Решение по дело №566/2017 на Районен съд - Царево

Номер на акта: 260016
Дата: 23 февруари 2021 г. (в сила от 23 февруари 2022 г.)
Съдия: Минчо Танев Танев
Дело: 20172180100566
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 21 ноември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

 

 

№:                                     23.02.2021 год.                         Град Царево

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

 

 

Царевският районен съд,                                                    граждански състав

На петнадесети февруари               две хиляди двадесет и първа година

В публично заседание, в следния състав:     Председател: Минчо Танев

Секретар: Петранка Бъкларова

 

като разгледа докладваното от съдия Минчо Танев

гр. дело № 566 по описа на съда за 2017 год. за да се произнесе, взе пред вид следното:

 

 

 

Производството по делото е за делба и е във втора фаза– по извършването на делбата.

С влязло в сила решение № *** год. постановено по в.гр.д. № 652/ 2019 год. по описа на Окръжен съд- Бургас, е било допуснато извършване на съдебна делба, на сграда с идентификатор ***, при дялове- за Р.А.П., ЕГН **********- 1/4 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********- 1/4 ид.ч. и 2/4 ид.ч. за З.П.К., ЕГН ********** в режим на СИО с Г.В.К., ЕГН **********.

Допуснато е било извършване на съдебна делба на сграда с идентификатор *** и на принадлежащата и сграда с идентификатор ***, при дялове: 1/2 идеална част за Р.А.П., ЕГН ********** и 1 /2 ид.ч. З.П.К., ЕГН **********, както и на дворното място, в което са изградени сградите, представляващо имот с идентификатор ***с площ от 368 кв.м. урбанизирана територия, със съседи имоти с идентификатор ***, ***, ***, ***и ***, при дялове: за Р.А.П., ЕГН ********** - 1/6 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********- 1/6 ид.ч. само за нея, и 4/6 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********, в режим на СИО с Г.В.К., ЕГН **********.

Процесуалния представител на ответниците, моли съда да извърши делба на имота, чрез изнасянето му на публична продан, предвид неговата неподеляемост.

В първото по делото заседание по втората фаза на делбата, представителя на ищците, моли съда да извърши делба на имота, като извърши реално разпределение на допуснатите до делба имоти.

Царевският районен съд, като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира следното :

За установяване поделяемостта на допуснатия до делба недвижим имот и възможността делбата да се извърши, съобразно определените квоти на съделителите, по делото е извършена и приета от съда съдебно-техническа експертиза. Съгласно експертното заключение, процесният имот е неподеляем.

Според становището на Община Царево, процесния имот е неподеляем. 

Според заключението на оценъчната експертиза, стойността на имота е както следва:

Пазарната цена за сграда с идентификатор ***е в размер ** 750,00 лв. при което разпределението следва да е ¼ ид.ч. за ищцата- 15187.50 лв. и ¾ ид.ч. за ответниците- 45562.50 лв.

Пазарната цена за сграда с идентификатор *** е в размер на 25 500,00 лв. Пазарната цена за сграда с идентификатор *** е в размер на 7 100,00 лв. или общо на стойност : *** лв. при което разпределението следва да е ½ ид.ч. за ищцата – 16300,00 лв. и ½ ид.ч. за ответниците- 16300,00 лв.

Пазарната цена земята е в размер на 28 000,00 лв. и се разпределя : 1/6 ид.ч. за ищцата - 4666.67,00 лв. и 5/6 ид.ч. за ответниците- 23333.33 лв.

Процентното съотношение между стойностите на сградата с идентификатор ***и сградите с идентификатор *** и *** е 53% в полза на първата и ако се разпредели делът от дворното място поотделно на сграда 1 и на сгради 2 и 3 (общо) ще се получат следните стойности : За сграда 1: ** 750 + /28000 х 65%/ = 78950 лв. За сграда 2 и 3 /общо/ : 32 **0 + /28000 х 35%/ = 42400 лв.

С оглед на горните данни, следва да се приеме, че допуснатият до делба недвижим имот, е неподеляем. Имотът е допуснат до съдебна делба между трима съделители, а от същия въобще не могат да се обособят самостоятелни дялове.

По отношение на способа за извършване на делбата, настоящия съдебен състав намира следното :

В случая, съдът счита, че делбата следва да бъде извършена чрез изнасяне на недвижимия имот на публична продан по реда на чл. 348, ал. 1 от ГПК. Съгласно посочената разпоредба, допуснатият до делба недвижим имот се изнася на публична продан, когато същият е неподеляем и не може да бъде поставен в един от дяловете. В случая, от имота не могат да бъдат обособени самостоятелни дялове, за да може всеки от съделителите да получи дял в натура. Това препятства прилагането на останалите способи за извършване на делбата- чрез разпределение на имотите между съделителите, тъй като в случая от делбеният имот не могат да се обособят реални дялове съобразно броя на съделителите. По същите съображения е неприложимо и тегленето на жребие, тъй като не се обособяват достатъчен брой дялове.

Не могат да намерят приложение и разпоредбите на чл. 349 от ГПК, поради липса на необходимите предпоставки. 

Предвид изложените съображения и като взе предвид неподеляемостта на делбения имот, съдът намира, че допуснатият до делба имот следва да бъде изнесен на публична продан на основание чл. 348 от ГПК, при която могат да участват и самите съделители, като след осребряването на стойността му, получената сума се разпредели между страните съобразно квотите им.

Държавната такса, следва да бъде определена на база заключението на вещото лице, в размер на 4% от стойността на всеки един дял.

С решението, с което се постановява изнасяне на имота на публична продан, се формира сила на присъдено нещо досежно способа, чрез който се извършва делбата, но не и досежно пазарната цена на имота /в този смисъл Определение № *** от 3.10.2016 г. на ВКС по гр. д. № 2427/ 2016 г. на I г.о./. Пазарната цена, при която ще се реализира публичната продан на имота, се определя от съдия изпълнителя при описа на имота. Следователно в случаите по  чл. 348 от ГПК в диспозитива на съдебното решение не се съдържа воля на съда, за пазарната стойност на имота.

Мотивиран от гореизложеното, Царевският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И

 

 

На основание чл. 348 от ГПК, ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН следните недвижими имоти :

Сграда с идентификатор ***.1, сграда с идентификатор *** и на принадлежащата и сграда с идентификатор ***, дворното място, в което са изградени сградите, представляващо имот с идентификатор ***с площ от 368 кв.м. урбанизирана територия, със съседи имоти с идентификатор ***, ***, ***, ***и ***.

ПОЛУЧЕНАТА ПРИ ПУБЛИЧНАТА ПРОДАН ЦЕНА, да се разпредели между съделителите при следните права:

Цената на сграда с идентификатор ***.1, при дялове- за Р.А.П., ЕГН **********- 1/4 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********- 1/4 ид.ч. и 2/4 ид.ч. за З.П.К., ЕГН ********** в режим на СИО с Г.В.К., ЕГН **********.

Цената на сграда с идентификатор *** и на принадлежащата и сграда с идентификатор ***, при дялове: 1/2 идеална част за Р.А.П., ЕГН ********** и 1/2 ид.ч. З.П.К., ЕГН **********.

Цената на дворното място, в което са изградени сградите, представляващо имот с идентификатор ***с площ от 368 кв.м. урбанизирана територия, със съседи имоти с идентификатор ***, ***, ***, ***и ***, при дялове: за Р.А.П., ЕГН **********- 1/6 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********- 1/6 ид.ч. само за нея и 4/6 ид.ч. за З.П.К., ЕГН **********, в режим на СИО с Г.В.К., ЕГН **********.

 

ОСЪЖДА Р.А.П., ЕГН **********, да заплати по сметка на ЦРС, сумата от 1446,17 лева д.т. върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА З.П.К., ЕГН **********, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на ЦРС 1446,17 лева д.т. върху стойността на дела си.

ОСЪЖДА З.П.К., ЕГН ********** и Г.В.К., ЕГН ********** да заплатят по сметка на ЦРС, сумата от 1961,67 лева д.т. върху стойността на дела си.

 

 

Решението подлежи на въззивно обжалване, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните, пред Окръжен съд- Бургас.

 

 

 

 

СЪДИЯ :