Определение по дело №225/2021 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 52
Дата: 13 септември 2021 г. (в сила от 13 септември 2021 г.)
Съдия: Росица Карова Цветкова
Дело: 20217270700225
Тип на делото: Касационно частно административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 септември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ........ град Шумен, 13.09.2021 г.

 

   Шуменският административен съд в закрито заседание на тринадесети септември две хиляди двадесет и първа година, в следния състав:    

                                              

                                                         Председател: Росица Цветкова

                                                                 Членове: 1. Снежина Чолакова

                                                                                  2. Бистра Бойн

 

като разгледа докладваното от административен съдия Р. Цветкова ЧКАНД №225 по описа за 2021 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

   Производство по чл.229 ал.1 т.2 от АПК във вр. с чл.248 ал.3 от ГПК, образувано по частна касационна жалба от ОД на МВР град Шумен, чрез гл. юрисконсулт И.С., срещу Определение №260090 от 15.07.2021 г., постановено по АНД №226/2019 г. на Районен съд град Велики Преслав, с което е оставена без уважение подадената от частния касатор молба за изменение на постановеното по делото решение в частта относно разноските.

   В частната касационна жалба се излагат аргументи за незаконосъобразност и неправилност на съдебния акт поради нарушение на материалния и процесуалния закон, като се излагат подробни съображения. Иска се отмяна на атакуваното определение, като се постанови ново, с което направените разноски от РС град Велики Преслав, представляващи заплатено възнаграждение на вещо лице за изготвена автотехническа експертиза, да останат в тежест на държавата или съда.

   Шуменският административен съд, при извършена служебна проверка за допустимостта на подадената частна касационна жалба, намира, че същата е процесуално допустима – подадена е в законоустановения срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт. Разгледана по същество е и основателна.

   Производството пред РС град Велики Преслав е образувано по подадена жалба от Б.С.К. ***.2017 г., издадено от Началника на РУ Велики Преслав при ОД на МВР град Шумен. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като в проведеното такова на 25.09.2020 г. по искане на жалбоподателя съдът е назначил автотехническа експертиза с поставени конкретни задачи, както е назначено и вещо лице. С протоколно определение от открито съдебно заседание на 21.01.2021 г. съдът е приел експертизата като компетентно дадена, определил е възнаграждение на вещото лице в размер на 420.00 лв., платими от бюджетната сметка на съда.

   С Решение №260047 от 14.05.2021 г. по АНД №226/2019 г. РС град Велики Преслав е отменил НП №17-0323-000587 от 21.09.2017 г., издадено от Началника на РУ Велики Преслав при ОД на МВР град Шумен, с което на Б.С.К. *** е било наложено административно наказание глоба в размер на 20.00 лв. за нарушение по чл.36 ал.1 от ЗДвП. Със същото решение съдът е осъдил наказващия орган ОД на МВР град Шумен да заплати по сметка на РС град Велики Преслав сумата от 420.00 лв., представляваща разноски, направените в хода на съдебното производство.

   По повод депозирана в законоустановения срок молба от ОД на МВР град Шумен, обективирана в касационна жалба срещу Решението на РС град Велики Преслав, за изменение на решението в частта относно разноските, е постановено атакуваното определение по настоящото производство. С него решаващият съд е приел, че по правилото на чл.143 ал.1 от ОПК във връзка с препращащата норма на чл.63 ал.3 от ЗАНН, когато съдът отмени обжалвания административен акт /в случая НП/ държавни такси, разноски и възнаграждение за един адвокат се възстановяват на жалбоподателя от бюджета на органа, издал отменения акт. С оглед тази законова регламентация и доколкото съдът е отменил атакуваното пред него НП, е прието, че в тежест на наказващия орган следва да бъдат възложени и разноските, направени от бюджета на съда. Въз основа на това решаващият съд е приел, че не са налице основания за изменение на съдебния акт в частта за разноските.

   Настоящият касационен състав приема, че атакуваното определението е неправилно, тъй като е постановено в противоречие на процесуалния и материалния закон, поради следните съображения:

   Разпоредбата на чл.143 от АПК, както и тази на чл.63 ал.3, ал.4 и ал.5 на ЗАНН, уреждат отговорността за разноските между страните, съобразно изхода на делото. В настоящата хипотеза се касае за заплатено възнаграждение на вещото лице от бюджета на съда, поради което незаконосъобразно решаващият съд се е позовал на посочените по-горе разпоредби. Те не уреждат хипотезата, когато по производството са изплатени средства от бюджета на съда, още повече, че съдът не е страна в този процес. При това положение относимата норма е разпоредбата на чл.84 от ЗАНН, съгласно която доколкото в този закон няма особени правила за призоваване и връчване на призовки и съобщения, извършване на опис и изземване на вещи, определяне разноски на свидетели и възнаграждения на вещи лица, изчисляване на срокове, както и за производството пред съда по разглеждане на жалби срещу наказателни постановления, на касационни жалби пред административния съд и предложения за възобновяване, се прилагат разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Съгласно чл.187 ал.1 от НПК – „Посрещане на разноските“, разноските по наказателното производство се посрещат от сумите, предвидени в бюджета на съответното учреждение, освен в посочените от закона случаи. Съгласно чл.190 ал.1 от НПК – „Възлагане на разноските“, когато подсъдимият бъде признат за невинен или наказателното производство бъде прекратено, разноските по дела от общ характер остават за сметка на държавата, а разноските по дела, образувани по тъжба на пострадалия до съда, се възлагат на частния тъжител. Следователно, доколкото процесното НП е било отменено от съда и съобразно правилото на чл.190 ал.1 от НПК, направените по делото разноските остават за сметка на държавата.

   С оглед гореизложеното настоящата касационна инстанция приема, че атакуваното определение като неправилно следва да бъде отменено и да бъде постановено друго такова по съществото на спора, с което да бъде изменено Решение №260047 от 14.05.2021 г. по АНД №226/2019 г. на РС град Велики Преслав в частта за разноските чрез отмяна.

   Водим от горното, Шуменския административен съд

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

   ОТМЕНЯ Определение №260090/15.07.2021 г., постановено по АНД №226/2019 г. на Районен съд град Велики Преслав, като вместо това ПОСТАНОВЯВА:

   ИЗМЕНЯ Решение №260047/14.05.2021 г., постановено по АНД №226/2019 г. на Районен съд град Велики Преслав, като го ОТМЕНЯ в ЧАСТТА за разноските, с която ОД на МВР град Шумен е осъдена да заплати по сметка на РС град Велики Преслав сумата от 420.00 лв., представляваща разноски, направени в хода на съдебното производство.

   Определението е окончателно.

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

                                                                                         2.

ЗАБЕЛЕЖКА: Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Влязло в сила на 13.09.2021г.