Определение по дело №303/2021 на Административен съд - Шумен

Номер на акта: 645
Дата: 15 септември 2021 г.
Съдия: Снежина Петкова Чолакова
Дело: 20217270700303
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 10 септември 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр.Шумен, 15.09.2021г.

 

Административен съд - град Шумен, в закрито заседание на петнадесети септември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

Административен съдия: Снежина Чолакова

 

като разгледа докладваното от съдията АД № 303 по описа за 2021г. на Административен съд – гр. Шумен,  за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба на А.Х.Ч. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, със съдебен адрес ***, чрез адв.С.Т.от ШАК, против Уведомително писмо за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2019г., с изх.№ 02-270-6500/5962 от 05.08.2021г. на Заместник изпълнителния директор на Държавен фонд"Земеделие"- РА, гр.София.

Съдът, като провери редовността на депозираното оспорване, счете, че са налице основания по смисъла на чл.150, ал.1, т.5 и т.7 и чл.151, т.3 от АПК за оставяне жалбата без движение, поради следното:

От материалите по делото е видно, че оспорващата, в качеството на физическо лице, не е представила по делото документ за внесена по сметка на Административен съдгр.Шумен държавна такса в размер на 10 лева, дължима съгласно Тарифа № 1 към ЗДТ за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, в разрез с изискванията на чл.151, т.3 от АПК.

Освен това, от приложеното към жалбата Уведомително писмо е видно, че със същото са оторизирани част от заявените от оспорващата суми. В същото време в жалбата е посочено, че се обжалва процесното Уведомително писмо и е отправено искане на отмяна на същото, без да е уточнено дали се оспорва атакувания административен акт в неговата цялост; или същият се атакува в отделни негови части и кои са те; респективно без посочване на частта от акта, чиято отмяна се претендира. От изложеното следва, че жалбата, поставила началото на съдебното производство, не отговаря на изискванията на чл.150, ал.1, т.5 и т.7 от АПК.

На трето място, жалбата е депозирана и подписана от пълномощник – адвокат С.Т.от ШАК. В същото време към нея не е приложено пълномощно, удостоверяващо представителната власт на процесуалния представител на оспорващата, в разрез с изискванията на чл.151, т.2 от АПК. Ето защо на последната следва да се укаже да представи доказателства за представителната власт на подателя на жалбата или да заяви изрично, че потвърждава извършените от нейно име действия без представителна власт, което може да се осъществи посредством приподписване на жалбата или чрез депозиране на изрично писмено заявление в този смисъл – лично или чрез пълномощник от кръга на визираните в чл.32 от ГПК.

С оглед изложените съображения и на основание чл.158, ал.1 от АПК жалбата следва да се остави без движение, като на оспорващата се укаже да отстрани констатираните нередовности в 7 (седем) дневен срок от съобщаване на настоящото определение.

Наред с изложеното съдът констатира, че в разрез с изискванията на чл.152, ал.1 от АПК, настоящата жалба е депозирана директно в съда, поради което следва препис от същата, ведно с приложените доказателства, да се изпрати на административния орган, с указание незабавно след получаването на съобщението да комплектова жалбата със заверено копие от цялата преписка по издаване на обжалвания акт; както и да представи списък на страните в производството по неговото издаване.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата на А.Х.Ч. с ЕГН **********, с постоянен адрес ***, със съдебен адрес ***, чрез адв.С.Т.от ШАК, против Уведомително писмо за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2019г., с изх.№ 02-270-6500/5962 от 05.08.2021г. на Заместник изпълнителния директор на Държавен фонд"Земеделие"- РА, гр.София.

УКАЗВА на оспорващата в седемдневен срок от уведомяването да изправи констатираните нередовности в жалбата, както следва:

- да представи по делото документ за внесена по сметка на Административен съд-гр.Шумен държавна такса в размер на 10 (десет) лева;

- да заяви изрично дали оспорва Уведомително писмо с изх.№ 02-270-6500/5962 от 05.08.2021г., в неговата цялост, или го атакува в отделни негови части и кои са те; както и да посочи в какво се състои искането й до съда;

- да представи доказателства за представителната власт на пълномощника си или да заяви изрично, че потвърждава извършените от нейно име действия без представителна власт, което може да се осъществи посредством депозиране на изрично писмено заявление в този смисъл или чрез приподписване на жалбата – лично или чрез пълномощник от кръга на визираните в чл.32 от ГПК.

В съобщението до оспорващата да се впише изрично указание, че в случай на неизпълнение на дадените указания в посочения 7-дневен срок, жалбата ще бъде оставена без разглеждане, а производството по делото ще бъде прекратено на основание чл.158, ал.3 от АПК.

УКАЗВА на Заместник изпълнителния директор на Държавен фонд"Земеделие"- РА, гр.София в 3-дневен срок от уведомяването да комплектова жалбата със заверено копие от цялата преписка по издаване на Уведомително писмо за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2019г., с изх.№ 02-270-6500/5962 от 05.08.2021г.; както и да представи списък на страните в производството по неговото издаване.

Комплектованата административна преписка, ведно с опис на материалите, съдържащи се в нея, да се изпрати на Административен съдгр.Шумен за прилагане към адм.дело № 303/2021г.

         Препис от жалбата и приложенията, ведно с препис от настоящото определение да се изпрати на административния орган.

         Препис от настоящото определение да се изпрати на оспорващата.

След изтичане на указаните срокове или изпълнение на указанията, делото да се докладва незабавно на съдията – докладчик.

 

                                               Административен съдия: