Определение по дело №50/2020 на Районен съд - Козлодуй

Номер на акта: 20
Дата: 12 март 2020 г.
Съдия: Адриана Георгиева Добрева
Дело: 20201440200050
Тип на делото: Наказателно от частен характер дело
Дата на образуване: 25 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е 

по НЧХД № 50 по описа за 2020 година

гр.Козлодуй,  12.03.2020 година

 

ПОДПИСАНАТА Адриана Добрева, съдия при Козлодуйски районен съд, след като се запознах с материалите по делото - тъжба на частния тъжител И.Б.И. *** срещу подсъдимия А.Ц.О. *** за престъпление по чл.130, ал.1 НК и приложените към нея писмени доказателства намирам, приложената служебно преписка по ДП № 1478/2018г. по описа на РП Козлодуй и подадения в срок отговор на тъжбата на подсъдимия А.О. намирам следното:

И.Б.И. *** е подал тъжба срещу А.Ц.О. *** с обвинение за причинена лека телесна повреда по чл.130 НК на 19.12.2018г. в сградата на Община Козлодуй в кабинета на Галя Христова /без да е посочил време/ като му е нанесъл удари с ръка в тилната област на главата.

В отговора подсъдимия е възразил за нередовност на тъжбата по съображения, че няма задължителното по НПК съдържание, за да може да организира защитата си.

Допълнително видно от преписката на която сам тъжителя се позовава ДП № 1478/2018г. по описа на РП Козлодуй, за което твърди, че подава тъжбата в 6-месечния срок след като прокурорската преписката е прекратена с постановление на прокурора е, че в нея тъжителя е съобщил и е водено разследване за деяние причинено на дата 21.11.2018г. в сградата на общината в кабинета на служителя Галина Христова, около 14.00 часа.

Съда споделя съображенията в отговора на подсъдимия, че тъжбата е нередовна. Според съда обаче тя следва да бъде оставена без движение и бъдат дадени конкретни указания на тъжителя, който да отстрани в 6-месечния срок след получаване на съобщение за спиране в хипотезата на  чл. 25, ал. 1, т. 6 НПК. Едва, ако не стори това, съда следва да прекрати наказателното производство от частен характер. Това становище е застъпено и в цитираното ТР № 34/90 г. на ОСНК на ВС.

Относно съдържанието на тъжбата съда намира следното:

В чл.81, ал.1, изр.1-во от НПК са регламентирани изискванията към съдържанието на тъжбата, с подаването на която в законовия 6-месечен срок се поставя началото на наказателното преследване на обвиненото лице за престъпление от частен характер. Подобно на обвинителния акт – за престъпленията от общ характер, тя следва да очертае рамките на предмета на доказване в съдебната фаза на процеса, т.е. в нея следва да се посочат обстоятелствата на престъплението, в които са включени времето, мястото и конкретните действия, за които се твърди, че са неправомерно извършени от дееца.
         В случая частния тъжител следва да уточни датата на деянието, часа, мястото, което според съда е посочено и конкретните действия – броя удари на кое място по тялото са, за които се твърди, че са неправомерно извършени от дееца и какво са причини на тъжителя.
Фактите и обстоятелствата (включително за извършено престъпление) имат обективно изражение в действителността и могат да бъдат потвърдени или опровергани и при приписване на престъпление следва обективно да бъдат заявени от тъжителя и при тяхната доказаност подсъдимия следва да понесе наказателната отговорност, към която е привлечен от постарадалото лице. На тази плоскост е поставено разбирането за съдържанието на тъжбата като предпоставка за възбуждане на наказателно преследване за определени престъпления по реда на частното обвинение. В нея следва ясно и точно да бъдат изложени обстоятелствата, които следва да бъдат доказани в наказателния процес, за да може обвиненото лице да узнае в какво точно се обвинява и да реализира в пълнота правото си на защита. То може да бъде осъдено само за онова престъпление, за което има изложени в тъжбата и доказани обстоятелства и по които се е защитавало. Тъжбата не е доказателствено средство и с нея нищо не се доказва, а се повдига обвинението с изложението на фактите, подлежащи на доказване.

Водим от горното, съда

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ поради нередовност на тъжбата наказателното производство по НЧХД № 50/2020г. по описа н Районен съд –Козлодуй.

УКАЗВА на частния тъжител И.Б.И. *** в 7-дневен срок с нова тъжба да отстрани нередовностите в последната като съобразявайки и материалите в прокурорската преписка по ДП № 1478/2018г. по описа на РП Козлодуй да посоч обстоятелствата на престъплението, в които са включени времето – датата и часа, мястото и конкретните действия – колко удара, с какво и в коя част на тялото, за които се твърди, че са неправомерно извършени от дееца и какво му е било причинено от тези удари.

УКАЗВА на частния тъжител И.Б.И. ***, че при неизпълнение на указания производството по делото ще бъде прекратено.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Препис да се връчи на тъжителя, ведно с препис от отговора на подсъдимия.

 

  

                                               Съдия – докладчик: