Определение по дело №989/2022 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 766
Дата: 12 май 2022 г. (в сила от 12 май 2022 г.)
Съдия: Милена Маринова Дичева
Дело: 20227180700989
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 14 април 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ

logo

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

№ 766

гр. Пловдив, 12  май  2022 г.

 

                     АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, I отделение,  XI с., в закрито заседание на дванадесети май  през две хиляди двадесет и втора  година,  в състав:

 

Председател:  Милена Несторова - Дичева                                                            

                  

като разгледа   адм. дело № 989  по описа за 2022 г., взе предвид следното:

 

Производството е образувано по жалба, подадена от С.С.К., ЕГН **********,*** слепите.

С подадена на 20.04.2022 г. с вх. № 7798 жалба се уточнява първоначалната като се иска да бъде анулирана декларация за отказ от гробно място и да бъде вписан жалбоподателят в регистъра на наследниците на гробното място.

На база представена по делото преписка от страна на ОП“Траурна дейност“ при Община Пловдив, съдът приема за установено следното:

Жалбоподателят се явява наследник на Е.М.Ш-К., погребана на 23.01.2009 г. в Траурен парк „Централен“ в гробно поле № 4А, ред 9, гробно място № 198. Видно от данните по така представената административна преписка на 28.01.2009 г. жалбоподателят е депозирал в ОП“Траурна дейност“ молба да бъде преотстъпено неговото право на гробоползване върху посоченото по-горе гробно място на дъщерята  на съпругата му от предишен неин брак Н.П.А.. Към молбата е приложена декларация за преотстъпването  съгласно изискванията на тогава действащата Наредба да устройството и управлението на гробищните паркове в град Пловдив. Предвид така подадената молба с придружаващата я декларация, в регистрите на гробните места е записано, че Н.П.А. е единствен наследник с право на гробоползване върху гробно място 198, ред 9, поле 4А. Копие от въпросната декларация е изпратено на жалбоподателя с надлежно писмо с изх. № 185/20.04.2022 г.

Съобразявайки искането по жалбата (да бъде анулирана декларация за отказ от гробно място и да бъде вписан жалбоподателят в регистъра на наследниците на гробното място) и вземайки предвид представената преписка от страна на ОП“Траурна дейност“ при Община Пловдив, настоящият състав на Административен съд Пловдив, счита, че е сезиран с недопустима жалба.

Отбелязването в регистъра на наследниците на гробното място не съставлява индивидуален административен акт по смисъла на чл. 21 от АПК и не подлежи на разглеждане от настоящата съдебна инстанция, поради липса на годен административен акт подлежащ на оспорване.

От съдържанието на жалбата и направеното допълнително уточнение към нея  е става ясно, че жалбоподателят посредством направеното искане за анулиране на декларация, с която е преотстъпил неговото право на гробоползване, всъщност  цели установяване спрямо ОП“Траурна дейност“ при Община Пловдив притежавано от него  право на ползване на гробно място в качеството на наследник на починалата си съпруга.

Гробищните паркове са публична общинска собственост по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 3 ЗОС като имоти, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение. Поддържането им представлява комунална дейност по смисъла на чл. 17, ал. 1, т. 6 ЗМСМА, поради което те се предоставят за безвъзмездно ползване на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка, в случая ОП“Траурна дейност“ при Община Пловдив, които осъществяват дейността по поддържането на гробищните паркове, включваща и извършването на погребалните услуги, вкл. по определяне и предоставяне на места за нови погребения. Правото на ползване на гробно място за определен срок или за вечни времена се предоставя на отделни физически лица при условия, определени в ЗМДТ и наредби, издавани от общинските съвети за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на съответната община. Макар задължението за заплащане на местната такса за "откупуване на гробни места" да е установено в закон /ЗМДТ/, а конкретният размер на таксата за всяка община да се определя с приетата от общинския съвет наредба, предоставянето на гробно място представлява последица от облигационно правоотношение между съответната община и физическото лице, за съществуването на което компетентен да се произнесе при наличието на правен спор е общият съд.

 

В този смисъл определение №70 от 13.07.2018 г. на ВКС по гр.д. № 60/2018 г., 5-членен с-в, ГК

 

Защитата на твърдяното в жалбата право е извън подведомствеността на административните съдилища, очертана в чл. 128, ал. 1 от АПК и  следва да се търси пред общите съдилища, по която причина и Административен съд - Пловдив не е компетентен да разгледа настоящата жалба.

 

С оглед на казаното производството по делото следва да бъде прекратено и жалбата следва  да бъде изпратена на компетентния съд - Районен съд – Пловдив.

 

Водим от горното и на основание чл. 135, ал. 2 от АПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 989 по описа за 2022 година на Административен съд – Пловдив.

 

ИЗПРАЩА по подсъдност на Районен съд – Пловдив жалба вх. № 7369 от 14.04.22 г. и уточняваща я жалба вх. № 7798 от 20.04.22 г., подадени от С.С.К., ЕГН **********,*** слепите.

 

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

   Административен съдия: