Решение по дело №427/2020 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 659
Дата: 12 юни 2020 г.
Съдия: Веселин Валентинов Енчев
Дело: 20207040700427
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 659/12.06.2020 година, град Бургас

 

Административен съд - Бургас, на четвърти юни две хиляди и двадесета година, в публично заседание, в състав:

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Даниела Драгнева

                                                    ЧЛЕНОВЕ:      Веселин Енчев

                                                Димитър Гальов

 при секретар С. Х. и прокурор Христо К.

разгледа докладваното от съдия Енчев КНАХД № 427/2020 година

 

Производството по чл.63 ал.1 от ЗАНН във връзка с глава дванадесета от АПК.

Образувано е касационна жалба, подадена от В.Г.К. с ЕГН ********** *** против решение № 1628/20.12.2019 година по н.а.х.д. № 4612/2019 година на Районен съд – Бургас (РС), с което е потвърдено наказателно постановление № 18 – 0769 – 002364/08.06.2018 година на началник на група в сектор „ПП“ при ОД – Бургас на МВР (НП).

С НП, на К., за нарушение на чл. 638 ал. 3 от Кодекса за застраховането КЗ), е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лева.

Касаторът оспорва решението. Поддържа, че извършеното нарушение не е по КЗ, а по ЗДвП, защото в момента на проверката, автомобилът е бил със служебно прекратена регистрация и материалният закон е бил приложен неправилно от наказващия орган и от РС. Твърди, че в административнонаказателното производство не е било извършено пълно разследване на описаните обстоятелства и това е довело до  съществено процесуално нарушение, засегнало правото на защита на касатора. Твърди, че липсва виновно поведение от негова страна, защото управляваният лек автомобил е бил собственост на трето лице

Иска отмяна на решението и на НП.

Прокурорът пледира неоснователност на касационната жалба.

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок и от съответната надлежна страна.

Разгледана по същество, тя е неоснователна.

С НП К. е санкциониран за това, че при извършена проверка на 13.04.2018 година, около 14:35 часа на булевард „Димитър Димов“ в град Бургас е установено, че управлява лек автомобил с регистрационен № А 8878 КА, собственост на „Ем ен джи холидей“ (не е посочена правноорганизационната форма на дружеството) с ЕИК *********, във връзка с чието управление няма сключен и действащ договор за застраховка „Гражданска отговорност” – към момента на проверката.

За да постанови оспореното решение, РС е приел, че в административнонаказателното производство не е допуснато съществено нарушение, както и че деянието е квалифицирано коректно от наказващия орган.

Решението е законосъобразно.

Съгласно чл. 638 ал. 3 от КЗ, лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лева.

Възражението на касатора, че РС не е отчел липсата на вина у водача при постановяване на решението, не може да бъде споделено. Предвид приетото в теорията и практиката разделение на формите на вината (непредпазливост и умисъл) и при тълкуване на нормата на чл. 638 ал. 3 от КЗ, настоящият касационен състав счита, че доводът за липса на субективната страна – като елемент от фактическия състав на нарушението – е неоснователен. Изричното знание от страна на К., че управлява автомобил без сключена застраховка би обусловило извод за извършване на нарушението при умисъл, но за да е налице нарушение на чл. 638 ал. 3 от КЗ, законът не изисква деянието да е било извършено само при тази форма на вината, а допуска то да бъде осъществено и при непредпазливост, защото в противен случай, при приложението на чл. 7 ал. 2 от ЗАНН, законодателят изрично би предвидил, че непредпазливите деяния по този текст от КЗ не се наказват. В конкретния случай, К. е имал възможност и е следвало да се убеди, преди да пристъпи към управлението на МПС, че то е в изправност и за него са налице съответните документи, удостоверяващи техническата му годност и сключването на застраховка „Гражданска отговорност“. Като не е извършил необходимата проверка (поради небрежност или самонадеяност), той е осъществил състава на чл. 638 ал. 3 от КЗ при форма на вината непредпазливост.

Не е налице каквато и да е некоректност при правната квалификация на нарушението.

Нормата на чл. 638 ал. 3 от КЗ предвижда, че лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 лева.

По делото се констатира, че К. е управлявал лек автомобил („моторно превозно средство“ по смисъла на § 6 т. 11 от ДР на ЗДвП) и не е бил собственик на лекия автомобил. На датата и в часа на проверката за автомобила не е била сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Като пълнолетен гражданин и правоспособен водач, преди да използва МПС, К. е имал възможност да провери дали за автомобила има сключена застраховка, но не го е направил. Налице е пълно съответствие между признаците на фактическия състав на нарушението по чл. 638 ал. 3 от КЗ и фактите, установени от наказващия орган в производството пред РС.

Дали с деянието си касаторът е осъществил и още едно нарушение, освен описаното по КЗ – такова по ЗДвП, е обстоятелство, ирелевантно за настоящия спор.

Жалбата е неоснователна и следва да се отхвърли.

По изложените съображения съдът

 

Р  Е  Ш  И

 

ОСТАВЯ В СИЛА решение № 1628/20.12.2019 година по н.а.х.д. № 4612/2019 година на Районен съд – Бургас.

 

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ: