която трето лице – медиатор подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. Спорът може да бъде решен и чрез друг способ за доброволното му уреждане – извънсъдебна спогодба.

Препис от настоящото определение да се връчи на страните при призоваването им.

Препис от писмен отговор на исковата молба и приложените към него писмени доказателства да се връчи на ищците.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: