Решение по дело №617/2020 на Районен съд - Лом

Номер на акта: 260057
Дата: 26 март 2021 г. (в сила от 13 април 2021 г.)
Съдия: Борислава Славчева
Дело: 20201620200617
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 декември 2020 г.

Съдържание на акта

             

                                     Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

                            

                                                           

 

                                         Гр.Лом, 26.03.2021г.

                     

 

                           В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на девети февруари две хиляди двадесет и първа, година, в състав:                                                                           

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 617/20г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателят Г.М.Г. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от ВПД Началник РУ към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И. упълномощен със Заповед 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20-0294-002481 от 13.11.2020г. В ЧАСТТА в която на осн. чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП са му  наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца“, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично и с процесуален представител адв.Н. К. от МАК, който поддържа жалбата, моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.              

       Доказателствата по делото са писмени и гласни доказателства.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 20-0294-002481 от 13.11.2020г. на ВПД Началник РУ към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И. упълномощен със Заповед 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  на жалбоподателят Г.М.Г. *** са му наложени следните административни наказания:

         -  на осн. чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП са му  наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца“, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП,

         - на осн. чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП – „Глоба“ в размер  на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП,

          - на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.186, ал.7 от ЗДвП,

         а имено за това, че на 22.10.2020г. около 13,10ч. в с.Септемврийци, по ул.“Свобода“ управлява колесен трактор „ЮМЗ“, лична собственост, като при извършената проверка е установено, че МПС-то е регистрирано, но е без поставена табела с рег.№ М 03466, както и че не носи СРМПС Част II, както и че има неплатено „Глоба“ по Фиш сер.№ 714714 за сумата от 20лв /двадесет лева/.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява лично, и с процесуален представител адв.Н. К. от МАК, който моли съда да отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като се касае за явно „маловажен случай“. От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че въпросното МПС е било регистрирано, но към момента в който водача му е бил спрян за проверка е било без поставена регистрационна табела, тъй като жалбоподателят се е прибирал от ремонт.

       Въззиваемият не се явява, не се представлява.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява  основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 22.10.2020г. около 13,10ч. св.А.Т. и С.И., двамата служители в РУ гр.Лом били на територията на с.Септемврийци, обл.Монтана, като се движели по ул.“Свобода“, когато спрели за проверка движещ се по улицата колесен трактор. По време на извършената проверка установили, че водач на същия е жалбоподателят, който заявил, че прибира трактора от ремонт, а регистрационната табела е в дома му, тъй като за да бъде извършен ремонта на радиатора на трактора трябва да бъде свален предният капак върху който е монтирана същата. 

      Свидетелите Т. и И. придружили жалбоподателят до дома му където последният им показал сваленият преден капак на трактора, върху който е монтирана регистрационната му табела. Пристигайки в дома му Г. представил и документите на трактора.

       На място св.А.Т. в присъствието на св.С.И. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 876990 от 22.10.2020г., в който описа установените нарушения. Актът бил връчен и подписан от Г. без възражения.

        Впоследствие АНО - Началника на РУ гр.Лом за налагане на административно наказание по чл.140, ал.1 от ЗДвП, възоснова на което АНО издал атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят за описаното нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП  административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца“.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновно –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       На жалбоподателя е вменено нарушение по чл. 140 ЗДвП, съгласно която правна норма по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места.

       В случая от събраните по делото доказателства безспорно се установи, че към момента на извършената му проверка жалбоподателят е управлявал колесен трактор „ЮМЗ“, негова собственост, което е било регистрирано под № М03466, но без да е поставена регистрационната табела на съответното място. Установи се също, че предния капак от трактора върху който е монтирана въпросната регистрационна табела е бил свален от водача и се е намирал в дома му, тъй както последният е прибирал трактора от ремонт.

      В случая съдът намира, че на основание чл.28 от ЗАНН, АНО не е следвало да налага наказание, а само да предупреди нарушителя, че при друго такова нарушение ще бъде ангажирана отговорността му посредством издаване на наказателно постановление.

      В разпоредбата на чл.28 от ЗАНН е предвидено, че за маловажни случаи на административни нарушения наказващият орган може да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание. Съгласно Тълкувателно решение №1/12.12.2007г. на ВКС, преценката на административния орган за маловажност на случая е по законосъобразност и тя подлежи на съдебен контрол. За да се прецени дали един случай е маловажен, по силата на препращащата разпоредба на чл.11 от ЗАНН следва да се приложи разпоредбата на чл.9, ал.2 от НК. Съгласно константната съдебна практика  при преценката дали случаят е маловажен или не значение имат способа и начина, по който е осъществено деянието, личността на дееца, мотивите и подбудите, от които се е ръководел при извършване на престъплението и др., т.е. следва да бъдат преценени всички обстоятелства, които характеризират деянието и дееца във всеки един конкретен случай.

       Действително обществените отношения, които регулира ЗДвП, са от особена важност, но това не означава, че разпоредбата на чл.28 от ЗАНН е изобщо неприложима за този вид нарушения и може да бъде основание административнонаказващия орган да игнорира задължението си за индивидуална преценка на всеки отделен случай.

       Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна, и като такава следва да бъде уважена, а обжалваното НП да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно, за това,  и на осн.  чл.63 от ЗАНН

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

     

 

       ОТМЕНЯВА  НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20-0294-002481 от 13.11.2020г. издадено от ВПД Началник РУ към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И. упълномощен със Заповед 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи,  В ЧАСТТА МУ в която на жалбоподателят Г.М.Г. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДвП са му  наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца“, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

          В ОСТАНАЛАТА МУ ЧАСТ, в която на  жалбоподателят Г.М. Г. са му наложени на осн. чл.183, ал.1, т.1 пр.3 от ЗДвП – „Глоба“ в размер  на 10лв /десет лева/ за нарушение на чл.100, ал.1, т.2 от ЗДвП, и на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 20лв /двадесет лева/ за нарушение на чл.186, ал.7 от ЗДвП, НП не е обжалвано и е влязло в законна сила.

          Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.   

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение.

                                                                         РАЙОНЕН  СЪДИЯ :