Споразумение по дело №496/2019 на Районен съд - Разград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 24 септември 2019 г. (в сила от 24 септември 2019 г.)
Съдия: Николай Борисов Борисов
Дело: 20193330200496
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

П Р О Т О К О Л

 

 

2019 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На     двадесет и четвърти септември                                            2019 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ                   

                           

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     496      по описа за 2019 година

На именното повикване в 11:00 часа, се явиха:

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Монева

         ПОДСЪДИМИЯТ, нередовно призован, неоткрит на посочените по ДП адреси, се явява лично и със преупълномощен защитник адв. Др. П. от АК Разград   

СЪДЪТ връчва на подсъдимия препис от обвинителния акт, с препис от разпореждането за насрочване на разпоредително заседание.

         ПРОКУРОРЪТ: Ако подсъдимият изрази съгласие за даване ход на делото, не биха били налице процесуални пречки за това.

         АДВ. П.: Моля да дадете ход на делото, въпреки че не е спазен срока по чл. 247б, ал 3 НПК. Ние желаем делото да бъде гледано днес.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Съгласен съм.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА разпоредителното заседание

         ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становище по реда на гл. 248 ал. 1 т.  от 1 до 8 НПК.

         ПРОКУРОРЪТ: Делото е родово и местно подсъдно на Районен съд гр. Разград. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не е допуснато на ДП отсранимо съществено нарушение на процесуални правила. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на гл. 29 НПК, тъй като е сключено споразумение между Районна прокуратура гр. Разград, подсъдимия и защитата. Представям същото в изискуемия от закона писмен вид. Не са налице нито една от хипотезите по т. 5, нямам искания за относно мярката за проц. принуда, искания за събиране на нови доказателства. С оглед разглеждане на делото по реда на особените правила, считам че не е необходимо делото да бъде насрочено за разглеждане в с. з. на този етап.

         АДВ. П.: Делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. По същото не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила които да са довели до ограничаване правата на обвиняемия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, тъй като сме сключили с Районна прокуратура гр. Разград споразумение. Делото не следва да бъде гледано при закрити врати, привличането на резервен съдия, вещо лице, преводач или тълковник. Тъй като мярката за процесуална принуда е „Подписка“, считам че не следва да бъде изменяна. Нямаме искания за събиране на нови доказателства и молим делото да бъде разгледано днес.

         СЪДЪТ за да се произнесе съобрази следното:

Съгласно изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинителния акт, през призмата на чл. 35 и чл. 36 НПК, съдът действително намира че делото е както местно, така и родово подсъдно на Районен съд гр. Разград.

         Съгласно разпоредбите на чл. 249, 250 и 251 НПК, съдът намира че не са налице процесуални предпоставки за спиране или прекратяване на наказателното производство.

         Съгласно разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т. 1 НПК, съдът намира че в хода на ДП не са допуснати съществени отстраними нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване процесуалното право на защита на подсъдимия.

         Съдът намира, че не са налице предпоставки за изменение или вземане на мярка за проц. принуда по отношение на подсъдимия.

         С оглед естеството на обвинението, личността на подсъдимия, съдът намира че не са налице процесуални предпоставки производството по делото да протече в условията на чл. 248, а. 1, т. 5 от НПК.

         Съдът, с оглед заявленията на страните и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато между тях за решаване на делото, намира че са налице проц. предпоставки производството да протече по реда на особените производства, а именно по реда на гл. 29 НПК, поради което и на основание чл. 252, ал. 1, съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 НПК

         СНЕУМА самоличността на подсъдимия

         Д.Г.К. – роден на *** ***, бълг. гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, адрес ***, ЕГН **********

СЪДЪТ докладва:  Производството е по реда на гл. 29 НПК по постъпило в съда споразумение в условията на чл. 384, ал. 1 НПК постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга Д. Г.К., ЕГН ********** – обвиняем по ДП № 1873 ЗМ-576/2018 г. по описа на РУМВР Разград за извършено от него на 17.10.2018 г. в гр. Разград престъпление по смисъла на чл. 297, ал. 1 от НК и защитника му адв. Др. П. от АК Разград.

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства.

         АДВ. П.: Поддържам споразумението. Няма да сочим други доказателства.

         СЪДЪТ по реда на чл. 382 ал. 4 НПК към подсъдимия

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните на основание чл. 382, ал. 6 НПК

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 496/2019 г. по описа на Районен съд- Разград

 

Днес, 24.09.2019 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 496/2019 г. по описа на Районен съд- Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура- Разград и адв. Др. П. от АК- Разград – защитник на подс. Д.Г.К., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 496/2019 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ІІ. 1. Подс. Д.Г.К., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: гр. Разград, ж. к. „Орел“ № ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 17.10.2018 г., в гр. Разград, в качеството на затворник – „Задържан под стража по установения от закона ред“, е избягал от сграда на ОД на МВР-Разград, намираща се в западната индустриална зона на гр. Разград, докато е изтърпявал административно наказание „Задържане в поделенията на МВР“ за срок от три денонощия, наложено му с решение № 429/2008 г. постановено от АНД № 738/2018 г. по описа на Районен съд- гр. Разград, за извършено деяние по чл. 1, ал. 1, т. 2 от УБДХ – престъпление по чл. 297, ал. 1 от НК.

2. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. Д. К., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

2.1. Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от 1 година с периодичност два пъти седмично;

2.2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година.

3. Разноските по ДП в общ размер на 252.00 лева, се възлагат на подс. Д. К., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

ІII. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подсъдимият Д.Г.К. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                             /адв. Др. П./      

 

 

ПОДСЪДИМ:

/Д. К./

 

 

 

        

СЪДЪТ, като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 НПК

                        О П Р Е Д Е Л И:

            ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга Д.Г.К., ЕГН ********** обв. по ДП № 576/2018 г. по описа на РУМВР Разград и защитника му адв. Др. П. от АК Разград споразумение за прекратяване на производството по нохд. № 496/2019 г. по описа на Районен съд гр. Разград, в следния смисъл:

ПОДСЪДИМИЯТ Д.Г.К., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: гр. Разград, ж. к. „Орел“ № 7, вх. Е, ет. 1, ап. 1, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че на 17.10.2018 г., в гр. Разград, в качеството на затворник – „Задържан под стража по установения от закона ред“, е избягал от сграда на ОД на МВР-Разград, намираща се в западната индустриална зона на гр. Разград, докато е изтърпявал административно наказание „Задържане в поделенията на МВР“ за срок от три денонощия, наложено му с решение № 429/2008 г. постановено от АНД № 738/2018 г. по описа на Районен съд- гр. Разград, за извършено деяние по чл. 1, ал. 1, т. 2 от УБДХ – престъпление по чл. 297, ал. 1 от НК.

2. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. Д. К., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

2.1. Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от 1 година с периодичност два пъти седмично;

2.2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година.

3. Разноските по ДП в общ размер на 252.00 лева, се възлагат на подс. Д. К., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подсъдимият Д.Г.К. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.        

         СЪДЪТ на основание чл. 24 ал. 3 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 496/2019 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.15 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: