Решение по дело №2059/2019 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 976
Дата: 18 декември 2019 г. (в сила от 11 август 2020 г.)
Съдия: Венцислав Димитров Василев
Дело: 20194520202059
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 17 октомври 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е  №976

гр.Русе, 18.12.2019 г.

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

        Русенският Районен съд, четвърти наказателен състав в публично заседание на четиринадесети ноември две хиляди и деветнадесета година в състав :

 

                                        Председател: Венцислав Василев

                                        Съдебни заседатели :

 

 

при участието на секретаря Мирослава Пенева ……………………………………

и в присъствието на  прокурора……………………………………………………………

        Като разгледа  докладваното от съдията НАХ Дело № 2059/2019 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното :

        Производството е    по чл.59 и сл. от ЗАНН.

        Постъпила е жалба от  Н.Х.Р. против електронен фиш серия „К” № 2780089, издаден от ОД на МВР-Русе. Същият, моли съда да го отмени като незаконосъобразен.

        Жалбоподателят, редовно призован, не  се явява и не взема становище по жалбата.

        Ответникът по жалбата, редовно призован, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Русенската  Районна прокуратура, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

        Съдът след преценка на събраните доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

          На 22.06.2017 г. в 09,52 ч. часа неустановено по делото лице  управлявало  л.а. “Ауди Кю 7“ с ДК № …. по бул. “България“, в гр.Русе в посока към ГКПП “Дунав мост“. По това време и място автомобилът бил засечен от дигитална стационарна радарна установка за видеоконтрол на нарушенията на правилата за движение, измерващо скоростта да се движи в със скорост от 78 км/ч при максимално разрешени в този пътен участък 50 км/ч., като такъв в населено място. Бил съставен електронен фиш за налагане на глоба на жалбоподателя, който след получаването му представил копие от свидетелство за управление на МПС на румънски гражданин.

 

С  обжалваният електронен фиш му било наложено наказание „глоба” в размер на 100 лв. за нарушение по чл.21 ал.1 вр.чл.182 ал.1 т.3 от ЗДвП. Била подадена жалба против него, въз основа на която било образувано настоящото въззивно производство.

 

        Тази фактическа обстановка съдът приема за установена от събраните в хода на делото  доказателства.

 

Жалбата е допустима, защото е подадена от лице, което има право на жалба и в срока по чл.189 ал.8 от ЗДвП.

Разгледана по същество е основателна.

       

        Нарушението, съдът намира, че не само, че не е безспорно установено и доказано, но и не е извършено от жалбоподателя. На първо място следва да се посочи, че приложения към преписката клип № 3559, касае същото превозно средство, но със съвсем друго превишение на скоростта, при съвсем други GPS координати и по съвсем друго време – 30.04.2017г., 16 ч. 19 м. и 58 сек. Протоколът за използване на АТСС също касае пътният участък  и  времето, посочени в клип № 3559.  При това положение съдът намира, че приложеният към  преписката клип не е веществено доказателствено средство по смисъла на чл.189 ал.15 от ЗДвП и следва да бъде изключен от доказателствената съвкупност.

        В случая обаче е налице и друго самостоятелно отменително основание на електронния фиш. Видно от справка, издадена от АНО към датата на нарушението, а също и към настоящия момент, процесният автомобил е бил собственост на юридическото лице „Ганчев инвест“  АД гр.София, представлявано от Д.Й.Й. При това положение електронният фиш е следвало на основание чл.188 ал.2 вр.чл.189 ал.4 от ЗДвП да се издаде именно на това лице и вече в хипотезата на ал.5 от същата разпоредба при евентуално представяне на декларация с данни за лицето, извършило нарушението и копие на свидетелството му за управление на МПС, да се издаде електронен фиш срещу жалбоподателя, а първоначално издаденият да се анулира. В този смисъл, освен че по никакъв начин не е ясна връзката между жалбоподателя и процесния автомобил, за жалбоподателя не е съществувало никакво задължение да представя копие от свидетелството за управление на МПС, тъй като той не е собственик на автомобила като физическо лице, нито е представляващ юридическо.

        При това положение съдът намира, че издаденият електронен фиш е незаконосъобразен и необоснован, тъй като е наложено наказание на лице, което не е извършило нарушението и в този смисъл следва да бъде отменен.

       

        С оглед на изложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът:

 

                                                   

                                          Р Е Ш И :

 

 

ОТМЕНЯ електронен фиш, серия „К” № 2780089, издаден от ОД на МВР – Русе, с който на Н.Х.Р. с ЕГН ********** му е наложено наказание „глоба” в размер на  100 лв. (сто лева) на основание чл.182 ал.1 т.3 от ЗДвП.

        Решението  подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Русенски административен съд.

        Препис от решението да се изпрати на жалбоподателя и АНО.

 

                                                               

 

                                               Районен съдия :