Решение по дело №124/2009 на Районен съд - Дряново

Номер на акта: 103
Дата: 30 октомври 2009 г. (в сила от 16 ноември 2009 г.)
Съдия: Пламен Николаев Попов
Дело: 20094220200124
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 24 юли 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                        РЕШЕНИЕ № 103

                        гр. Д. 30.10.2009 г.

 

                    В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Д.РАЙОНЕН СЪД в публично заседание на тридесети октомври, две хиляди и девета година в състав :

 

                                                  Председател : П.П.

 

при секретаря Г.Д. и в присъствието на прокурора ......, след като разгледа докладваното от съдия П. НАХ дело № 124 по описа за 2009 година, въз основа на данните по делото и закона

 

                              Р Е Ш И

 

ПРИЗНАВА обвиняемия В.Д.В., роден на *** г. в гр. ***, ***, *** гражданин, живущ ***, с висше образование, женен, неосъждан, с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 17.09.2008 г. в с. ***, общ. *** в съучастие с Я.Р.М. ***, действайки в качеството на длъжностно лице – *** *** на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си съставила официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай – престъпление по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА административно наказание - ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева в полза на Държавата.

ПРИЗНАВА обвиняемия Я.Р.М., роден на *** г. в гр. ***, ***, *** гражданин, живущ ***, с висше образование, женен, неосъждан, с ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на **** 2008 г. в с. ***, общ. ***, в съучастие като помагач подпомогнал В.Д.В., действайки в качеството на длъжностно лице – *** *** на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си да състави официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай – престъпление по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА административно наказание - ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева в полза на Държавата.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемия В.Д.В., със снета по-горе самоличност да заплати чрез Д.районен съд сума в размер на 47,30 лв. /четиридесет и седем лева и тридесет стотинки/ – разноски по делото.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК ОСЪЖДА обвиняемия Я.Р.М., със снета по-горе самоличност да заплати чрез Д.районен съд сума в размер на 47,30 лв. /четиридесет и седем лева и тридесет стотинки/ – разноски по делото.

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване или протестиране пред Г.окръжен съд в петнадесет дневен срок от днес.

                                           

                                        Районен съдия :   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ : Производството е по реда на чл. 375 и сл. от НПК.

С мотивирано постановление на Д.районна прокуратура е направено предложение обвиняемия В.Д.В., роден на *** г. в гр. ***, ***, *** гражданин, живущ ***, с висше образование, женен, неосъждан, с ЕГН ********** да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание на основание чл. 78а от НК за това, че на ***2008 г. в с. ***, общ. ***, в съучастие с Я.Р.М. ***, действайки в качеството на длъжностно лице – *** *** на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си съставила официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай – престъпление по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК.

Със същото постановление е направено предложение обвиняемия Я.Р.М., роден на *** г. в гр. ***, ***, *** гражданин, живущ ***, с висше образование, женен, неосъждан, с ЕГН ********** да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание на основание чл. 78а от НК за това, че на **** 2008 г. в с. ***, общ. ***, в съучастие като помагач подпомогнал В.Д.В., действайки в качеството на длъжностно лице – *** *** на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си да състави официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай – престъпление по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК.

Обвиняемите В.В. и Я.М. не се явяват в съдебно заседание и не вземат становище във връзка с повдигнатото обвинение.

Чрез комплексна преценка на събраните по делото доказателства - писмени и гласни, ценени поотделно и в тяхната съвкупност съдът намира за установено следното от ФАКТИЧЕСКА страна :

Обвиняемият В.В. ***, а обвиняемият Я.М. ***. Двамата се познават. Обв. В.Д.В. е изпълнявал длъжността “*** ***” на селата ***, *** и ***, общ. ***. Обв. Я.М. работел като мениджър в ***. През средата на м. септември, 2008 г. обв. М. получил заявление № *********/18.09.2008 г. за промяна и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида от името на св. К.Й.А. в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Тъй като срокът изтичал и прехвърлянето трябвало да приключи до края на месец септември, 2008 г., обв. М. предложил на обв. В. да извърши нотариална заверка на подписа на А. в нейно отсъствие. Обв. В. се съгласил. На ****  2008 г. обв. Я.М. вземал с личния си автомобил обв. В.В. ***. Там М. представил на В. заявлението с вх. № *********/18.09.2008 г. от името на А. и в нейно отсъствие обв. В. извършил нотариална заверка № **/****2008 г., в която удостоверил неверни обстоятелства а именно, че К.А. пред него, в качеството на *** *** е попълнила и положила подписа си за “осигурено лице” в горното заявление. По същото време и на същото място обв. М. изпълнил ръкописната част върху нотариалната заверка, а именно “В.В.”, “Заявление”, “К.А., пореден номер на заверката **, дата на заверката – ****2008 г. и събрана такса 3 лв.”.

Гореизложената фактическа обстановка се установява по несъмнен и категоричен начин въз основа на гласните и писмени доказателства по делото - показанията на свидетелите К.Й.А. /л. 17 и 18 от НАХД № 124/2009 г./, М.Р.Г. /л. 18 от НАХД № 124/2009 г./, Р.Н.Д. /л. 30 и 31 от НАХД № 124/2009 г./, Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване № *********/18.09.2008 г. /л. 21 от ДП/, копие от писмо изх. № 134 от 27.11.2008 г. на *** /л. 10 от ДП/, копие от договор с дата 19.10.2008 г. /л. 11 от ДП/, копие докладна записка /л. 12 от ДП/, протокол за доброволно предаване /л. 55 от ДП/, копия от приходни квитанции /л. 75 - 78 от ДП/, папка “нотариални заверки”.

От заключението на вещото лице Т.В.М. /л. 38 – 45 от ДП/, което не се оспори от страните, и което съдът възприе като правилно и обосновано се установи, че : Ръкописният текст в заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. е изпълнен от две лица, като текста УПФ ***, ***  и ЗУПФ е изпълнен от едно лице, а останалия текст от друго лице. 1. Ръкописните текстове, с които е попълнено Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. не са изпълнени от К.Й.А., с ЕГН **********. *. Подписа на реда след “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. не е изпълнен от К.Й.А., с ЕГН **********. *. Ръкописните текстове, с които е попълнено Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. не са изпълнени от В.Д.В., с ЕГН **********. *. Ръкописния текст, изпълнен в квадратния печат, удостоверяващ нотариална заверка на гърба на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. не е изпълнен от В.Д.В., с ЕГН **********. *. Подписа, положен в кръгъл печат с надпис “*** *** с. ***, общ. *** на гърба са Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. е изпълнен от В.Д.В., с ЕГН **********.

От заключението на вещото лице Т.В.М. /л. 49 - 53 от ДП/, което не се оспори от страните, и което съдът възприе като правилно и обосновано се установи, че : 1. Ръкописният текст / ***, *** и ***/ в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. е изпълнен от Я.Р.М., с ЕГН **********. *. Ръкописният текст, изпълнен в квадратния печат, удостоверяващ нотариална заверка на гърба на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупаните суми по индивидуалната партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване с № *********/18.09.2008 г. е изпълнен от Я.Р.М., с ЕГН **********.

При така установената фактическа обстановка съдът прие следното от ПРАВНА страна :

По отношение на обвиняемия В.Д.В. :

След като на **** 2008 г. в с. ***, общ. ***, в съучастие с Я.Р.М. ***, действайки в качеството на длъжностно лице – *** *** на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си съставила официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай, действайки при форма на вина “пряк умисъл”, обв. В.В. е осъществил както от обективна, така и от субективна страна състава на престъплението по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК, в извършването на което съдът го призна за виновен.

Съдът взе предвид, че : За горното умишлено престъпление са  предвидени наказания лишаване от свобода до една година или пробация; обвиняемият В. не е осъждан за престъпления от общ характер; В.В. не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава осма, раздел четвърти от НК. Няма причинени имуществени вреди. Предвид изложеното, настоящият състав на ДРС приложи разпоредбата на чл. 78а от НК, като освободи обв. В.Д.В. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание - ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева в полза на Държавата.  

При определяне размера на глобата съдът взе предвид следните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства : ниска степен на обществена опасност на обвиняемия като деец, предвид чистото му съдебно минало; ниска степен на обществена опасност на конкретното престъпно деяние предвид обстоятелството, че не са възникнали вредни последици; добрите характеристични данни за личността на обвиняемия; Размерът на глобата се съобрази със семейното и имотно състояние на обвиняемия.

Съдът счете, че с така наложеното наказание ще бъдат постигнати най-ефективно целите на чл. 36 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът осъди обвиняемия В.Д.В. да заплати чрез Д.районен съд сума в размер на 47,30 лв. /четиридесет и седем лева и тридесет стотинки/ – разноски по делото.

Причина за извършване на престъплението е незачитането на установения в страната правов ред от страна на обвиняемия.

По отношение на обвиняемия Я.Р.М. :

След като на **** 2008 г. в с. ***, общ. ***, в съучастие като помагач подпомогнал В.Д.В., действайки в качеството на длъжностно лице –*** ***  на с. ***, общ. ***, в кръга на службата си да състави официален документ – нотариална заверка № **/****2008 г. на Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., в който удостоверил неверни обстоятелства, а именно – че пред него, в това му длъжностно качество К.Й.А. положила подписа си за “осигурено лице” в Заявление за промяна на участие и прехвърляне на натрупани суми по индивидуална партида в друг съответен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване вх. № *********/18.09.2008 г., с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства – маловажен случай, действайки при форма на вина “пряк умисъл”, обв. Я.М. е осъществил както от обективна, така и от субективна страна състава на престъплението по чл. 311, ал. 2 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 4 от НК, в извършването на което съдът го призна за виновен.

Съдът взе предвид, че : За горното умишлено престъпление са  предвидени наказания лишаване от свобода до една година или пробация; обвиняемият М. не е осъждан за престъпления от общ характер; Я.М. не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава осма, раздел четвърти от НК. Няма причинени имуществени вреди. Предвид изложеното, настоящият състав на ДРС приложи разпоредбата на чл. 78а от НК, като освободи обв. Я.Р.М. от наказателна отговорност и му наложи административно наказание - ГЛОБА в размер на 500 /петстотин/ лева в полза на Държавата.  

При определяне размера на глобата съдът взе предвид следните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства : ниска степен на обществена опасност на обвиняемия като деец, предвид чистото му съдебно минало; ниска степен на обществена опасност на конкретното престъпно деяние предвид обстоятелството, че не са възникнали вредни последици; добрите характеристични данни за личността на обвиняемия; Размерът на глобата се съобрази със семейното и имотно състояние на обвиняемия.

Съдът счете, че с така наложеното наказание ще бъдат постигнати най-ефективно целите на чл. 36 от НК.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК съдът осъди обвиняемия Я.Р.М. да заплати чрез Д.районен съд сума в размер на 47,30 лв. /четиридесет и седем лева и тридесет стотинки/ – разноски по делото.

Причина за извършване на престъплението е незачитането на установения в страната правов ред от страна на обвиняемия.

По делото няма веществени доказателства.

В този смисъл е произнесеното решение.

                                      

                                      Районен съдия :