Определение по дело №890/2019 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 30 юли 2019 г. (в сила от 30 юли 2019 г.)
Съдия: Галина Васкова Герасимова
Дело: 20191320200890
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 8 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Видин, 30.07.2019г.

 

ВИДИНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, VI състав, в закрито заседание на тридесети юли през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Галина Герасимова,

                                 

като разгледа докладваното от съдията Герасимова ЧНД № 890 по описа за 2019год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 244, ал. 5 от НПК

Районна прокуратура - Видин с постановление от 27.06.2019г. по досъдебно производство № ЗМ 321/2019г. по описа на РУ – Видин е спряла на основание чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК наказателното производство за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор е приел, че от проведените по досъдебното производство оперативно-издирвателни мероприятия и действия по разследването не е установен извършителят на деянието, както и не са установени други свидетели, освен разпитаните В.Б.К. – пострадал, Стоян Милчов Митов, Данчо Б. Николов, Ваньо Петков Богданов и Лъчезар Ваньов Христов, чиито показания да допринесат за разкриване на фактическата обстановка.

По досъдебното производство е приложен план за провеждането на конкретни оперативно-издирвателни мероприятия съвместно с оперативните служби на РУ - Видин, с оглед установяване извършителя на престъплението и процесните вещи.

Недоволен от това постановление е останал пострадалият В.Б.К., който е депозирал жалба пред Районен съд - Видин по реда на чл. 244, ал. 5 от НПК.

В жалбата се иска отмяна на постановеното спиране. Твърди се, че в хода на разследването са разпитани трима свидетели – съседи, които дори и да знаели нещо, нямало да съдействат на Полицията. В същото време не били разпитани сем. Фурущукови, които живеели в непосредствена близост до мястото, от където били влезли извършителите. Прави се искане да бъде разпитан „Роберт – племенник на Стоян“, когото пострадалият подозирал в извършване на престъплението.

 Съдът като обсъди доводите на жалбоподателя, съобрази доказателствата по делото и обжалваното постановление, намира следното:

Жалбата е подадена от процесуално легитимирано лице - пострадал от престъплението. От приложеното по делото известие за доставяне се установява, че пострадалият е получил препис от прокурорския акт, който е предмет на обжалване в настоящето производство, на 02.07.2019г. Жалбата е подадена на 08.07.2019г. - в срока по чл. 244, ал. 5 от НПК, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Производството е спряно на основание по чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК – извършителят на престъплението не е разкрит.

Настоящият състав на съда намира, че наблюдаващият прокурор е спрял наказателното производство в съответствие със събрания доказателствен материал, несъдържащ информация за авторството на деянието. В хода на досъдебното производство в качеството на свидетели са разпитани лицата В.Б.К. – пострадал, Стоян Милчов Митов, Данчо Б. Николов, Ваньо Петков Богданов и Лъчезар Ваньов Христов. От показанията на разпитаните свидетели не се установява информация за авторството на деянието. Изложените от пострадалия В.К. твърдения, че Стоян Митов и неговият племенник Роберт Руменов са участвали в извършване на престъплението, тай като така му е било казано от различни ясновидци, не може да бъде възприето от съда като доказателство, уличаващо лицата в извършване на престъпление.

В разглежданата жалба обаче, пострадалият К. сочи нов доказателствен източник – прави се искане за разпит на сем. Фурущукови, обитаващи близък имот, което е формално основание за отмяна на обжалваното постановление за спиране на наказателното производство. Въпросните лица не са разпитвани в процесуалното качество на свидетели, нито са снети сведения от тях при проведените оперативно – издирвателни мероприятия.

Предвид изложеното, съдът намира, че атакуваното постановление следва да бъде отменено, като делото бъде изпратено на РП – Видин за извършване на разследване по реда и в срока по чл. 244, ал. 7 от НПК – при съобразяване на мотивите на настоящото определение.

 

Водим от горното и на основание чл.244, ал.5 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ постановление на Районна прокуратура - Видин от 27.06.2019г. за спиране на наказателното производство по досъдебно производство № ЗМ 321/2019г. по описа на РУ - Видин, водено за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

ПРЕПИС от определението, ведно с материалите по досъдебното производство, да се изпрати на РП – Видин.

 ПРЕПИС от определението да се изпрати на жалбоподателя.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :