Решение по дело №17850/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 1411
Дата: 17 март 2020 г. (в сила от 16 юни 2020 г.)
Съдия: Светослав Неделчев Тодоров
Дело: 20193110117850
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 31 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

№ 1411

гр. Варна, 17.03.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ, XLI – ви състав, в публично заседание проведено на седемнадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: С.Т.

 

при секретаря Х.И., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 17850 по описа за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 51, ал. 1 от ЗН, образувано по молба на „***” ЕАД, гр. София  за определяне срок на наследниците на А.Й.С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починал на ***г. и П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г. да заявят дали приемат оставеното от наследодателите им наследство.

С допълнителна молба заявителят е посочил, че лицата имащи право да наследяват П.Р. С. са: Й.А.С., с ЕГН **********, Н.А.С., с ЕГН ********** и Т.А.С., с ЕГН ********** ***, В.К.К., с ЕГН ********** и адрес *** и П.Р.П., с ЕГН ********** ***.

При служебно извършена справка съдът констатира, че ч.гр.д.№ 10921/2016г. по описа на ВРС е образувано по молба от „***“ ЕАД за за определяне срок на наследниците на А.Й.С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починал на ***г. да заявят дали приемат оставеното от наследодателя им наследство. С Решение № 4629/08.12.2016г. съдът се е произнесъл по искането на заявителя и в особената книга за приемане и отказ от наследство по чл.49, ал.1 ЗН, водена при ВРС са извършени съответните отразявания. В този смисъл настоящето производство се явява процесуално недопустимо по отношение искането за определяне на срок на наследниците на А.Й.С. да заявят приемат ли оставеното от наследодателя им наследство, тъй като такъв срок вече е определен от съда по ч.гр.д. № 10921/2016г. по описа на ВРС.

Посочените от молителя наследници на П.Р. С. са редовно призовани в производството.

В определения от съда срок да заявят приемат ли наследството останало след смъртта на П.Р. С., наследниците Н.А.С. и Т.А.С. са заявили, че приемат наследството, което следва да бъде вписано в особената книга при ВРС.

Наследниците Й.А.С., В.К.К. и П.Р.П. не са заявили  приемат ли наследството, след като изрично са им указани последиците от неизпълнение на указанията. С оглед липсата на изрично изявление от посочените наследници призовани по реда на чл.51 ЗН дали приемат или се отказват от оставеното след смъртта на П.Р. С. наследство, то в особената книга при Варненски районен съд следва да се впише, че губят правото да приемат това наследство.

Водим от горното, Варненски районен съд

                                 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството, само в частта по отношение искането за определяне срок на наследниците на А.Й.С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починал на ***г. да заявят дали приемат оставеното от наследодателя им наследство, като процесуално недопустимо.

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга при Варненски районен съд, че Н.А.С., с ЕГН ********** и адрес *** ПРИЕМА НАСЛЕДСТВОТО останало след смъртта на П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г., на основание чл.51, ал.3 ЗН.

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга при Варненски районен съд, че Т.А.С., с ЕГН ********** и адрес *** ПРИЕМА НАСЛЕДСТВОТО останало след смъртта на П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г., на основание чл.51, ал.3 ЗН.

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга при Варненски районен съд, че Й.А.С., с ЕГН ********** и адрес *** ГУБИ ПРАВОТО ДА ПРИЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО останало след смъртта на П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г., на основание чл.51, ал.2 ЗН.

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга при Варненски районен съд, че В.К.К., с ЕГН ********** и адрес *** ГУБИ ПРАВОТО ДА ПРИЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО останало след смъртта на П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г., на основание чл.51, ал.2 ЗН.

 

ДА СЕ ВПИШЕ в особената книга при Варненски районен съд, че П.Р.П., с ЕГН ********** *** ГУБИ ПРАВОТО ДА ПРИЕМЕ НАСЛЕДСТВОТО останало след смъртта на П.Р. С., с ЕГН **********, б.ж. на гр.Варна, починала на ***г., на основание чл.51, ал.2 ЗН.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Варненски окръжен съд, в двуседмичен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено и обявено.

Препис от настоящето решение да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

 

                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: