Решение по дело №156/2021 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 163
Дата: 25 ноември 2021 г.
Съдия: Любомира Любенова Кръстева
Дело: 20217130700156
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 25 октомври 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Ловеч 25.11.2021 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОВЕШКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, втори касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и трети ноември две хиляди двадесет и първа година в състав:

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Габриела Христова

                                                 ЧЛЕНОВЕ: Любомира Кръстева

 Мирослав Вълков

 

при секретаря Татяна Тотева и в присъствието на прокурора Светла Иванова, като разгледа докладваното от съдия Кръстева к.а.д. № 156 по описа за 2021 година, за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по реда на глава дванадесета от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) във връзка с чл.63, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

С Решение № 50/20.08.2021 г. постановено по АНД № 131/2021 г., Троянски районен съд е изменил Наказателно постановление №55/08.04.2021 г. издадено от директора на Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”, с което на „Кумакс- Инвест“ ЕООД, ЕИК123077640, гр.Казанлък, обл.Стара Загора, ул.Софроний Врачански №24, с управител И.Г.К., на основание чл.83, ал.1 т.1, пр. трето, и чл.85 ал. 3 от Закона за защитените територии /ЗЗТ/ е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв., за нарушение на чл.21 т.16 пр.второ от ЗЗТ във вр. с т.9 от част 3.2.2.4 „Зона инфраструктура” от Плана за управление на НП”ЦБ” 2016-2025 г., като намалил размера на наложената имуществена санкция на 2000 лв. (две хиляди лв.).

Така постановеното решение е обжалвано в законния срок с касационна жалба от „Кумакс-Инвест“ ЕООД.

В касационната жалба се сочат обстоятелствата водещи до незаконосъобразност на решението – съдът не е обсъдил обстоятелството, че в НП не е посочено времето на изграждане на съоръжението, което води до невъзможност да се установи дали е спазена разпоредбата на чл.34 от ЗАНН.

          Жалбата е подадена в срок от надлежна страна, допустима е и следва да бъде разгледана.

В съдебно заседание касаторът, редовно призован, не се явява и не се представлява.

Ответникът по жалбата директор на Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”, редовно призован, не се представлява.

Представителят на Окръжна прокуратура – гр. Ловеч взема становище за неоснователност на касационната жалба.

Пороците, които касаторът сочи в жалбата си, съдът определя като нарушение на закона - касационно отменително основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 от НПК във връзка с чл. 63, ал. 1, изр. 2 от ЗАНН.

   Ловешки административен съд, втори касационен състав, след като извърши преценка на събраните по делото доказателства, с оглед посочените в жалбата касационни основания, констатира следното:

При извършване на текущ контрол от служител на ДНПЦБ на 14.07.2020 г. в защитена територия на НПЦБ местността Смесите, Охранителен участък Зелениковец,  Парков участък Стоките, на място с точно посочени в издаденото НП координати, е установил поставени 6 броя слънчеви/фотоволтаични панели, с размери от 1,5 на 3 м., върху бетонова основа с приблизителна площ от 40 кв.м. и метална конструкция. За поставянето на панелите не е налице писмено съгласуване по реда на гл.VІ от ЗООС и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие.

За установеното нарушение е съставен констативен протокол с приложен снимков материал. При извършена проверка е установено, че на 10.07.2020 г. управителят на дружеството е уведомил ДНПЦБ, че са поставени соларни панели, за които тепърва ще бъде представен изготвен проект в Министерство на околната среда и водите за съгласуване.

За преустановяване на нарушението е издадено предписание от 28.07.2020г.

На 18.08.2020 г. и 29.08.2020 г. са извършени последващи проверки, при които е установено, че панелите не са премахнати от територията на НПЦБ.

Видно от писмо от 01.10.2020 г. до тази дата МОСВ не е съгласувало поставянето на 6 бр.слънчеви панели по проект на „Кумакс-Инвест“ ЕООД в процесната зона.

На 05.10.2020 г. управителят на дружеството е поканен да се яви на 09.10.2020 г. в офиса на Парков участък гр.Павел Баня за съставяне на АУАН.

На посочената дата не се явява представител на дружеството, поради което в негово отсъствие е съставен  АУАН № 3048/09.10.2020 г.

Съгласно чл. 21, т. 16 от ЗЗТ в националните паркове се забраняват дейности, определени със заповедта за обявяване на защитената територия и плана за управление.

Съгласно §7 от ПЗР на ЗЗТ собствениците и ползвателите по чл. 11 съгласуват с министъра на околната среда и водите или с оправомощени от него длъжностни лица дейностите, които планират да извършат в защитените територии, ако липсва план за управление или те не са предвидени в плановете и проектите по глава четвърта, независимо от разрешенията, които се изискват по други закони.

Пред първо-инстанционния съд са представени писмени и гласни доказателства, допуснато е извършване на съдебна експертиза, заключението от която е прието по делото.

С Решение №195 на МС от 24.03.2016 г., обнародвано в ДВ бр.26 от 01.04.2016г., е приет План за управление на Национален парк "Централен Балкан". Към Плана за управление, с публикувана актуалната редакция на официалния сайт на НПЦБ, изрично препраща нормата на чл.21, т.16 от ЗЗТ.

Съгласно т.9 от част 3.2.2.4. Зона Инфраструктура (подточка на част 3.2.2 Режими и норми по зони) в зоната се забранява поставянето и монтирането на микро-енергийни възобновими източници за задоволяване нуждите от електроенергия на обекти в парка без писмено съгласуване по реда на глава шеста от ЗООС и чл. 31 от Закона за биологичното разнообрази.

Т.е. необходимо е предварително писмено съгласуване, преди поставяне и монтиране на микро-енергийни възобновими източници в зоната на НПЦБ.

По делото пред първоинстанционния съд е безспорно доказано, че касаторът е поставил шест броя соларни фотоволтаични панели, свързани със стопанисван от него туристически обект на територията на НПЦБ в землището на гр.Априлци, за които на 10.07.2020 г. търговецът е информирал НПЦБ, че е подадено уведомление за инвестиционно предложение до МОСВ. От представеното по делото копие от уведомление и преписката към него се установява, че същото се отнася до имот в землището на с.Тъжа, докато процесните панели са монтирани в имот държавна собственост в землището на гр.Априлци. Т.е. безспорно за монтажа на процесните панели не е налице не само предварително писмено съгласуване, а дори и проект и уведомление за инвестиционно предложение.

От анализа на събраните по делото многобройни писмени доказателства пред първата инстанция се установява, че касаторът е извършил описаното подробно в АУАН и в НП нарушение.

Нито пред административно-наказващия орган, нито пред съда, касаторът е представил издадено преди проверката писмено съгласуване с ДНП”ЦБ” за конкретното поставяне на 6 бр. соларни фотоволтаични панели, въпреки въведена изрична забрана за това на територията на парка.

С оглед липсата на доказателства за други нарушения на същия закон от същото дружество, съдът е направил извод, че налагането на имуществена санкция в размер на 5000 лв. е завишена. Този извод се споделя от касационния състав и изменението на размера на санкцията от 5000 лв. на  2000 лв. е законосъобразно.

С оглед събраните доказателства и извършения анализ поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира, че нарушението е безспорно доказано. определеното наказание отговаря по вид и размер на предвиденото в закона и съответства на тежестта и обществената опасност на извършеното нарушение, като са взети предвид и всички смекчаващи вината обстоятелства.

Направеното възражение, че в АУАН и в НП не е посочена точната дата на монтиране на панелите, касационният съд намира за неоснователно. Нарушение е не само моментът на непосредствен монтаж на фотоволтаичните панели, но и целият период на поставяне и престой на монтираните вече панели в защитената зона. Налице е нарушение, което се извършва в продължителен период от време. Поради изложеното не е налице нарушение на сроковете по чл. 34 от ЗАНН за съставяне на АУАН и издаване на НП, тъй като към момента на проверките панелите са били все още поставени и налични в защитената зона.

Първо-инстанционният съд е изложил подробни мотиви защо приема, че нарушението е извършено от касатора, които мотиви се споделят от касационния състав на съда.

Следва да се потвърди постановеното решение като правилно и законосъобразно.

По изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН във вр. с чл. чл.221 от АПК, Ловешки административен съд, втори касационен състав,

 

 Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 50/20.08.2021 г. постановено по АНД № 131/2021 г. по описа на Троянски районен съд като правилно и законосъобразно.

   Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                      

                                                                     ЧЛЕНОВЕ:

 

 

 

 

 

: