Решение по дело №1945/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 753
Дата: 22 юни 2020 г. (в сила от 14 юли 2020 г.)
Съдия: Симеон Симеонов Михов
Дело: 20192100101945
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 6 декември 2019 г.

Съдържание на акта

                                         Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

Номер  144                                   22.06.2020 година               Град Бургас

 

                                             В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаски окръжен съд                                                   граждански състав

На осемнадесети юни                                 Година две хиляди и двадесета

В открито заседание в следния състав:

                                                    

                                                    Председател:    Симеон Михов                                                 

                                                            Членове:                                                          

Секретар       Стойка Вълкова 

Прокурор                               

като разгледа докладваното от          С.Михов

гражданско дело номер           1945       по описа за     2019 година.

 

Производството по делото е образувано по повод предявен иск с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД от А.К.И. с ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес: гр.Несебър, ул. „Иван Вазов” № 21, ІІ-етаж, Адвокатска кантора „Петър Атанасов“ против М.Х.Т. с ЕГН **********,*** и И.С.Т. с ЕГН ********** с настоящ адрес: ***, да бъде развален сключения договор между страните за учредяване на вещно право на строеж срещу задължение за проектиране и строителство, обективиран в нот.а.№ *, т.*, рег. № *, н.д.№ */ 2007г. Твърди се в исковата молба, че по силата на цит.нотариален акт в полза на първия ответник е било учредено право на строеж за изграждане на втори и трети жилищни етажи, мансарден и тавански етажи с обща РЗП от 380 кв.м., която следвало да се изгради в ½ ид.част от площ на застрояване № 2 в поземлен имот с идентификатор 51500.503.198 по КККР на Несебър, кв.“Черно море“. Крайният срок е бил 18 месеца или до 02.09.2008г. Строежът започнал, но след няколко месеца спрял. Ищецът изпратил нотариална покана до Т. с нов срок – до 30.12.2009г., която била получена на 25.08.2009г. След това ответникът изчезнал и през пролетта на 2019 г. се върнал в България, а на 15.05.2019г. подписали анекс към договора с нов краен срок – 01.09.2019г. Ответникът не изпълнил и това задължение, като сградата не е завършена дори до груб строеж. Ищецът научил, че още през 2007 г. ответниците са „продали“ правото на строеж на И. В. Д.. Задълженията на ответницата И.Т. произтичат от факта, че е съпруга на първия ответник, вкл. към 02.03.2007г. Поведението на ответниците прави съществуването на договора безмислено. 

В краткия и си писмен отговор, ответниците заявиха, че на основание чл.237 от ГПК признават иска. Действително не са изпълнили задълженията си по договора и нямат възможност да извършат строителството. 

В съдебно заседание пълномощникът на ищцовата страна поддържа исковата молба и моли съда да уважи иска с последиците по закон, като не присъжда по делото разноски.

Пълномощникът на ответниците направи изрично изявление, че признава иска и желае съдът да се произнесе при условията на чл.237 от ГПК.

 

                   Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и като съобрази закона, приема за установено от фактическа и правна страна следното.

Съдът приема, че исковата молба е допустима, като предявена пред надлежния съд според чл.109, вр. чл.104 т.3 от ГПК. Внесена е дължимата държавна такса. Налице е правен интерес от водене на делото.

С  разпореждане № 453/ 30.01.2020г., съдът е дал ход на процедурата по чл.131 от ГПК и ответниците са били поканени в месечен срок да изразят писмено становище по исковата молба, да приложат доказателства, да направят искания. Ответната страна с нарочна молба изрично е признала иска, вкл.изложената фактическа обстановка и са заявили, че не са в състояние да извършат строителството. Молбата е с нотариална заверка на подписите. Това свое становище е изрично потвърдено от упълномощения от тях процесуален представител в съдебно заседание. Направеното признание на иска (право) не противоречи на добрите нрави, нито е сред правата, с които страната не би могла да се разпорежда. С това беше изпълнена хипотезата на чл.237 от ГПК и предвид направените искания от страните, съдът следва да се произнесе с решение при условията на чл.237 ал.2 от ГПК.

Предвид приложените по делото доказателства и извършените процесуални действия, на основание чл.237 ал.2 от ГПК съдът приема, че предявения иск с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД е основателен и следва да бъде уважен. Този извод се потвърждава и от проверката на приложения договор и последвалите действия на страните.  

Въпреки уважаването на иска, предвид направеното изявление от пълномощника на ищцовата страна, че не претендира разноски, такива не следва да бъдат присъждани.

 

 

 

Мотивиран от горното и на основание чл.87 ал.3 от ЗЗД, Бургаският окръжен съд

 

 

                                Р   Е   Ш   И:

 

 

РАЗВАЛЯ по иска с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД, предявен от А.К.И. с ЕГН **********, с адрес: ***, със съдебен адрес: гр.Несебър, ул. „Иван Вазов” № 21, ІІ-етаж, Адвокатска кантора „Петър Атанасов“ ,  против М.Х.Т. с ЕГН **********,*** и И.С.Т. с ЕГН ********** с настоящ адрес: ***, договор между страните за учредяване на вещно право на строеж срещу задължение за проектиране и строителство, обективиран в нот.а.№ *, т.*, рег. № *, н.д.№ */ 2007г. на нотариус с район на действие РС-Несебър, вписан в Служба вписване – Несебър с вх.№ 1287 от 05.03.2007г., акт № *, том *, дело */2007г., с който в полза на М.Т. е било учредено право на строеж за изграждане на втори и трети жилищни етажи, мансарден и тавански етажи с обща РЗП от 380 кв.м., която следвало да се изгради в ½ ид.част от площ на застрояване № 2 в поземлен имот с идентификатор 51500.503.198 по КККР на Несебър, кв.“Черно море“.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Апелативен съд – Бургас в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: