Определение по дело №223/2021 на Административен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 16 декември 2021 г. (в сила от 29 декември 2021 г.)
Съдия: Галин Николов Косев
Дело: 20217090700223
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 30 юли 2021 г.

Съдържание на акта

П   Р   О   Т   О   К   О   Л

Габрово, 16.12.2021  година

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ГАБРОВО в открито

съдебно заседание, проведено на шестнадесети декември две хиляди двадесет и първа  година в състав:              

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Г. КОСЕВ

 

при участието на секретаря МАРИЕЛА КАРАДЖОВА, сложи за разглеждане адм. дело № 223 по описа за 2021 г. докладвано от съдия КОСЕВ.

На именно повторно повикване в 10:10 часа страните се представиха така:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ - З.Т.З. - редовно призован, не се явява, за него адв. Ф.  с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ - НАЧАЛНИК СГКК ГАБРОВО - редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Й.Ц. с пълномощно по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ:

ОБЩИНА ТРЯВНА - редовно призовани, представляват се от адв. Н. с пълномощно по делото.

А.Х.З. - редовно призована, не се явява и не се представлява.

С.В.П. - редовно призован, не се явява и не се представлява.

Л.В.П. - редовно призована, не се явява, за нея се явява адв. Е.К. с пълномощно по делото.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ - П.Х.Х. - редовно призован, не се явява.

Съдът докладва представено заключение по допуснатата СТЕ.

Докладва и молба от З.Т.З., в която същият заявява желание да се откаже изцяло от подадената жалба срещу обжалваната Заповед № 18-6692/18.06.2021 г., издадена от Началника на СГКК Габрово и моли производството по делото да бъде прекратено. Заявява общо възражение за прекомерност на претендираните възнаграждения за процесуално представителство, и фазата на приключване на настоящото производство.

Становища по хода на делото и състава на съда.

Адв. Ф. - Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда. Не възразявам по заключението на вещото лице.

Адв. Ц.еоргиева - Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда. Нямам възражения по заключението от вещото лице.

Адв. Н. - Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда. Не възразявам да се приеме заключението на вещото лице.

Адв. К. - Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда. Нямам възражения по заключението.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешно съдебно заседание, с  оглед на което

ОПРЕДЕЛИ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Приема изготвеното заключение от вещото лице, т.к. страните не изразяват някакви възражения, както и становище че не е необходим личен разпит в съдебно заседание на вещото лице.

Становище по молбата на жалбоподателя.

Адв. Ф. - Уважаеми господин председател, поддържам молбата. Отказваме се от жалбата и молим производството по делото да бъде прекратено.

Адв. Ц.еоргиева - Уважаеми господин председател, предвид постъпилия отказ от жалбоподателя, моля да прекратите производството по делото и да присъдите направените от АГКК разноски, за което представям ДПЗС, заедно с извадка от банкова сметка, ***.

Адв. Н. - Уважаеми господин председател, с оглед направената молба за отказ считам, че не са налице процесуални пречки за прекратяване на делото. Моля да бъде осъден жалбоподателя да плати на Община Трявна направените разноски съгласно представения списък на разноските от мен, включително фактура и платежно нареждане. Досежно направеното възражение за прекомерност, договорения и заплатен адвокатски хонорар е минимума по Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения - 900 лева, като върху него е начислен 20% ДДС, видно от представената фактура. В този смисъл не считам, че е налице прекомерност, а също така и с оглед на фактическата и правна сложност по делото, макар че е направено оттегляне на жалбата има няколко заседания, направена е експертиза.

Адв. К. - Уважаеми господин председател, считам, че оспорването е направено при спазване на процесуалната възможност. Моля да бъде прекратено делото, съответно да ни бъдат присъдени направените по делото разноски.

Съдът намира, че са налице процесуални предпоставки за уважаване на молбата и прекратяване на производството. Право на жалбоподателя е във всеки един момент да се откаже от оспорването, като това същият е сторил с изразената молба и спрямо която никоя страна няма възражения. Процесуалният представител на жалбоподателя потвърждава в днешното съдебно заседание така изразеното желание на клиента му З.З., поради което производството следва да бъде прекратено на основание чл. 159, т. 8 от АПК във вр. с чл. 155 от АПК поради оттегляне на оспорването.

С оглед изхода на делото, а именно оттегляне на оспорването и прекратяване на производството, както и заявените своевременно искания на страните за присъждане на разноски, представляващи възнаграждения за процесуалните им представители, съдът намира, че същите следва да бъдат уважени, като размера на адвокатските възнаграждения не следва да бъде редуциран, въпреки направеното общо възражение за прекомерност, с оглед факта, че заплатените възнаграждения за адвокат са към минимума за подобен вид дела и отчитайки фактическата и правна сложност на настоящия правен спор.

З.Т.З., ЕГН ********** *** следва да заплати на АГКК - София, ЕИК ********* сумата от 900 лева/Деветстотин лева/, представляващи адвокатски хонорар.

З.Т.З., ЕГН ********** *** следва да заплати на Община Трявна, ЕИК *********, ул. „Ангел Кънчев“ № 21 сумата от 1080 лева /Хиляда и осемдесет лева/ адвокатско възнаграждение.

  З.Т.З., ЕГН ********** *** следва да заплати на Л.В.П., ЕГН ********** *** сумата от 600 лева /Шестотин лева/, представляващи адвокатско възнаграждение

С оглед изложеното и на основание чл. 155 от АПК

СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по адм. дело № 223/2021 г. по описа на АС Габрово осн. чл. 159, т. 8 от АПК във вр. с чл. 155 от АПК.

ОСЪЖДА З.Т.З., ЕГН ********** *** да заплати на АГКК - София, ЕИК ********* сумата от 900 лева/Деветстотин лева/, представляващи адвокатски хонорар.

ОСЪЖДА З.Т.З., ЕГН ********** *** да заплати на Община Трявна, ЕИК *********, ул. „Ангел Кънчев“ № 21 сумата от 1080 лева /Хиляда и осемдесет лева/ адвокатско възнаграждение.

  ОСЪЖДА З.Т.З., ЕГН ********** *** да заплати на Л.В.П., ЕГН ********** *** сумата от 600 лева /Шестотин лева/, представляващи адвокатско възнаграждение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ с частна жалба чрез АС Габрово пред ВАС на РБ в седемдневен срок, който срок за явилите се страни тече от днес, за неявилите се страни от датата на съобщаването.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в                     10.35 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

                                    

СЕКРЕТАР: