Присъда по дело №246/2019 на Районен съд - Червен бряг

Номер на акта: 44
Дата: 14 ноември 2019 г. (в сила от 2 декември 2019 г.)
Съдия: Христо Витков Първанов
Дело: 20194440200246
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 12 септември 2019 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А

                                        гр.Червен бряг, 14,11.2019 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Червенобрежки районен съд в публично съдебно заседание на четиринадесети ноември  през две хиляди и деветнадесета година, в състав

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСТО ПЪРВАНОВ

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1. Н. Н. Ц.

                                                                                                  2. Д. Н. С.

при участието на секретаря Павлина Плючарска

и с участието на прокурора Ивайло Тодоров

като разгледа докладваното от съдията Първанов НОХд № 246 по описа за 2019 година по описа на Червенобрежкия районен съд,  въз основа на данните по делото и закона

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

 

Признава подсъдимия Й.П.Й. - роден на *** ***,  с постоянен адрес ***, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН ********** за ВИНОВЕН  в това, че:

На 12.09.2018 г. в телефонен разговор чрез конферентна връзка осъществена от тел. 112 са заканил с убийство с думите „Ще ти откъсна главата, ако нещо стане с моето дете. Ще те убия брат, да знаеш! Заклевам се! Разговорът се записва в момента. Ще ти откъсна главата на тебе, на Н.. Ще ви избия като кучета“, на длъжностно лице при изпълнение на службата му – младши оперативен дежурен в РУ – Червен бряг – Ц.П.И. и това заканване възбудило основателен страх за осъществяването му у И., поради което и на основание чл. 144  ал. 3 вр. ал. 2, вр. Чл. 58а, ал. 1  от НК ГО ОСЪЖДА на три МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

            На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наказанието с три годишен изпитателен срок.

Осъжда на осн. чл. 45 от ЗЗД Й.П.Й.  ЕГН ********** *** да заплати на Ц.П.И. с ЕГН ********** ***000.00 /три хиляди/ лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва върху същата сума, считано от 12.09.2018 г.  до окончателното й изплащане.

Осъжда Й.П.Й.  ЕГН ********** да заплати на Ц.П.И. с ЕГН ********** *** сумата от 300 /триста/ лева направени от ищеца съдебно деловодни разноски – възнаграждение за един адвокат.

Осъжда на осн.  чл.189, ал.3 от НПК Й.П.Й.  ЕГН ********** да заплати по сметка на РУ – Червен бряг  направените по № ЗМ-531/2018 г.- РУ гр. Червен бряг разноски в размер на 252.00 лв. /двеста петдесет и два лева, представляващи направени разходи за аудио-техническа експертиза.

Осъжда Й.П.Й.  ЕГН ********** да заплати по сметка на РС – Червен бряг  държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 120,00 лв. /сто и двадесет/ лева.

 

 

            Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок от днес пред Плевенски окръжен съд.               

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    

/ Христо Първанов/

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ:1. Н. Н. Ц.

 

 

                                                                                                  2. Д. Н. С.

 

Съдържание на мотивите

МОТИВИ:

 

Районна прокуратура – Червен бряг, е повдигнала обвинение срещу подсъдимия Й.П.Й. - роден на *** ***,  с постоянен адрес ***, българин, с българско гражданство, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН **********, за това, че:

На 12.09.2018 г. в телефонен разговор чрез конфрентна връзка осъществена от тел. 112 са заканил с убийство с думите „ххх! Заклевам се! Разговорът се записва в момента. Ще ти откъсна главата на тебе, на Н.. Ще ви избия като кучета“, на длъжностно лице при изпълнение на службата му – младши оперативен дежурен в РУ – Червен бряг – Ц.П.И. и това заканване възбудило основателен страх за осъществяването му у И., представляващо престъпление по  чл. 144  ал. 3 вр. Ал. 2  от НК.

          Представителят на прокуратурата твърди, че предвид събрания в хода на делото доказателствен материал, може да се направи несъмнен извод, че именно подсъдимия Й.Й.  е автор на процесното деяние, поради което следва да бъде подведен под наказателна отговорност. Имайки предвид неговите характеристични данни и предишни осъждания моли съда да го признае за виновен за извършването на престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. Ал. 2 от НК, като му бъде наложено справедливо наказание.

В съдебно заседание подсъдимия се явява лично и с адвокат Ц. ***. Признава вината си и желае производството да продължи по реда на съкратено съдебно следствие. Предви това негонво искане производството по делото продължи по реда на чл. 370 и сл. От НПК.

Приет бе за съвместно разглеждане в наказателното производство предявения от пострадалия срещу подсъдимия граждански иск за причинени в резултат на деянието неимуществени вреди в размер на 3000 лв.

          След преценка на събраните по делото доказателства, съдът прие за установена следната фактическа обстановка:

На 12.09.2018 г. подсъдимия Й. бил в питейно заведение в с. П.и употребявал алкохол. По същото време там бил и Р.Д., заедно с приятелката си Е.П.– дъщеря на подс. Й.. Под въздействието на алкохола Й. се скарал с дъщеря си. С цел конфликта да не се задълбочи Е.П.накарала приятеля си Д.да се отдалечат от Й.. Качили се в автомобила на Д.и се отдалечили. По време на това действие Д.чул как бащата на П. звъни на полицията и съобщава, че дъщеря му Елена е отвлечена, като описал автомобила на Р.Д.– л.а. „ххх“ с рег. № ххх Под въздействието на алкохола Й. неколкократно започнал да звъни на тел. 112, като оператора осъществявал конферентна връзка с различните полицейски управления в Бяла Слатина и Червен бряг.

На 12/13.09.2018г. за времето от 19.30 ч. до 7.30 часа оперативен дежурен в РУ – Червен бряг бил пострадалият Ц.П.И. – длъжностно лице при изпълнение на службата му. При един от проведените разговори с Й., чрез конферентна връзка осъщетвена с оператор на тел. 112 Й. започнал да се хвали, че познава зам. Началника на РУ – Червен бряг, че е нанасял побой на много хора и му казал „ххх! Заклевам се. Разговорът се записва в момемнта. Ще ти откъсна главата на тебе, на Н.. Ще ви избия като кучета“, заплахите били записани и свалени от тел. 112 по койтио запис е извържена аудио техническа експертиза, приобщена като доказателство по делото.

С отправените заплахи срещу Ц.И. у същият се възбудил основателен страх за осъществяването им. 

Видно от така установената фактическа обстановка, подсъдимия Й. е осъществил от обективна и субективна страна престъплението по чл. 144 ал. 3 вр. Ал. 2 от НК.

От субективна страна деянието е извръшено при условията на  пряк умисъл. Подсъдимия е съзнавал и целял настъпването на противоправните последици.

Обвинението се подкрепя от събраните в хода на разследването доказателства и доказателтвени средства – свидетелски показания, документи, експертиза и свидетелство за съдимост, както и от признанието на подсъдимия в съдебното производство, които доказателства, като взаимно допълващи се, непротиворечиви и кореспондиращи помежду си съдът кредитира изцяло.

          Авторството на деянието, съдът намери за доказано съпоставяйки обясненията на подсъдимия с другите доказателства по делото – основно показанията на свидетелите, както и свидетелството за съдимост на подсъдимия.

          От обективна страна подс. Й.Й. е извършил съставомерното деяние, като е отправял заплахи спрямо Ц.И. – длъжностно лице при изпълнение на службата му.

          Причина за извършване на престъплението е незачитането на установения в страната правов ред.

          По вида и размера на наказанието:

За така извършеното престъпление по чл. 144ал. 3 вр. Ал. 2  от НК се предвижда наказание „Лишаване от свобода” до шест години, като не е предвиден минимум.

Подсъдимия работи като шофьор и видно от твърдението му, наказание пробация ще го постави в невъзможност да изпълнява трудовите си правоотношения и поради това твърди, че условно лишаване от свобода за него би било по-леко наказание.

          При определяне конкретния размер на наказанието, съдът съобрази становището на защитата на подсъдимия, поради което намира, че наказание лишаване от свобода за срок от три месеца, чието изпълнение бъде отложено с три годишен изпитателен срок ще подейства превантивно и възпитателно както на подсъдимия, така и на останалите членове на обществото. Ето защо съдът намира, че целите на наказанието по чл. 36 НК ще бъдат постигнати в пълна степен, като на подсъдимия бъде наложено наказание при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно три месеца лишаване от свобода, като изтърпяването на така наложеното наказание следва да бъде отложено с три годишен изпитателен срок.

По гражданския иск.

Предвид изхода на делото и цялостното му признаване по основание и размер от подсъдимия, предявения иск като основателен и доказан следва да бъде уважен в пълен размер.

          По разноските:

          Подсъдимия бе осъден да заплати на гражданския ищец направените от него съдебно деловодни разноски – възнаграждение за един адвокат в размер на 300 лв.

          На основание чл. 189, ал. 3 от НПК, подсъдимият следва да бъде осъден да заплати в направените в досъдебното производство разноски в размер на 252 лева, възнаграждение за изготвена аудио техническа експертиза както и по сметка на ЧРСъд – 120 лева – държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

          При горните доводи и съображения съдът постанови присъдата си.

 

                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: