Решение по дело №409/2020 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 171
Дата: 17 юни 2020 г. (в сила от 7 юли 2020 г.)
Съдия: Светлана Димитрова Митрушева Атанасова
Дело: 20202330200409
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 април 2020 г.

Съдържание на акта

                                     Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 171/17.6.2020 г.

 

                                    Гр. Ямбол ,….17.06.2020г.

 

                                  В   И М Е Т О  Н А   Н А Р О Д А

 

 

Ямболски районен съд……………………………....наказателна колегия в публичното

заседание на първи юни през двехиляди и двайста година  в състав:

                                                                      Председател:  С.Митрушева

                                                        Съдебни заседатели:

                                                                             Членове:                                                            при секретаря ………………..Г.М. …………………….. и в присъствието на прокурора……………………………………….………….. като разгледа докладваното от ………………………..С.Митрушева.……….н.а.х.д. № 409 по описа  за   2020  год

 

Производството по делото е образувано по жалба на Х.Г.Т. *** против Електронен фиш  за налагане на глоба серия Г № 0011083 на ОД МВР Ямбол, с който на осн. чл. 638 ал.1 т.1 от КЗ му е наложено наказание глоба в размер на 250лв. за нарушение на чл. 438 ал.1 т.1 от КЗ. В жалбата се оспорва извършването на вмененото нарушение и се иска отмяна на наложената санкция .

В съдебно заседание жалбоподателят участва лично. Поддържа жалбата по изложените в нея съображения и моли за уважаването й от страна на съда.

Въззиваемата страна ОД МВР Ямбол , чрез процесуалния си представител, оспорва жалбата. Счита атакувания с нея електронен фиш за правилен и законосъобразен и моли за оставянето му в сила.

Съдът, след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност събраните и проверени в хода на съдебното следствие доказателства по делото, приема за установена следната фактическа обстановка:

На  11.10.2019г в 10.24ч.  с помощта на автоматизирано техническо средство било извършено заснемане на лек автомобил с ДК № У 6686АХ. При заснемането му автомобилът е бил с GPS координати  42.482441 , 26.516946.

При извършена проверка в „Гаранционен фонд“ се установява, че към 11.10.2019г за МПС с ДК № У6686АХ няма активна застраховка „Гражданска отговорност“.

За   нарушение на чл. 483 ал.1 т.1 КЗ е издаден електронен фиш за налагане на имуществена санкция серия Г № 0011083 на ОДМВР Ямбол, с който на осн. Чл. 638 ал.1 т.1 КЗ на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 250лв. Отразено е също, че жалбоподателят е санкциониран като собственик и при заснемането на автомобила същият се е движил  в гр. Ямбол по ул. Граф Игнатиев. В електронната справка от автоматизираната система е отразено, че заснемането е извършено от поделение на РУ-Тунджа.

Видно от представената с жалбата застрахователна полица № BG/30*** **  на ЗК“Дал бог живот и здраве“АД за процесния автомобил е сключена застраховка гражданска отговорност със срок на покритие от 13:10ч. на 19.08.19 до 23:59 на 19.08.20г. Застрахователната вноска е изплатена в цялост на датата на сключване на договора.

Липсват представени доказателства за връчване на електронния фиш на жалбоподателя.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима , като подадена в преклузивния срок по чл. 59 ал.2 ЗАНН вр. Чл. 189 ал.8 ЗДП от надлежно легитимирано лице. Липсват доказателства за връчване на електронния фиш на жалбоподателя, поради което съдът приема, че срокът за обжалване на същия не е започнал да тече и жалбата е подадена в срок  Разгледана по същество жалбата  се преценя като основателна, поради следните съображения:

От извършената цялостна служебна проверка на електронния фиш не се установи допуснато процесуално нарушение от категорията на съществените, което да води до неговата отмяна.

В конкретния случай е налице   недоказаност на нарушението. Съгласно чл. 189 ал.8 ЗДП при обжалване на електронния фиш в съпроводителното писмо, с което административнонаказателната преписка се изпраща в съда АНО е длъжен да посочи информация за участъка на пътя с описание на мястото и географските координати, действащото  ограничение на скоростта по чл. 21 , посоката на движение на автомобила, разположението на автоматизираното техническо средство, неговия вид и данни за извършена метрологична проверка. В конкретния случай АНО не е изпълнил горните си задължения, като в съпроводителното писмо липсва информация досежно горните обстоятелства. При това положение за съда остава неизяснен факта относно местоизвършването на нарушението, тъй като не е ясно дали заснетите GPS координати съответстват на ул. Граф Игнатиев в гр. Ямбол, още повече , че заснемането е извършено от РУ-Тунджа, което няма териториална компетентност на посоченото в електронния фиш място. Липсват представени  доказателства и за собствеността върху процесния автомобил. Отделно от това , видно от представената с жалбата застрахователна полица към момента на заснемането на автомобила последният е имал сключена застраховка „Гражданска отговорност“,  Поради липсата на доказателства за извършено нарушение по чл. 483 ал.1  т.1 КЗ неправилно жалбоподателят е санкциониран и издаденият в тази насока електронен фиш подлежи на отмяна.

Водим от изложеното, съдът

 

                                             Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ Електронен фиш  за налагане на глоба серия Г № 0011083 на ОД МВР Ямбол, с който на осн. чл. 638 ал.1 т.1 от на Х.Г.Т. ЕГН: ********** е наложено наказание глоба в размер на 250лв. за нарушение на чл. 438 ал.1 т.1 от КЗ

Решението подлежи на обжалване пред АС –Ямбол  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                               Районен съдия: