Определение по дело №841/2004 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 260055
Дата: 6 април 2022 г.
Съдия: Методи Крумов Величков
Дело: 20041700900841
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 27 юли 2004 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                                06. 04. 2022г.                             град Перник

 

Пернишкият окръжен съд

на 06. 04. 2022г.,

в закрито заседание в следния състав :

                                                                      Съдия :     Методи Величков

като разгледа докладваното търговско дело № 841 по описа за 2004г.,

за да се произнесе взе предвид следното :

На 06. 04. 2022г. е постъпил месечен отчет от синдика Р.И.А. с вх. № 260328 / 06. 04. 2022г. В него синдикът отбелязва, че дружеството не разполага имущество и с парични средства за обезпечаване разноските по несъстоятелност, поради което моли за продължаване производството по несъстоятелност да бъдат предплатени разноски в размер на 6000лв. по издръжка на несъстоятелността от кредиторите.  

По силата на чл.629б ТЗ, когато наличното имущество на длъжника не е достатъчно за покриване на началните разноски, съдът определя сумата, която трябва да бъде предплатена в даден от него срок, за да бъде открито производство по несъстоятелност. Последица от непредплащането на разноските по реда на чл.629б ТЗ е постановяване на решение по чл.632, ал.1 ТЗ. Разпоредбата на чл.632, ал.5 ТЗ предвижда възможност за постановяване на решение по чл. 632, ал.1 ТЗ и ако в хода на производството по несъстоятелност се установи, че наличното имущество на длъжника е недостатъчно за покриване на разноските по производството по несъстоятелност. И в двата случая обаче предпоставка за постановяване на решение по чл. 632, ал.1 ТЗ е липса на предплатени разноски по реда на чл. 629б ТЗ. По настоящето дело не е постановявано определение по чл. 629б ТЗ, поради което и съдът не би могъл да постанови решение за спиране производството по несъстоятелност, но следва да се произнесе относно наличието на основанията за приложение разпоредбата на чл. 632, ал.5 ТЗ.

В отчета  на синдика е посочено, че дружеството не разполага с имущество и със средства за покриване разноските по несъстоятелността, поради което и съдът намира, че е налице хипотезата на 629б от ТЗ във връзка с чл. 632, ал. 5 от ТЗ. Продължаването на производството по несъстоятелност зависи от възможността да се осигурят изискуемите се за провеждането му разноски, което става от имуществото на длъжника. Разноските ще изискват осигуряване на средства за възнаграждението на  синдика за период най - малко от шест месеца и ще възлезе на 6 000 лева – така, както е поискано от синдика. С оглед на горното сумата необходима за първоначалните разноски по несъстоятелността следва да се определи в размер на 6 000 лева, като на кредиторите следва да се дадат указания за внасянето й, както и за последиците от непредплащане на разноските.

Водим от гореизложеното Пернишкият окръжен съд

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

  ОПРЕДЕЛЯ сума необходима за покриване на разноскитe по несъстоятелността в размер на  6 000  лв.

УКАЗВА на кредиторите на „НИПКИТОКС ООД, в несъстоятелност, гр. Перник, с ЕИК *********, че следва в 14-дневен срок от обявяване  в Търговския регистър на настоящето определение  да предплатят по сметката на синдика ИЛИ по сметка на Пернишки окръжен съд сума в размер на 6 000 лв., представляваща разноски в производството по несъстоятелност  на основание чл.632, ал.5, вр. ал.1, вр. чл.629б, ар.2 ТЗ, КАТО В СЪЩИЯ срок представят по делото платежен документ, удостоверяващ извършеното плащане.

УКАЗВА на кредиторите на „НИПКИТОКС” ООД, в несъстоятелност, гр. Перник, с ЕИК *********, че ако сумата не се плати в  посочения по - горе  срок съдът ще постанови решение по чл.632, ал.1 ТЗ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО да се впише в книгата по чл.634в ТЗ, както и да се изпрати за обявяване в ТР на АВ.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

                                                    Съдия :