Решение по дело №534/2018 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 67
Дата: 12 юли 2019 г. (в сила от 31 декември 2019 г.)
Съдия: Цветанка Атанасова Гребенарова
Дело: 20181810200534
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

                                        Р Е Ш Е Н И Е

 

                                                             67

                                       гр.Б.,12.07.2019г.                                   

 

                                    В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Б.СКИ РАЙОНЕН СЪД,наказателно отделение, трети съдебен състав, в публично заседание на двадесети март две хиляди и деветнадесета година,  в състав :

 

                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ :

Ц.Г.при секретар И.Т., като разгледа докладваното от съдия Г.НАД №534 по описа за 2018 година и за да се произнесе,взе предвид следното :

                  Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

                  „****“ ЕООД, с ЕИК ****, със седалище и адрес на управление гр.Б.,Община Б., област Софийска,ул. „***“ № 18, представлявано от управителя В.С.С., с ЕГН **********,чрез Адвокатско дружество И. и Л.,с ЕИК ***,със седалище и адрес на управление гр.Г.,ул.“***“ №84,ет.2,ап.1,представлявано от адвокат И.Ц.И. и адвокат С.Л.Л.- С. и двамата от АК Г., е обжалвало в законния срок наказателно постановление № ***г., издадено от Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - София област /ОДБХ - София област/, с което за допуснато нарушение на чл. 132, ал. 1, т. 6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност/ЗВД/,му е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500.00 /петстотин/ лева, на основание чл.416, ал.2 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност/ЗВД/,като излага съображения за незаконосъобразност на същото, поради издаването му при съществени нарушения на процесуалните правила и неправилно прилагане на материалния закон и  моли да бъде отменено със законните последици.

                      В съдебно заседание жалбоподателя  „****“ ЕООД, с ЕИК ****, със седалище и адрес на управление гр.Б.,Община Б., област Софийска,ул. „***“ № 18, представлявано от управителя В.С.С., с ЕГН ********** чрез пълномощника си адвокат И. И. от АК Г. поддържа жалбата си и моли да бъде уважена съобразно изложените в нея доводи и изразеното становище в съдебно заседание.

                      Въззивната организация –  Областна дирекция по безопасност на храните - София област /ОДБХ - София област/,чрез пълномощника си адвокат Борислав Беев оспорва жалбата като неоснователна и моли да бъде потвърдено издаденото наказателно постановление като правилно и законосъобразно в предвид събраните по делото доказателства.

                     Б.ска районна прокуратура,редовно призована,не изпраща представител в съдебно заседание и не ангажира становище по жалбата.

                 Съдът след като прецени събраните по делото доказателства,прие за установено следното от фактическа страна :        

                 Съдът приема,че от приложените по делото писменни доказателства  АУАН № ***г.; констативен протокол № ***.; интегрирана информационна система на БАБХ-справка за наличните животни в ОЕЗ към 25.04.2018г. – 2 броя; регистър на обекти с епизодично значение; :    известие за доставяне на НП №***.;заповед № ***г.; заповед № ***.; допълнително споразумение за изменение на трудово правоотношение/ заверени ксерокопия/ и събраните гласни доказателства – показанията на свидетелите К.И.С. - актосъставител, на длъжностглавен инспектор” в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София област и И.Ц.М. на длъжностстарши специалист” в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София област се установява следната фактическа обстановка, отразена и в наказателното постановление, а именно : на ***г. свидетелите д-р К.И.С., на длъжностглавен инспектор“ в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София област и И.Ц.М., на длъжностстарши специалист“ в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София, извършили  проверка в животновъден обект /ЖО/ с рег.№ ***, собственост на „****“ ЕООД, находящ се в гр. Б. и  установили, че са налични 58 броя едри преживни животни /ЕПЖ/,които се водят документално в животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в с.Г., Община Г.М.,при което направили извода,че собственикът е транспортирал 58 броя едри преживни животни /ЕПЖ/ от животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в с. Г., Община Г.М. до животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в гр.Б.  без ветеринарномедицинско свидетелство и без да уведоми писмено в срок от 24 часа официалния лекар преди транспортиране на животните. При проверката е съставен констативен протокол** от ***г., в който са отразени резултатите от същата и е вписано също,че съгласно справка от информационната система на БАБХ-ВетИС за животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в с.Г., Община Г.М., собственост на „****“ ЕООД, се установява, че животни с цитираните в него ушни марки е следвало да се намират в този обект, а не в обекта - предмет на проверката.За допуснатото нарушение на чл.132,ал.1,т.6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ е съставен АУАН № ***. на дружеството-нарушител в присъствието на свидетеля И.Ц.М. и на В.С.С., представляваща дружеството, на която е предявен за запознаване със съдържанието и за подпис и същата го е подписала без възражение. В срока по чл.44,ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ не е постъпвало писменно възражение от страна на дружеството - нарушител.

                Съдът счита,че жалбата е допустима,тъй като е депозирана в срока по  чл.59,ал.2 вр. ал.1 от ЗАНН и в предвид размера на  наложеното административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500.00 лева, наказателното постановление подлежи на съдебен контрол с оглед неговата законосъобразност.

               Съдът приема,че разгледана по същество,жалбата е неоснователна  по следните съображения :

              Съдът намира,че е доказано безспорно нарушение на чл. 132, ал. 1, т.6 от ЗВД,който задължава собствениците, съответно ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни в срок до 24 часа преди транспортиране, промяна на собствеността или клане на животни от видове, които подлежат на идентификация, предназначени за лична консумация, писменно да уведомяват ветеринарния лекар, обслужващ животновъдния обект,тъй като на ***г. при извършена  проверка в животновъден обект /ЖО/ с рег.№ ***, собственост на „****“ ЕООД, находящ се в гр.Б. е  установено, че са налични 58 броя едри преживни животни /ЕПЖ/,които се водят документално в животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в с. Г., Община Г.М.,при което собственикът е транспортирал 58 броя едри преживни животни /ЕПЖ/ от животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в с.Г., Община Г.М. до животновъден обект с рег.№ ***, находящ се в гр. Б.  без ветеринарномедицинско свидетелство и без да уведоми писменно в срок от 24 часа ветеринарния лекар преди транспортиране на животните.Допуснатото нарушение се установява от показанията на свидетелите д-р К.С., на длъжностглавен инспектор“ в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София област и И. М., на длъжностстарши специалист“ в отделЗдравеопазване на животнитепри ОДБХ София,които са обективни, последователни,непротиворечиви и пълни и отразяват правилно фактическите обстоятелства,характеризиращи нарушението.

                 Наложеното административно наказание съдът приема,че е съответно на допуснатото нарушение и правилно определено като имуществена санкция в минимален размер от 500.00 лева съобразно разпоредбата на чл.416,ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност/ЗВД/..

              В наказателното постановление е обсъдена възможността за приложение на чл.28 от ЗАНН и е прието,че нарушението няма белезите на маловажен случай.С оглед тежестта на нарушението съдът не констатира наличие на основания за квалифициране на деянието като маловажен случай и за приложение на чл.28 от ЗАНН.

              Съдът приема,че при издаване на наказателното постановление не са нарушени разпоредбите на чл.57,ал.1,т.5 и т.6 от ЗАНН, при което същото се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено в изложения по –горе смисъл.

               По изложените съображения и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН   Б.ски районен съд

                                                     Р   Е   Ш   И   :

                   ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № ***., издадено от Директора на Областна дирекция по безопасност на храните - София област /ОДБХ - София област/ против  „****“ ЕООД, с ЕИК: ****, със седалище и адрес на управление гр.Б.,Община Б., област Софийска,ул. „***“ № 18, представлявано от управителя В.С.С., с ЕГН **********, с което за допуснато нарушение на чл.132,ал.1,т.6 от Закона за ветеринарномедицинската дейност/ЗВД/,му е наложено административно наказание “имуществена санкция” в размер на 500.00 /петстотин/ лева, на основание чл.416,ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност/ЗВД/,като законосъобразно.

              РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му, пред АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – СОФИЯ ОБЛАСТ.

                                         РАЙОНЕН  СЪДИЯ :