Определение по дело №22/2016 на Окръжен съд - Силистра

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 ноември 2016 г.
Съдия: Пламен Неделчев Неделчев
Дело: 20163400900022
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 1 февруари 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Силистра, 15.11.2016г.

Силистренски окръжен съд, граждаско отделение, в закрито съдебно заседание проведено на петнадесети ноември, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Пламен Неделчев

като разгледа докладваното от съдия Пламен Неделчев търговско дело № 22/2015 год. по описа на СОС и за да се произнесе, взе предвид следното:

Постъпило е възражение срещу съставения и обявен под № 20160927132345 в Търговския регистър от синдика на „Търговия на едро - СС” ЕООД, с ЕИК *********, списък на неприети предявени вземания на кредитори на дружеството. Възражението е подадено чрез представител от кредитора НАП, гр.- София, ул. „Княз Дондуков“, № 52.

Синдикът на търговеца И.М. в срок е представил писмено становище по постъпилото възражение.

Съдът, след като съобрази твърденията на страните и представените като писмени доказателства книжа приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Представителят на агенцията възразява срещу включеното обявения под № 20160927132345 в Търговския регистър Списък на неприетите предявени в срока по чл. 688, ал. 1 от ТЗ, вземания в производството по несъстоятелност на „Търговия на едро - СС” ЕООД. Неприетото вземане е в размер на 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/ предявени, като публични вземания за задължения към фонд „ГВРС“. Представителят на НАП намира, че неправилно синдикът е включил в списъка с неприети вземания коментираното вземане, като счита, че същото следва да се включи в списъка с приети вземания. В писмено становище синдикът М. изразява мнение за неоснователност на вземането поради това, че същото представлява суми за платени трудови възнаграждения и дължими вноски за ДОО, на работници и служители на „Търговия на едро - СС” ЕООД, за месец юни 2016г., които са платени от масата на несъстоятелността с надлежно разрешение на съда.

Съдът след, като се запозна с материалите по делото и становищата на страните прие за установено следното от фактическа и правна страна:

Предмет на коментираното вземане е парична сума в размер на 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/, която представлява изплатени през месец юни 2016г. от Фонд ГВРС заплати и ДОО, на работници и служители на „Търговия на едро - СС” ЕООД, за месец май 2016г. Коментираните вземанията на работниците и служителите са възникнали преди откриването на настоящото производство по несъстоятелност. По данни на синдика на дружеството същия предупредил правоимащите лица за възможността да си поискат възнагражденията от фонда, тъй като към него момент не бил запознат с финансовия статус на несъстоятелното дружество и не знаел, дали ще има възможност да изплати тези задължения от масата на несъстоятелността. От представените, като доказателства банкови книжа - извлечени за плащания може да се установи, че на 10.08.2016г.фонда е изплатил коментираната сума на няколко физически лица с основание за плащане заплата за месец май 2016г. и на ТД на НАП за ДОО. Междувременно синдикът сезирал съда по несъстоятелността с молба по чл. 658, ал. 1, т. 9 от ТЗ, за разрешение да изплати същата сума от 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/, заплати и ДОО за месец май 2016г. Сезиран с молбата съдът се произнесъл с Определение № 258 от 09.08.2016г., с което разрешил на синдика на „Търговия на едро - СС” ЕООД, да извърши плащането. Видно от приетите, като доказателства платежни нареждания на 11.08.2016г. синдикът изплатил същите суми повторно на получателите от масата на несъстоятелността. На 09.09.2016г. по реда на чл. 688, ал. 1 от ТЗ, НАП предявила в настоящото производство вземането на фонд „ГВРС“, за изплатените през месец август трудови възнаграждения и ДОО, с правно основание чл. 28, ал. 1 от ЗГВРС, което вземане синдикът включил в списъка на неприетите такива.

Съдът намира възражението – предмет на настоящото производство за допустимо предвид на това, че е направено в срок от процесуално легитимирано за това лице. Разгледано по същество съдът намира възражението за основателно. Съобразно чл. 25, ал. 1 от ЗГВРС, „В резултат на изплащането на гарантирани вземания на работниците и служителите със средства на фонда в негова полза възниква право на иск срещу работодателя или масата на несъстоятелността за възстановяване на изплатените средства. по следните причини“. По делото несъмнено се установи, че след, като е бил сезиран по реда на чл. 25 от ЗГВРС, фонда изплатил трудовите възнаграждения и ДОО на работници и служители на „Търговия на едро - СС” ЕООД, поради, което по силата на коментираната правна норма за него е възникнало правото на регресна претенция спрямо масата на несъстоятелността. По тази причина съдът намира, че вземането предявено от НАП е основателно и неправилно синдикът го е включил в списъка на неприетите вземания. Обстоятелството, че същите суми впоследствие са платени още веднъж от синдика по никой начин не повлиява на правото на фонда на регрес срещу несъстоятелния работодател – респективно срещу масата на несъстоятелността. Повторното плащане извършено от синдика може единствено да е предпоставка за предприемане на действия от негова страна за връщане на недължимо платените суми търсени на плоскостта на неоснователното обогатяване.

Предвид изложеното съдът намира коментираното възражение за основателно и счита, че следва да изключи оспореното вземане в размер на 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/ предявени, като публични вземания за задължения към фонд „ГВРС“, с правно основание чл. 28, ал. 2 от ЗГВРС, от списъка с неприети вземания обявен под № 20160927132345, в Търговския регистър от синдика на „Търговия на едро - СС” ЕООД, с ЕИК *********, като задължи синдика да включи коментираното вземане в списъка с приети в срока по чл. 688, ал. 1 от ТЗ, вземания.

Водим от гореизложеното и на основание 692, ал. 1 от ТЗ, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОМЕНЯ Списък на неприетите, предявени в срока по чл. 688, ал. 1 от ТЗ, вземания в производството по несъстоятелност на „Търговия на едро - СС” ЕООД, ЕИК *********, обявен под № 20160927132345, в Търговския регистър, като изключва от него вземането на НАП, гр.- София, ул. „Княз Дондуков“, № 52, в размер на 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/, представляващо изплатени през месец юни 2016г. от Фонд ГВРС, заплати и ДОО, на работници и служители на „Търговия на едро - СС” ЕООД, за месец май 2016г.

УКАЗВА на синдика на „Търговия на едро - СС” ЕООД, ЕИК *********, И.М. да състави списък на приетите вземания на кредиторите на дружеството предявени в срока по чл. 688, ал. 1 от ТЗ, и да включи в него предявеното вземане на НАП, гр.- София, ул. „Княз Дондуков“, № 52, в размер на 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/, представляващо изплатени през месец юни 2016г. от Фонд ГВРС, заплати и ДОО, на работници и служители на „Търговия на едро - СС” ЕООД, за месец май 2016г., с правно основание чл. 28, ал. 1 от ЗГВРС.

УКАЗВА на синдика на „Търговия на едро - СС” ЕООД, ЕИК *********, И.М. да предприеме действия по събиране на недължимо платените от масата на несъстоятелността на „Търговия на едро - СС” ЕООД, ЕИК *********, суми в общ размер от 1847.91лв. /хиляда осемстотин четиридесет и седем лева и деветдесет и една стотинки/, представляващи изплатени през месец юни 2016г. от Фонд ГВРС, заплати и ДОО, на работници и служители на дружеството за месец май 2016г.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се изпрати по електронен път на ТР при АВ за обявяване.

 

 

 

 

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ.                       .