Решение по дело №4223/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 6239
Дата: 23 август 2019 г. (в сила от 9 декември 2020 г.)
Съдия: Райна Петрова Мартинова
Дело: 20181100104223
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

№ …………………

гр. София, 23.08.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, І Гражданско отделение, І-18 състав в публично заседание на двадесет и трети май две хиляди и деветнадесета година в състав:

    ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЙНА МАРТИНОВА

 

при секретаря Йоана Петрова разгледа докладваното от с ъ д и я  Мартинова гражданско дело № 4223 по описа за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

           

            Производството по делото е образувано въз основа на искова молба, подадена от А.Н.Н. и Е.И.Н. против „Б.Д.“ ЕАД, с която е предявен иск с правно основание чл. 26, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите във връзка с чл. 576 от ГПК.

В исковата молба ищците твърдят, че на 02.10.2007 г. са сключили договор за покупко продажба на недвижим имот с Нотариален акт № 129, т. 3, рег. № 4111, д. № 497/2007 г. на нотариус В.Д.,*** като на същата дата с Нотариален акт № 131, т. 3, рег. 4122, дело № 499/2007 г. е учредена договорна ипотека върху имота в полза на „Б.Д.“ ЕАД. Твърдят, че с ипотеката се обезпечават вземания на банката по Договор за банков кредит от 26.09.2007 г. Твърдят, че по гр.д. № 5973/2017 г. по описа на Районен съд Варна е издадена заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист. Било образувано изпълнително дело № 20178940400257 по описа на ЧСИ И.Л.К.В., като принудително изпълнение било насочено към ипотекирания имот. Поддържат, че подписаният нотариален акт № 131, т. 3, рег. 4122, дело № 499/2007 г., с който е учредена ипотека в полза на ответника е нищожен на основание чл. 472 във връзка с чл. 475, ал. 1 и ал. 3 и чл. 476, б. „в“ от ГПК (отм.), тъй като при подписване на нотариалния акт не е спазено изискването за прочитане на съдържанието на акта, а нотариусът е направил нарочна бележка на пишеща машина като е добавил, че актът е прочетен на страните, които го одобрили, след което се подписали страните и нотариуса. Не бил спазен предвидения в чл. 475, ал. 3 от ГПК (отм.) ред за поправки и добавки в нотариалния акт. Поддържа, че в нотариалния акт не било посочено местожителстовото на страните, т.е. не бил посочен настоящия адрес на страните. С оглед нищожността на нотариалното удостоверяване молят да бъде признато за установено, че сключеният договор за учредяване на ипотека се явява нищожен, тъй като не е спазена предвидената в закона форма.  Претендират направените по делото разноски.

Ответникът Б.Д. ЕАД оспорва исковете. Поддържа тяхната недопустимост, тъй като ищците са изпуснали десетгодишния срок (ипотеката е учредена през 2007 г., а искът е подаден през 2018 г.). Сочи, че въведените обстоятелства не попадат под основанията за нищожност посочени в разпоредбата на чл. 170 ЗЗД. Твърди се наличието на всички основания, визирани в чл. 167, ал. 2 ЗЗД за учредяване на ипотеката. Претендира разноски.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства и обсъди доводите на страните, с оглед разпоредбата на чл. 235, ал. 2 от ГПК, приема за установено от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА следното:

С Нотариален акт № 131, т. 3, рег. 4122, дело № 499/2007 г. на нотариус В.Д.,*** е сключен договор за учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот между Б.Д. ЕАД и А.Н.Н. и Е.И.Н.. В нотариалния акт като забележка е посочено, че на стр. 3, ред 15 се добавя „Актът  се прочете на страните, които го одобриха, след което се подписа от тях и от мен – нотариуса“.

Във връзка с установяване на обстоятелството, че нотариусът е прочел нотариалния акт преди подписването му от страните са събрани гласни доказателства чрез разпит на В.И.Д.. В показанията си свидетелката установява, че като нотариус и когато е на работа тя лично изповядва сделките. Посочва, че задължително, независимо от това дали тя или помощникът й са на работа, се спазва разпоредбата на чл. 579, ал. 1 от ГПК за прочитане на нотариалния акт. Посочва, че когато е необходимо да се направи забележка, тя се прави преди подписа на страните и след текста, като това става преди актът да бъде представен в службата по вписванията.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от ПРАВНА СТРАНА следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. В разпоредбата на чл. 167, ал. 1 и 2 от Закона за задълженията и договорите е предвидено, че договорът за ипотека се сключва с нотариален акт, като в него се посочват трите имена, местожителството и занятието на кредитора и на длъжника, а така също и на собственика на имота, ако ипотеката се учредява за чуждо задължение, а ако някое от тия лица е юридическо лице - точното му наименование; имотът, върху който се учредява ипотеката; обезпеченото вземане, падежът му и размерът на лихвите, ако такива са уговорени, както и сумата, за която се учредява ипотеката, ако вземането не е парично.

Сключването на сделка с нотариален акт, каквато представлява договорът за учредяване на ипотека върху недвижим имот се извършва по реда на Глава Петдесет и четвърта от ГПК (в сила от 2008 г.), съответно по Глава Петдесет и първа от ГПК (отм. в сила към датата на съставяне на процесния нотариален акт) „Нотариални производства“. Съгласно чл. 576  от ГПК нотариалното действие е нищожно, когато нотариусът не е имал право да го извърши (чл. 569, чл. 570, ал. 1, чл. 573, ал. 1, чл. 574 и 575), както и когато при неговото извършване са били нарушени чл. 578, ал. 4 (относно личното явяване на участващите лица), чл. 579, чл. 580, т. 1, 3, 4 и 6, чл. 582, 583 и чл. 589, ал. 2. Аналогична е и разпоредбата на чл. 472 от ГПК (отм.). Към датата на сключване на нотариалния акт и при действието на чл. 475, ал. 1 от ГПК (отм.), съответна на сегашната разпоредба на чл. 579 от ГПК нотариусът  прочита на участвуващите лица съдържанието на акта и ако те го одобрят, актът се подписва от тях пред нотариуса, а ако е вече подписан, те трябва да потвърдят пред него своите подписи. Непрочитането на нотариалния акт води до нищожност на нотариалното удостоверяване. Неотразването на това обстоятелство в нотариалния акт, обаче, не води до неговата нищожност, тъй като това изявление не е част от задължителното съдържание на нотариалния акт, предвидено в чл. 476 от ГПК отм (съответна на чл. 580 от сега действащия ГПК) (В този смисъл Решение № 252 от 10.07.2009 г. на ВКС по гр.д. № 1486/2007 г.  на І ГО на ВКС)

От събраните по делото гласни доказателства, които не се опровергават от други доказателства по делото, нотариусът В.Д. е прочела нотариалния акт на страните, като допълнението направено като забележка е част от нейното нотариално удостоверяване, т.е. съставлява официален удостоверителен документ в тази част и съответно се ползва с обвързваща съда доказателствена сила относно обстоятелството, че договорът е прочетен пред страните при спазване на изискването на чл. 475 от ГПК отм. Независимо дали това отбелязване като забележка следва текста на нотариалния акт, то той не е част от задължителното съдържание на акта и съответно добавянето му не следва да бъде направено по реда на чл. 579, ал. 3 от ГПК. Следователно и доколкото не е опровергана при условията на пълно и главно доказване по предвидения в закона ред официалната удостоверителна сила на направеното от нотариуса изявление, че е прочел акта на страните, то и предявеният иск се явява неоснователен.

Неоснователно е и твърдението на ищците, че не е посочено местожителството им в нотариалния акт, което според твърденията им прави нищожен сключения договор за ипотека, поради неспазване на формата му. В приетия по делото Нотариален акт № 131, т. 3, рег. 4122, дело № 499/2007 г. е посочено, че ищците са с постоянен адрес ***. Под местожителство Законът за задълженията и договорите има предвид съответната норма, която е действала към датата на влизането му в сила, а именно чл. 7 от Закона за лицата и семейството и това е онова място, където се е установило да живее постоянно или преимуществено. В конкретния случай това място е гр. Варна. Следователно в нотариалния акт е посочено местожителството на ищците.

Предвид на изложеното, предявеният иск се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен.

По разноските

Съгласно разпоредбата на чл. 78, ал. 3 от ГПК ищецът следва да бъде осъден да заплати направените от ответника разноски в производството в размер на 150 лева – възнаграждение за свидетел и на основание чл. 78, ал. 8 от ГПК – 150 лева – юрисконсултско възнаграждение.

Воден от горното, Софийски градски съд, І-18 състав

 

Р Е Ш И:

 

ОТВРЪРЛЯ предявения от А.Н.Н., ЕГН-********** и Е.И.Н., ЕГН-**********, двамата от гр. Варна, Приморски парк, местност „******, ателие № 2 против Б.Д.“ ЕАД, ЕИК-******, със седалище и адрес на управление *** иск с правно основание чл. 26, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите във връзка с чл. 576 от ГПК за признаване за установено, че Договор за учредяване на ипотека върху недвижим имот, сключен с Нотариален акт № 131, т. 3, рег. 4122, дело № 499/2007 г.  на Нотариус В.Д.,*** действие Районен съд – гр. Варна, вписана в НК под № 115 е нищожен поради липса на предписаната от закона форма като неоснователен.

 ОСЪЖДА на основание чл. 78, ал. 3 и ал. 8 от ГПК А.Н.Н., ЕГН-********** и Е.И.Н., ЕГН-**********, двамата от гр. Варна, Приморски парк, местност „******, ателие № 2 да заплатят  на Б.Д.“ ЕАД, ЕИК-******, със седалище и адрес на управление *** сумата от 150 (сто и петдесет) лева, представляващи направени по делото разноски и сумата от 150 (сто и петдесет) лева – юрисконсултско възнаграждение.

             Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването на препис от него на страните пред Софийски апелативен съд.

 

                                                           

                        СЪДИЯ: