Споразумение по дело №340/2017 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 25
Дата: 2 февруари 2017 г. (в сила от 2 февруари 2017 г.)
Съдия: Димитър Христов Гальов
Дело: 20175530200340
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 31 януари 2017 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2017                                                           Град: Стара Загора

Старозагорският районен съд                          ІІ НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на 2 февруари                                                       две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИМИТЪР ГАЛЬОВ

Секретар: П.Я.

Прокурор: ДЕСИСЛАВА ПЪРВАНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията ДИМИТЪР ГАЛЬОВ

Наказателно общ характер дело № 340 по описа за 2017 година,

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

СЪДЪТ ПРИСТЪПИ КЪМ ПРОВЕРКА НА ЯВИЛИТЕ СЕ ЛИЦА:

 

            ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – СТАРА ЗАГОРА – редовно призовани, явява се прокурор Десислава Първанова.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Л.Л.Ч. – редовно уведомен, лично се явява и със защитник АДВ. Г.Б. ***, упълномощен с пълномощно в хода на досъдебното производство – редовно уведомен по телефона, лично се явява.

 

            ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

            АДВ. Б.: Да се даде ход на делото.

            ОБВИНЯЕМИЯТ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ НАМИРА, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото. Ето защо

                                                           О П Р Е Д Е Л И:

 

            ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

            СНЕ СЕ САМОЛИЧНОСТТА НА ОБВИНЯЕМИЯ:

            Л.Л.Ч. - роден на ***г. в гр. Казанлък, живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи като автомонтьор, неженен, осъждан, ЕГН **********.

 

СЪДЪТ РАЗЯСНИ ПРАВОТО НА СТРАНИТЕ НА ОТВОДИ КЪМ СЪСТАВА НА СЪДА, ПРОКУРОРА, ЗАЩИТНИКА И СЪДЕБНИЯ СЕКРЕТАР.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

            АДВ. Б.: Нямам искания за отводи.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Нямам искания за отводи.

 

ПРОЧЕТЕ СЕ ПРЕДСТАВЕНОТО И ПОДПИСАНО ОТ СТРАНИТЕ СПОРАЗУМЕНИЕ.

 

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено.

            АДВ.Б.: Поддържам постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Поддържам постигнатото споразумение и моля да бъде одобрено.

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 382, АЛ. 4 ОТ НПК ОБВИНЯЕМИЯТ Л.Л.Ч. ОТГОВАРЯ НА ПОСТАВЕНИТЕ МУ ОТ СЪДА ВЪПРОСИ: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

 

 

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 382, АЛ. 5 ОТ НПК съдът предлага на страните промени в споразумението, като следва с клауза да уточнят вида на затворническото заведение, в което да се изтърпи наказанието на обвиняемия, като се определи и приспадането на времето, през което е задържан под стража, което също не е отразено в споразумението, както и да ревизират споразумението в частта, че няма направени разноски в хода на бързото производство, тъй като е констатирано, че няма такива, а такива са направени, с оглед съдържанието на делото.

 

ПРОКУРОРЪТ: Предлагам да бъде уточнена със клауза в споразумението да се внесе корекция относно вида на затворническото заведение, в което обвиняемият ще изтърпи договореното от страните „Лишаване от свобода”, а именно затворническо заведениие от „закрит” тип, както и корекция относно обстоятелството, че трябва да бъде приспаднато при изтърпяване на наказанието „Лишаване от свобода” първоначалното задържане на обвиняемия, считано от 14.01.2017г., от когато същият е задържан първо с полицейска заповед, след това с временна мярка „Задържане под стража” до 72 часа с постановление на РП – Стара Загора, както и с определение на съда в последствие. Моля, също да бъде внесена корекция относно плащането на направените разноски по ДП, които са в размер на 36.09 лева за назначената и изготвена химическа експертиза.

            АДВ. Б.: Съгласни сме с предложените от прокурора промени.

ОБВИНЯЕМИЯТ: Съгласен съм с направените промени.

 

            СЪДЪТ НАМИРА, че съдържанието на постигнатото между страните споразумение следва да бъде вписано в съдебния протокол, предвид на което и на основание чл.382, ал.6 от НПК,

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВПИСВА съдържанието на постигнатото между страните и подписано от тях на 30.01.2017 година споразумение по чл. 381 и сл. от НПК, както следва:

 

ОБВИНЯЕМИЯТ Л.Л.Ч., със снета самоличност, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 14.01.2017 г. в гр. Стара Загора, около 4.30 часа, по ул.“Х.Д.Асенов“, посока юг-север, до № 51 на ул.“Цар Калоян“, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка“БМВ“ с рег. № СТ 9839 ВС, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, в частност - 1.42 на хиляда, установено по надлежния ред, с Протокол за химическа експертиза № 3 от 16.01.2017г. на БНТЛ при ОД на МВР – гр. Стара Загора, след като е осъден с влязла в сила на 29.09.2010г. присъда/споразумение по н.о.х.дело № 1156/2010 г. на Районен съд – гр. Казанлък за деянието по ал.1 - престъпление по чл.343б ал.2 вр. ал.1  от НК.

 

ДЕЯНИЕТО е извършено от обвиняемия виновно и при пряк умисъл на вината.

 

СТРАНИТЕ се съгласяват за извършеното престъпление от обвиняемия Л.Л.Ч., на основание  чл. 343б, ал.2, вр. ал.1 от НК, вр. чл.55, ал.1, т.1 от НК да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода” за срок от 8 /ОСЕМ/ МЕСЕЦА, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг” режим, в затворническо заведение от „закрит” тип, както и „глоба” в размер на 300 /ТРИСТА/ ЛЕВА, която да бъде платена по сметка на Районен съд – гр. Стара Загора в полза на съдебната власт.

ПРИСПАДА се времето, през което обвиняемият бил задържан по смисъла на НПК, със заповед по Закона за МВР, постановление на РП – Стара Загора и Определение на РС – Стара Загора, считано от 14.01.2017г, на основание чл.59, ал.1, т.1 от НК, като един ден задържане се зачита за един ден „Лишаване от свобода”.

СТРАНИТЕ приемат, че с деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди.

СТРАНИТЕ се съгласяват, че направените по делото разноски в размер на 36.09 лева за изготвена химическа експертиза, следва да бъдат платени от обвиняемия по сметка на ОД на МВР – гр. Стара Загора.

СТРАНИТЕ се съгласяват, на основание чл.343г, вр. чл.343б, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.37, ал.1, т.7 от НК, обвиняемият  Л.Л.Ч. да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 2 /ДВЕ /ГОДИНИ, като на основание чл.59, ал. 4 от НК се приспадне времето, през което същият бил лишен по административен ред от възможността да упражнява това свое право, считано от 14.01.2017г.

Л.Л.Ч.: Декларирам, че съзнавам написаното. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ДЕКЛАРАТОР: ……………………..

                                                                                              /Л.Л.Ч./

 

 

ЗАЩИТНИК: …………………..                          ОБВИНЯЕМ: ………………………..

                        /адв. Г.Б./                              /Л.Л.Ч./

 

 

                                               ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА: ………………..

                                                                       /прокурор Десислава Първанова/

 

СЪДЪТ НАМИРА, че така вписаното в съдебния протокол и подписано от страните споразумение не противоречи на закона или морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство – прекратено. Водим от изложените съображения и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК във връзка с чл. 24, ал. 3 от НПК, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между ДЕСИСЛАВА ПЪРВАНОВА – прокурор в Районна прокуратура – гр.Стара Загора, АДВ. Г.Б. в качеството му на защитник на обвиняемия и обвиняемия Л.Л.Ч. споразумение по чл. 381 от НПК за прекратяване на наказателното производство, по силата на което:

ПРИЗНАВА ОБВИНЯЕМИЯ Л.Л.Ч., роден на ***г. в гр. Казанлък, живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, работи като автомонтьор, неженен, осъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.01.2017 г. в гр. Стара Загора, около 4.30 часа, по ул.“Х.Д.Асенов“, посока юг-север, до № 51 на ул.“Цар Калоян“, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка“БМВ“ с рег. № СТ 9839 ВС, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0.5 на хиляда, в частност - 1.42 на хиляда, установено по надлежния ред, с Протокол за химическа експертиза № 3 от 16.01.2017г. на БНТЛ при ОД на МВР – гр. Стара Загора, след като е осъден с влязла в сила на 29.09.2010г. присъда/споразумение по н.о.х.дело № 1156/2010 г. на Районен съд – гр. Казанлък за деянието по ал.1, поради което и на основание чл.343б, ал.2, вр. ал.1, вр.чл.55, ал.1, т.1 от НК му НАЛАГА наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от 8 (ОСЕМ) МЕСЕЦА, което ДА ИЗТЪРПИ в затворническо заведение от „закрит” тип, при първоначален „строг” режим, както и наказание „ГЛОБА” в размер на 300.00 /ТРИСТА/ ЛЕВА, която да бъде платена по сметка на Районен съд – гр. Стара Загора в полза на съдебната власт.

ПРИСПАДА се времето, през което обвиняемият бил задържан по смисъла на НПК, със заповед по Закона за МВР, постановление на РП – Стара Загора и Определение на РС – Стара Загора, считано от 14.01.2017г, на основание чл.59, ал.1, т.1 от НК, като един ден задържане се зачита за един ден „Лишаване от свобода”.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г, вр.чл.343б, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.37, ал. 1, т.7 от НК, ЛИШАВА обвиняемия Л.Л.Ч., със снета по делото самоличност, от право да управлява МПС за срок от 2 (ДВЕ) ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето, през което обвиняемият Л.Л.Ч. бил лишен от право да управлява МПС по административен ред, считано от 14.01.2017г.

ОСЪЖДА обвиняемия Л.Л.Ч., със снета по делото самоличност, ДА ЗАПЛАТИ направените в хода на бързо производство № 8245 зм-22 /2017 година по описа на Второ РУ на МВР – гр.Стара Загора разноски в размер на 36,09 лева /тридесет и шест лева и девет стотинки/ по бюджетната сметка на ОД на МВР – Стара Загора.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по н.о.х. дело № 340/2017 година по описа на Районен съд – Стара Загора.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване и протестиране.

            ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 12.05 часа.

 

                                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

 

                                                                       СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР: