Решение по дело №6558/2018 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 ноември 2018 г.
Съдия: Светла Илменова Замфирова
Дело: 20184430106558
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 септември 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр.Плевен, 14. 11. 2018 година

В ИМЕТО НА НАРОДА

          Плевенският районен съд, тринадесети граждански състав в публично заседание на дванадесети ноември две хиляди и осемнадесета  година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:СВЕТЛА ЗАМФИРОВА

при секретаря Лилия Димитрова, като разгледа докладваното от съдията ЗАМФИРОВА гр.д. № 6558 по описа за 2018 г. за да се произнесе, взе предвид следното:

Искане за развод на основание чл. 50 от СК.

…..

     Водим от горното и на основание чл. 50 и чл.51 от СК, съдът

                              Р  Е  Ш  И  :

          ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 50 от СК с развод по взаимно съгласие брака между Д.Ц.П., ЕГН **********,***, *** и Ц.Х.П.  ЕГН **********,***.

          ОДОБРЯВА постигнатото между страните споразумение, както следва :                 ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на двете деца: ***П., ЕГН ********** и ***  П., ЕГН ********** на майката Ц.Х.П..

          ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на децата на адреса на майката Ц.Х.П.,***№ 5.

          ОСЪЖДА бащата Д.Ц.П., да заплаща за децата месечна издръжка, както следва:

          За      ***П.,         ЕГН **********, чрез майката Ц.Х.П., като законен представител, месечна издръжка в размер на 200 / двеста/ лева, заедно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, до  настьпването на законните основания за нейното изменение или прекратяване и с падеж на плащане до 10  число на месеца, за който се дължи дръжка,  считано от влизане в сила на решението за развод, платими по банков път по сметка IВAN ***.  

          За      ***  П.,       ЕГН **********, чрез майката Ц.Х.П., като законен представител, месечна издръжка в размер на 200 / двеста/  лева, заедно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, до  настьпването на законните основания за нейното изменение или прекратяване и с падеж на плащане до 10  число на месеца, за който се дължи дръжка,  считано от влизане в сила на решението за развод, платими по банков път по сметка IВAN *** . 

          ОПРЕДЕЛЯ  на бащата Д.Ц.П. режим на лични отношения с децата ***П.,         ЕГН **********, ***  П.,        ЕГН **********, всяка четвърта и втора  седмица на месеца, с преспиване, за времето от 19  ч.  /деветнадесет часа/ в петък до 19 ч. /деветнадесет часа/ в неделя със задължението да връща децата на майката.

- всяка четна година, бащата има право да вижда и взема децата - за Коледните празници с преспиване, за времето от 10 ч. /десет часа/ сутринта на 23 - ти

 декември до 18 ч. /осемнадесет часа/ на 26 - ти декември, със задължение да връща децата на майката Ц.Х.П. ЕГН **********, до настоящия й адрес ***.

-         всяка нечетна година, бащата има право да вижда и взема децата за Новогодишните празници, с преспиване, за времето от 10.00 ч. /десет часа/ сутринта на 30-ти декември до 18 ч. на 02-ри януари на следващата четна година със задължение да връща децата на майката до настоящия й адрес.

-         през календарна година, бащата да има право да вижда и взема децата, за три дни по време на Великденските празници за времето от 11 ч. /единадесет часа/ на деня предхождащ Великден до 18 ч. /осемнадесет часа/ на деня следващ Великден считано от първият Великден през 2018 г със задължение да връща децата на майката до настоящия и адрес - ***, ***

-         всяка календарна година бащата има право да вижда и взема децата - през втората половина от последователните календарни дни, от обявените от МОН Зимна и Пролетна ваканция на децата, за времето от 10  ч. /десет часа/ сутринта на първия ден от втората половина на ваканцията до 19  ч. /деветнадесет часа/ на последния ден от ваканцията, със задължение да връща децата на майката до настоящия й адрес - ***, ***    

-         както и 30 / тридесет / дни през лятото, по време несъвпадащо с педовния платен годишен отпуск на майката.    падащо с редовния платен годишен отпуск на майката

-         както и през други работни дни през годината със съгласието на майката и едноседмично предизвестие и без това да нарушава учебната и извънучебната дейност на децата.

- както и да поддържа контакт с децата по телефон, факс, вайбър и всички подобни средства за комуникация.

          След прекратяване на брака Ц.Х.П. ще възстанови предбрачното си фамилно име и ще се казва Ц.Х.Х..

          Съпрузите не си дължат издръжка, осигуровки и др. средства за минало, настояще и бъдеще време. Не са сключвали общи застраховки.

          Семейното жилище, представляващо апартамент, находящ се в ***, ***, е лична собственост на съпругата и ще се ползва от майката с децата.

           Придобитите по време на брака движими вещи ще се ползват от майката с децата.

          Придобитото по време на брака МПС: лек автомобил марка ***, двигател № ***, поставя в дял и изключителна собственост на жената  Ц.Х.П..

          Придобитият по време на брака недвижим имот, а именно: Поземлен имот, находящ се в землището на ***, с начин на ползване НИВА с площ 3,001 дка, в местност КОМИТСКО, трета категория, съставляваща имот 123068 се поставя  в дял и изключителна собственост на Д.Ц.П., ЕГН **********,  

Представена е данъчна оценка и скица за обекта.

           Нямат взаимни претенции към притежаваните  банкови сметки. Нямат общи банкови сметки. Не развиват съвместна дейност,  свързана с търговско или гражданско дружество регистрирани по смисъла на българското законодателство. Не притежават общи дялове, акции, облигации или каквито и да било други активи или ценни книжа по смисъла на българското законодателство. Нямат участие заедно или поотделно в управлението или представителство на дружества, организации или дружества с нестопанска дейност регистрирани и със седалище в Република България. Ц.Х.П. притежава фирма с наименование ЮНИК СЪРВИС ЕООД ЕИК201761265, която е и остава лична собственост на съпругата.

          С настоящето споразумение страните са уредили всички въпроси, отнасящи се до имуществени, неимуществени, лични отношения и заявяват, че нямат никакви претенции помежду си за уравняване в дяловете.

           Разноските по делото се поемат от молителите, така както са направени от тях, като по отношение на окончателната държавна такса по споразумението - от съответно дължащият я.

          ОСЪЖДА,  молителят Д.Ц.П., ЕГН **********,***, да заплати държавна такса в полза на ПлРС в размер на 288 лв. върху дължимите издръжки,  и по 5 лв. – такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

           ОСЪЖДА,  молителят Д.Ц.П., ЕГН **********,***, да заплати държавна такса в полза на ПлРС в размер на 15 лв. върху   стойността на придобития имот.

          ОСЪЖДА, Ц.Х.П.  ЕГН **********,***.  , да заплати държавна такса в полза на ПлРС в размер на 20 лв. върху          стойността на придобития автомобил.

          Решението е окончателно, не подлежи на обжалване и влиза в сила от днес.

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :