Определение по дело №201/2022 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 774
Дата: 13 септември 2022 г.
Съдия: Любомира Любенова Кръстева
Дело: 20227130700201
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 15 юни 2022 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Ловеч, 13.09.2022 година

 

ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, шести административен състав, в закрито съдебно заседание на тринадесети септември две хиляди двадесет и втора година в състав:

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: Любомира Кръстева

като разгледа докладваното от съдия Кръстева адм. дело № 201/2022 г. по описа на Административен съд Ловеч и на основание данните по делото и закона, за да се произнесе съобрази:

Производството е по реда на чл. 172 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/.

Производството е образувано по жалба с вх.№ 2242/15.06.2022 г. подадена от И.С.Б. с ЕГН**********,***, чрез адв. Е.Ц.,***, против Заповед за прилагане на принудителна административна мярка №22-0451-000018/21.04.2022 г. издадена от Началник група към ОДМВР – Ловеч, РУ Ябланица, с която на основание чл. 171 т.2а б.“а“ от ЗДвП е наложена принудителна административна мярка „прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 6 месеца“ за МПС лека автомобил Фолксваген Бора с рег.№ОВ6264ВТ, поради нарушение на чл.150 от ЗДвП – допуска или предоставя управлението на МПС на неправоспособен водач.

На 08.08.2022 г. по делото е представено удостоверение за наследници от което е видно, че жалбоподателят И.С.Б. е починал на 08.07.2022 г.

Съдът е спрял производството по делото, за да предостави възможност на наследниците по закон да заявят дали поддържат предявената жалба.

Съобщението е получено от наследниците на 31.08.2022 г.

С молба вх.№ 3108/12.09.2022 г., подадена по пощата на 03.09.2022 г., наследниците по закон заявяват, че поддържат предявената жалба.

Съдът счита, че с оглед предмета на спора – налагане на ПАМ по чл. 171, ал.2а от ЗДвП на конкретно физическо лице, което е собственик на ППС, процесната ПАМ е престанала да действа от момента на смъртта на лицето, спрямо което е приложена принудителната административна мярка.

Принудителните административни мерки са действия на администрацията, чрез които се упражнява държавна принуда за обезпечаване осъществяването на различни правоотношения в сферата на изпълнително-разпоредителната дейност. ПАМ са насочени към предотвратяване и преустановяване на административни закононарушения, както и към отстраняване на вредните последици от тях. Процесната ПАМ може да се причисли към категорията на преустановителните административни мерки, целта на които е пресичане на закононарушения - в случая се въздейства на поведението на собственика на ППС чрез прекратяване регистрацията, отнемане на 2 бр. регистрационни табели и отнемане на СРМПС. ПАМ се прилагат на физическото лице, допуснало нарушението, а не на вещта, с която е извършено нарушението.

Материално-правните норми, с които се предвиждат такива мерки, подлежат на стриктно и ограничително тълкуване, доколкото визираните в хипотезата им предпоставки са с изключителен характер и прилагането им засяга директно и безусловно правната сфера на адресата.

С фактическото прилагане на тази мярка, лично лицето, собственик на автомобила, се лишава от възможността да ползва превозното средство, съобразно неговото предназначение, поради допуснатото нарушение. С тази мярка се ограничава правната сфера на собственика на автомобила,  като по същество ограничението се изразява в забрана за движение на неговото ППС по пътищата, поради което и именно собственикът е адресат на акта, с който се налага ПАМ. Самата разпоредба на чл.171, т.2а от ЗДвП указва, че този вид ПАМ се прилага единствено на собственика на пътното превозно средство.

В случая прилагането на принудителната мярка е прекратено със смъртта на физическото лице, на което е приложена, тъй като след смъртта му липсва субект, спрямо когото да се прилага, доколкото наследниците по закон, явяващи се и собственици на имуществото на наследодателя по силата на наследяването, не са субекти на нарушение и не са адресати на наложена ПАМ. Целта на ПАМ е да се въздейства върху поведението на конкретен правен субект, като се предотвратява и преустановява извършването на административни нарушения, а не да се въздейства върху МПС, адресат е конкретно физическо лице в случая. Действието на ПАМ не се наследява и наследниците по закон не са адресати на мярката.

Поради изложеното за наследниците на И.С.Б. липсва правен интерес от оспорване на заповедта за налагане на ПАМ, тъй като действието ѝ е прекратено със смъртта на наследодателя им, настъпила на 08.07.2022 г., и не засяга тяхната правна сфера, тъй като наследодателят им приживе не е предявил в същото производство иск за обезщетение на вреди по реда на чл. 204, ал. 2 от АПК, в който случай за тях би съществувал правен интерес.

Следва да се възобнови производството по делото и да се остави без разглеждане предявената жалба и да се прекрати производството по делото. 

Воден от горното и на основание чл. 159, т. 4 от АПК, Ловешки административен съд, шести административен състав,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

І. ВЪЗОБНОВЯВА производството по делото.

ІІ. ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба с вх.№ 2242/15.06.2022 г. подадена от И.С.Б. с ЕГН**********,***, поддържана от наследниците по закон на жалбоподателя И.С.Б.: А.С.Б.,***, А.И.Х.,*** и А.И.Б.,***, и ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ІІІ. Препис от определението да се връчи на наследниците по закон на И.С.Б.:

А.С.Б.,***,

А.И.Х.,*** и

А.И.Б.,***.

ІV. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщението с частна жалба чрез АдмСЛ пред ВАС на РБ.

                  

                            АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: