Присъда по дело №524/2009 на Районен съд - Павликени

Номер на акта: 4
Дата: 1 февруари 2010 г. (в сила от 17 февруари 2010 г.)
Съдия: Радка Иванова Цариградска
Дело: 20094140200524
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 28 декември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

гр. Павликени, 01.02.2010 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

        Павликенският районен съд на Първи февруари.   през Две хиляди и десета година в открито съдебно заседание, в следния   състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАДКА ЦАРИГРАДСКА                                                                           

                        Съдебни заседатели: 1. В.Т.

                                                             2. Л.    Т.

на секретаря  В.М., в присъствието на прокурора Г. Д.,  разгледа докладвано от съдията НОХ дело №524. по описа за 2009  година, въз основа на доказателствата и закона

П  Р  И  С  Ъ  Д  И:

          ПРИЗНАВА М.А.М. – роден на *** ***, живущ ***, бълг. гражданин, неженен, без образование, осъждан, безработен, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на **/****2009 год. в гр. ***, като непълнолетен, но в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – счупване на секретен патрон на входна врата, отнел от владението на Ц.П.П. ***, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои чужди движими вещи – бълг. монети в обръщение на стойност 15 лв. и два литра ракия, на обща стойност 27.00 лв., собственост на П. , поради което и на основание чл. 195, ал.1, т. 3, предл. 2-ро, във вр. с чл. 194, ал.1, във вр. с чл. 63, ал.1, т. 3 от НК, във вр. с чл. 36 и чл. 55 от НК му ОПРЕДЕЛЯ наказание „ПРОБАЦИЯ” изразяваща се в следните пробационни мерки:

          ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични срещи с пробационен служител за СРОК от ШЕСТ МЕСЕЦА  считано от влизане на присъдата в сила;

          ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация по настоящ адрес за СРОК от ШЕСТ МЕСЕЦА с периодичност два пъти седмично, считано от влизане на присъдата в сила;

          БЕЗВЪЗМЕЗДЕН труд в полза на обществото в РАЗМЕР на СТО ЧАСА за една календарна година.

          ОСЪЖДА М. А. М. – със снета по-горе самоличност да заплати направените разноски по делото в размер на   66   лв. по сметка*** – Павликени.

          ВЕЩЕСТВЕНОТО доказателство – 1 брой копче да се УНИЩОЖИ.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред ВТОС в 15 - дневен срок от днес.

 

                              РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                  

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                 2.        

Вярно с оригинала !

ВМ

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ:                            ПО ПРИСЪДА N4/01.02.2010г.   

                                      НОХД N524/2009 ГОДИНА

 

      Подсъдимият М.А.М. е обвинен в това, че на  18/19.09.2009 г. в гр.Павликени, като непълнолетен, но в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот – счупване на секретен патрон, отнел от владението на Ц.П.П. *** без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои чужди движими вещи – български монети в обръщение на стойност 15 лв. и два литра домашна ракия на стойност 27 лв., собственост на П..

     Прокурорът квалифицира деянието като престъпление по чл.195, ал.1, т.3, пр.2, вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.63 ал.1, т.3 от НК.

     По делото е проведено предварително изслушване в хода на което подсъдимият е заявил, че признава всички факти и обстоятелства изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и не желая за тях да се събират доказателства. Допуснато е съкратено съдебно следствие и Съдът с определение е обявил, че при постановяване на присъдата ще използва самопризнанията на подсъдимия.

     Защитникът на подсъдимия моли във връзка с проведеното съдебно следствие на подзащитния му да бъде наложено наказание при условията на чл. 55 от НК “Пробация”, като се вземе предвид липсата на престъпни навици и младата му възраст, както и минималния размер на вредите, които говорят за лекомислие при извършване на деянието.

     Съдът след преценка на събраните в хода на досъдебното производство доказателства и самопризнанията на подсъдимия, намира за безспорно установено от фактическа страна следното:

     Подсъдимият е непълнолетен – на 17 години и с решение на ВТРС към есента на 2009 година е настанен в ДОВДЛРГ “Хр.Смирненски” с.Балван, област Велико Търново. По същото време св.Ц.П. в качеството си на ЕТ “ЕЛЗЕТ СРТ-Ц.П.” упражнявал търговска дейност, за която наел павильон на жп гара Павликени и в него извършвал търговия с хранителни стоки. В обекта работели свидетелят и неговата майка Е. Д..На 18/19.09.2009 година подсъдимият М. ***, като напуснал дома в с.Балван без разрешение и видял, че същият е заключен и в него няма хора. Решил да извърши кражба на хранителни стоки и за да проникне в помещението счупил секретния патрон на външната врата /видно от протокол за оглед на местопроизшествие и приложения към него снимков материал/.Успял да отвори вратата след като отстранил и счупил патрона и влязъл вътре.От монетника взел български монети в обръщение на обща стойност 15 лв. Взел и бутилка с два литра домашна ракия, закупена от майката на пострадалия в предходния ден.Според заключението на назначената в хода на дознанието СОЕ, нейната пазарна стойност възлиза на 27 лв. В хода на огледа върху монетника е открита и иззета дактилоскопна следа, за изследването на която е назначена дактилоскопна експертиза. Вещото лице е установило, че тя е оставена от левия палец на подсъдимия М.М., тъй като същият има регистрация в масивите на МВР при предходните си  криминалистични прояви. Кражбата е открита около 6 часа сутринта на 19.09.2009 година от случаен минувач, който информирал собственика на павильона – св.Н., а той от своя страна съобщил на пострадалия П..

     Предвид изложеното, съдът намира за установено, че М.А. ***, като непълнолетен, но в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот – счупване на секретен патрон, отнел от владението на Ц.П.П. *** без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои чужди движими вещи – български монети в обръщение на стойност 15 лв. и два литра домашна ракия на стойност 27 лв., собственост на П..

По този начин осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл.195, ал.1, т.3, пр.1, вр. с чл.194, ал.1 и чл.63, ал. 1 от НК.

     От субективна страна деянието е извършено при пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал свойството и значението на извършеното, обществената опасност на деянието и е искал настъпването на обществено опасните последици.

     Обществената опасност на деянието е завишена, тъй като е налице едно от най-разпространените в района престъпления.

     Обществената опасност на подсъдимия е висока. Осъждан е многократно за престъпления против собствеността, включително на лишаване от свобода.

     Причината за извършване на деянието следва да се търси в неуважението към чуждата собственост, стремежа на подсъдимия да се обогати противоправно.

     Съдът констатира следните смекчаващи вината обстоятелства - самопризнания, нисък размер на щетата.

     Отегчаващи вината обстоятелства съдът не констатира.

     При така изложените обстоятелства на подсъдимият следва да се определи наказание при задължително прилагане разпоредбата на чл. 55, ал.1, т. 1 от НК, като предвиденото в закона наказание “Лишаване от свобода” следва да се замени с “Пробация”.Предвид предходните осъждания на М. и възрастта му съдът намира, че целите на наказанието ще бъдат постигнати чрез изтърпяване на двете задължителни мерки – периодични срещи с пробационен служител и задължителна регистрация по настоящ адрес със срок от по шест месеца, като периодичността на втората мярка следва да се определи на два пъти седмично. За превъзпитанието на М. на същия следва да се наложи и мярка “безвъзмезден труд в полза на обществото” в минималния размер от 100 часа за една календарна година.

     При този изход на делото подсъдимият следва да понесе направените разноски на досъдебното производство в размер на 66.00 лв.

     По изложените съображения съдът постанови настоящата си присъда.

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Вярно с оригинала!

Н.Я.