Решение по дело №1067/2023 на Административен съд - Пазарджик

Номер на акта: 822
Дата: 22 декември 2023 г.
Съдия: Мария Иванова Колева
Дело: 20237150701067
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 26 октомври 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

822/22.12.2023 г.

 

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД-ПАЗАРДЖИК, Х-ти състав, в открито заседание на седми декември две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:     ВЕСЕЛКА ЗЛАТЕВА

ЧЛЕНОВЕ: 1. МАРИЯ ХУБЧЕВА

2. МАРИЯ КОЛЕВА

 

при секретаря Антоанета Метанова и участието на прокурора Стефан Янев, като разгледа докладваното от съдия Колева к.а.н. дело № 1067 по описа за 2023 г., и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 63в от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) във вр. чл. 208 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по касационната жалба на „Софи и Стеф Фешън“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище гр. София, представлявано от управителя Т.Д., срещу Решение № 60/21.07.2023 г. по а.н.д. № 132/2023 г. на Районен съд-Велинград, с което е потвърдено Наказателно постановление № 13-2300048/29.03.2023 г. на директора на Дирекция „Инспекция по труда“–Пазарджик, с което на основание чл. 416, ал. 5 във вр. чл. 414, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ) на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 1 500 лв. за извършено нарушение на чл. 62, ал. 1 във вр. чл. 1, ал. 2 КТ. Релевирани са доводи за неправилност на обжалваното решение, като постановено при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и в нарушение на материалния закон, по които се претендира отмяната му.

Ответникът – директорът на Дирекция „Инспекция по труда“-Пазарджик в представено писмено становище чрез процесуален представител юрисконсулт М.Ш., изразява становище за неоснователност на касационната жалба и претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

Представителят на Окръжна прокуратура–Пазарджик, взел участие в настоящото производство, дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба.

Административен съд–Пазарджик, Х-ти състав, приема касационната жалба за допустима, като подадена от легитимирано лице, в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, а разгледана по същество - неоснователна, по следните съображения:

Производството пред районния съд е образувано по жалбата на „Софи и Стеф Фешън“ ЕООД срещу Наказателно постановление № 13-2300048/29.03.2023 г. на директора на Дирекция „Инспекция по труда“ Пазарджик, с което на посочено правно основание чл. 414, ал. 3 КТ на дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 1 500 лв., за нарушение на чл. 62, ал. 1 във вр. чл. 1, ал. 2 КТ, за това че при извършена проверка на 14.11.2022 г., около 16.25 часа, в шивашки цех, находящ се в гр. Велинград, ул. „Христо Смирненски“ № 5А, лицето А.М.Е. е заварена да престира труд – шие на шевна машина, облечена в работна нефирмена престилка. В собственоръчно подписана декларация на основание чл. 402 КТ е декларирала, че работи от 14.11.2022 г. в обекта като шивачка  с работно време от 08.00 до 17.00 часа, с два почивни дни, почивки в работния ден от един час, трудово възнаграждение от 30 лв. и че не е подписвала договор. Нарушението е констатирано на 22.11.2023 г. в ДИТ-Пазарджик при прегледа на документацията, към която е представен договор за изпълнение на дейност от 14.11.2022 г., сключен между дружеството и Е.. При извършена справка по ЕГН на лицето А. Е. в Информационната система на ИА ГИТ - регистър трудови договори, органите не са установили наличие на подадено уведомление за сключен трудов договор между „Софи и Стеф Фешън“ ЕООД и А. М. Е..

За изясняване на фактите по делото, районният съд е събрал административнонаказателната преписка и е изслушал показанията на актосъставителя и на свидетелите. За да потвърди наказателното постановление е приел, че атакуваният акт е издаден от компетентен орган в кръга на делегираните му правомощия, без при това да са допуснати съществени нарушения на процесуални правила, нито противоречие с материалния закон. Посочил е, че от представените по делото доказателства, включително и гласни такива се установява, че към момента на проверката на служителите на ДИТ-Пазарджик лицето е полагало труд, без за това да е бил надлежно оформен, съобразно изискванията на чл. 62, ал. 1 КТ, писмен трудов договор. Приел е представеният едва при документалната проверка договор за изпълнение на дейност за частен документ, който не носи достоверна дата, което не изключва възможността да е създаден за целите на административнинаказателното производство за прикриване на трудово правоотношение. Съдът е изложил мотиви и за неприложимостта на чл. 28 ЗАНН като се е позовал на специалната разпоредба на чл. 415в, ал. 2 КТ, която изключва маловажност на нарушението по чл. 62, ал. 1 КТ.

Постановеното решение е правилно.

В касационната жалба се релевират доводи за неправилност на оспореното решение като се излагат аргументи за недоказаност на вмененото на дружеството нарушение по смисъла на чл. 62, ал. 1 КТ. При постановяване на обжалваното решение районният съд не е нарушил процесуалните правила относно събирането на допустимите и относими към спора доказателства, и е попълнил делото с такива, установяващи наведените като спорни в производството пред него факти. Въз основа на приобщения доказателствен материал по делото, Районен съд-Велинград е установил правилно спора от фактическа страна и е достигнал до обосновани правни изводи за законосъобразност на обжалваното наказателно постановление. В решението си инстанцията по същество е изложила аргументи, които се споделят изцяло от настоящата касационна инстанция, поради което и на основание чл. 221 АПК, съдът препраща към тях.

Първоинстанционният съд в оспореното решение правилно е приел, че в хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на производствените правила, водещи до невъзможност на нарушителя да разбере за какво нарушение е привлечен към административнонаказателна отговорност.

Възраженията за нарушения на материалния закон при постановяване на обжалваното решение са неоснователни. Правилно РС е приел, че в случая между страните са били налице прикрити трудови правоотношения.

От събраните писмени и гласни доказателства, включително писмена декларация от Е. от 14.11.2022 г., показанията на разпитаните свидетели, както и изявленията на Е. лично в съдебно заседание пред РС, се установява, че лицето е работило в „Софи и Стеф фешън“ ЕООД, като отношенията между тях разкриват особеностите на престиране на работна сила по трудово правоотношение.

Трудовият договор има за предмет престирането на работна сила (жив труд) от работника за продължителен, в повечето случаи неопределен срок, а при гражданския договор (договора за изработка) се дължи конкретен трудов резултат за определен срок. От това произтичат и другите разлики между същите: докато при трудовия договор работникът е в зависимост от своя работодател и е задължен да спазва определения ред и трудова дисциплина, работно време и т. н., то при договора за изработка изпълнителят дължи само „изработването на нещо“, на уговорения резултат и е независим, стопански и оперативно самостоятелен при изпълнението. И при двата договора се дължи възнаграждение, но то се различава по своето естество, като трудовото възнаграждение е правно регламентирано, има гарантиран минимален размер и се изплаща ежемесечно, а възнаграждението, което следва да заплати поръчващият, се договаря свободно между страните и се изплаща след приемане на изработката, по принцип - еднократно. При анализа на събраните доказателства, съдът намира, че по своя характер и белези отношенията по представения по време на документалната проверка договор за изпълнение на дейност от 14.11.2022 г. съставляват трудови - с тях е уговорена престацията на работна сила, (а не конкретен продукт) срещу възнаграждение, което се е дължало ежемесечно в уговорения размер.

Касационната инстанция не споделя доводите, развити от касатора, че дейността която е извършвало лицето А. Е. е била в изпълнение на този граждански договор. В тази връзка, следва най-напред да се посочи, че в попълнената от нея декларация по чл. 402 КТ на 14.11.2022 г., т. е. по време на извършване на проверката на място в обекта, същата е декларирала, че няма сключен договор, било то трудов или граждански. При това положение се налага извода, че ако лицето е имало сключен такъв граждански договор същия ден – на 14.11.2022 г., т. е. на датата на извършване на проверката и се е подписало на такъв граждански договор, то при всички случаи би следвало да декларира това обстоятелство, т. е. да посочи в декларацията, попълнена и подписана през същия този ден, че има сключен такъв граждански договор, а не да декларира, че няма и граждански договор. Този граждански договор, с вписана в него дата на сключването му – 14.11.2022 г., е представен в Дирекция „Инспекция по труда“-Пазарджик на 22.11.2022 г., т. е. на осмия ден след извършената проверка на място в обекта, а при положение, че в деня на сключването му изпълнителят по този договор не знае за съществуването му, т. е. декларира, че няма сключен и граждански договор, се налага извода, че този договор е оформен и подписан впоследствие, след датата на проверката – 14.11.2022 г., но в същия е вписана дата на сключването му именно 14.11.2022 г., в опит да бъде прикрито действително съществуващото правоотношение между страните, за което правилно е прието от контролните органи на Дирекция „Инспекция по труда“-Пазарджик, че има всички белези и характеристики на трудово правоотношение.

Изцяло се споделя извода на районния съд, че в случая е налице полагане на труд от страна на А. М. Е.в полза на касатора на датата 14.11.2022 г., изразяващ се в шиене и че това лице в момента на проверката е извършвало определена работа, т. е. осъществявало е трудови функции – „шиене на шевна машина“, без да има сключен трудов договор, както и че с представеният и анализиран по-горе граждански договор е уредена трудова функция, характерна за длъжност „шивач“. Съвсем правилно, предвид това, районният съд е приел, че този граждански договор не може да изключи ангажирането на административнонаказателната отговорност на дружеството „Софи и Стеф фешън“ ЕООД, за установеното при проверката обстоятелство, че лицето Атидже Есева е установено да изпълнява трудови задължения в негова полза, без да има сключен писмен трудов договор със същата, като отново следва да се посочи, че изводите на районния съд, че представеният граждански договор от 14.11.2022 г. не доказва съществуването на правоотношения между страните, различни от трудови правоотношения, се споделят от касационната инстанция. Следва в тази връзка да се посочи, че събраните по административнонаказателната преписка и в производството пред въззивния съд писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, водят до единствения извод, че на 14.11.2022 г., касаторът е приел на работа в посочения обект лицето А. Е., респ. между страните е възникнало трудово правоотношение, което не е било уредено с писмен трудов договор, подписан от двете страни, съгласно изискванията на чл. 61, ал. 1, във вр. с чл. 62, ал. 1 КТ. Именно на посочената дата дружеството, в качеството си на работодател, е допуснало до работа това лице, без преди това да сключи писмен трудов договор с него. Предоставянето на работна сила се потвърждава изцяло от съдържанието на попълнената на 14.11.2022 г. декларация по чл. 402 КТ, както и от свидетелските показания на Е., че към този момент е получавала обезщетение за безработица, а представеният граждански договор, както бе посочено и по-горе, очевидно е създаден след извършване на проверката в обекта от служителите на Инспекцията на труда и за нуждите на производството.

Съответна на чл. 28 ЗАНН е и обоснованата в решението липса на „маловажен случай“ с оглед разпоредбата на чл. 415в, ал. 2 КТ, която изрично изключва маловажност на нарушението, извършено при условията на чл. 62, ал. 1 КТ. Следва също да се има предвид, че цитираната норма е предназначена да осигури нормално функциониране на обществените отношения, свързани с престирането на труд и защита правата на работниците, поради което поначало нейното нарушаване представлява деяние с по-висока степен на обществена опасност.

По изложените съображения съдът приема, че решението е правилно и при постановяването му не са допуснати нарушения, представляващи касационни основания за неговата отмяна. Въз основа изяснена фактическа и правна обстановка, при съобразяване с релевираните в спора факти и обсъждане на доводите на страните, районният съд е издал правилно решение, съобразено с приложимия материален закон, което следва да бъде оставено в сила.

С оглед изхода от спора, основателно е искането на процесуалния представител на ответника по касация за присъждане на юрисконсултско възнаграждение, поради което на основание чл. 27е от Наредбата за заплащането на правната помощ, във вр. чл. 63д, ал. 1 ЗАНН, касаторът следва да бъде осъден да заплати на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ възнаграждение в размер на 80 лв., в определен от съда размер.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2 АПК във вр. чл. 63в ЗАНН, Административен съд-Пазарджик, ХІІ-ти състав

 

 

Р Е Ш И:

 

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 60/27.07.2023 г. по АНД № 132/2023 г. на Районен съд-Велинград.

ОСЪЖДА „Софи и Стеф фешън“ ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Ген. Кирил Ботев“, бл. 11Е, ет. 9, да заплати на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ сумата от 80 (осемдесет) лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение за касационната инстанция в определен от съда размер.

Решението е окончателно.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:          

 

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                   2.