Решение по дело №4/2019 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 193
Дата: 29 август 2019 г.
Съдия: Константин Георгиев Моллов
Дело: 20193600500004
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 4 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е    193

 

гр. Шумен, 29.08.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският окръжен съд, в закрито заседание на двадесети девети август, през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                                                                                                             Председател: Константин М.

                                                                                                     Членове: Йордан Димов   

                                                                                                                      Ненка Цветанкова

като разгледа докладваното от съдия Константин М. в.гр.д. № 4 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл.247 от ГПК.

С определение № 237/07.06.2019 г. по гр.д.№ 2179/2019 г. на ІІІ г.о., ВКС е върнал в.гр.д.№ 4/2019 г. на ШОС, за преценка предпоставките за поправка по реда на чл.247 ГПК на очевидна фактическа грешка в решение № 54/11.03.2019 г. по гр.д.№ 4/2019 г. на ШОС, след което делото да се изпрати отново на ВКС за произнасяне по жалбата на С.М.Б., против въззивното решение. В съобразителната част на определението ВКС е посочил, че в случая обжалваното въззивно решение е постановено в производство по спорна съдебна администрация. С решението за предоставяне на родителски права съдът се произнася по въпросите при кого да живее детето, мерките относно предоставянето на тези права и режима на лични отношения между детето и другия родител, както и издръжката. Когато определя мерките относно упражняването на родителските права и личните отношения между родители и деца съдът не правораздава, а администрира гражданските правоотношения, при което той определя реда за упражняването им. Родителите имат равни родителски права, но когато между тях няма съгласие за реда, по който те да бъдат упражнявани, този ред се определя от съда в производство по спорна администрация, като с решението упражняването на родителските права се възлага на единия от родителите. Решението е осъдително и подлежи на предварително изпълнение, когато е постановено от въззивен съд. С обжалваното решение не са администрирани гражданските правоотношения, тъй като с диспозитива само е отхвърлено искането на бащата да му бъде предоставено упражняването на родителските права, независимо че в мотивите са изложени доводи за реда, по който трябва да бъдат упражнявани родителските права. След като между родителите има спор за упражняването на родителските права и на база направените изводи в мотивите на решението, съдът следва да постанови диспозитив по въпросите при кого да живее детето, мерките относно предоставянето на тези права и режима на лични отношения между детето и другия родител, както и издръжката.

С решение № 54/11.03.2019 г. по в.гр.д. № 4/2019 г., ШОС е отменил изцяло решение № 317 от 12.10.2018 г. по гр. д. № 198/ 2018 г. на ВПРС, като вместо това постановил друго, с което е отхвърлил като неоснователени и недоказани предявените от С.М.Б., срещу А-А.-М.искове с правно основание чл.127, ал.2 от СК, във вр. с чл.123 от СК и чл.143 от СК за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето А.С.М.., на него, в качеството му на баща на детето с местоживеене при него, за заплащане на месечна издръжка от майката А-А.-М.и определяне на режим на лични контакти на майката А-А.-М.с детето А.С.М... Произнесъл се и по разноските, но след отхвърляне на предявените искове от бащата, съдът не е постановил  диспозитив относно предоставяне на родителските права, при кого да живее детето, мерките относно предоставянето на родителските права, режима на лични отношения между детето и другия родител, както и издръжката, независимо че в мотивите са изложени доводи за реда, по който трябва да бъдат упражнявани родителските права. Предвид изложеното е налице очевидна фактическа грешка, при изписване диспозитива на въззивното решение, като е пропуснато постановяване на диспозитив относно посочените по-горе мерки. Допусната грешка следва да бъде поправена по реда на чл.247, ал.1 от ГПК.

Предвид гореизложеното, съдът

 

                                                           Р  Е  Ш  И:

 

ДОПУСКА да бъде поправена очевидна фактическа грешка в решение № 54/11.03.2019 г. по в.гр.д.№ 4/2019 г. по описа на Шуменски окръжен съд, като след втория диспозитив, с който се отхвърлят предявените от С.М.Б., искове с правно основание чл.127, ал.2 от СК, във вр. с чл.123 от СК и чл.143 от СК за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на детето А.С.М.. на него, в качеството му на баща на детето с местоживеене при него, за заплащане на месечна издръжка от майката А-А.-М.и определяне на режим на лични контакти на майката А-А.-М.с детето А.С.М.., да се чете:

„ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на малолетната А.С.М.., с ЕГН **********, родена на *** г., на майката А.А.М., ЕГН ********** с постоянен и настоящ адрес *** , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата С.М.Б., ЕГН ********** с постоянен и настоящ адрес ***, и детето А.С.М.., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване при него от 09.00 часа на съботния ден до 18.00 часа на неделния ден, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен отпуск.

ОСЪЖДА С.М.Б., ЕГН ********** с постоянен и настоящ адрес ***, да заплаща  на малолетното си дете А.С.М.., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител  А.А.М., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, месечна издръжка в размер на 127.50 (сто двадесет и седем лева и петдесет стотинки)  лева, считано от 12.10.2018 г., до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж петнадесето число на месеца, за който се дължи.

Решението полежи на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

Председател:                                               Членове:  1.     

  

 

       2.