Присъда по дело №358/2017 на Окръжен съд - Плевен

Номер на акта: 18
Дата: 25 април 2017 г. (в сила от 29 ноември 2017 г.)
Съдия: Иван Найденов Радковски
Дело: 20174400200358
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 април 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А

 

 

 

№………

 

 

25.04.2017 година                                                         град ПЛЕВЕН

ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                         наказателен състав

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

на двадесет и пети април, през  две хиляди и седемнадесета година, в публично съдебно заседание в следния състав:

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН  РАДКОВСКИ      

          СЪДЕБНИ  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. К.Д.Т.

                                                            2.Н.Т.С.

 

Секретар: Л.Д.

Прокурор: НАНКА РАЧЕВА

като разгледа докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ  НОХД  358 по описа за 2017 година, на основание данните по делото и закона,

 

 

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия  М.М.М. роден на *** ***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, селскостопански производител, женен, неосъждан с ЕГН **********

 

ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ:

 

          Вечерта на 15.ХІ.2016 год. на път ІІІ-303,между селата ****** и ****** Плевенска област, на около километър от табелата на с.******,при управлението на МПС лек автомобил “Фолксваген Голф“ с рег № ЕН *** АК нарушил правилата за движение по пътищата по чл.21 Ал.І-от ЗДвП : „ при избирането на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скорост в км/час: - за категория “в“ извън населеното място-90 км/час и по чл.77 от ЗДвП: „при заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре и по непредпазливост причинил смъртта на А.Н.З.,***, поради което и на основание по чл.343 ал.І б.“в“  във вр. чл.342 ал.1 предл.3  и чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на ТРИ ГОДИНИ  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

           На основание чл.58а, ал.1 от НК съдът НАМАЛЯВА така определеното наказание на подсъдимия М.М., в размер на ТРИ ГОДИНИ  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, с  една трета или му налага   наказание в размер ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

          На основание чл. 66, ал.1 от НК съдът ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание «лишаване от свобода» за срок от ТРИ ГОДИНИ от влизане на присъдата в сила.

         На основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1 точка 7 от НК, съдът  ЛИШАВА подсъдимия М.М.М. от ПРАВОТО да управлява МПС  за срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

          На основание чл.189, ал.3 от НПК съдът ОСЪЖДА подсъдимия М.М.М. ДА ЗАПЛАТИ   деловодни разноски,   в размер на 444.70 / ЧЕТИРИСТОТИН ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ЛЕВА И СЕДЕМДЕСЕТ СТОТИНКИ/, по сметка на ОД  на МВР-ПЛЕВЕН, както и деловодни разноски, в размер на 50 /ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА/,  по сметка на  Плевенски окръжен съд.

ПРИСЪДАТА може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок  от днес,  пред Апелативен съд – град Велико Търново.

 

                           

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:    1.________________

 

 

                                                                       2.________________

 

 

                                              

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

                                  Мотиви по НОХД № 358/2017 г.

 

 

              Подсъдимият М.М.М. е завършил средно образование. Работи като селскостопански производител. Женен е , не е осъждан.

                От 1987 год. подсъдимият М.М. притежавал свидетелство за управление на МПС, категория “С“ и от тогава до 15.ХІ.2016 год. бил наказван от органите на КАТ три пъти за  нарушения, извършени при управлението на МПС. Той притежавал лек автомобил -  „Фолксваген Голф“, с рег.№ ЕН *** АК. Автомобилът бил технически изправен и в добро  състояние.

              М.М.  живеел със семейството си в с.****** Плевенска обл.където се занимавал с отглеждането на овце.

             Пострадалият А.Н. З. ***  имал велосипед, с който се придвижвал из селото или по пътя до други близки населени места. Велосипедът бил технически изправен, като отпред бил монтиран бял светлоотразител, а отзад - червен светлоотразител.Такива имало вградени и в педалите на велосипед но същевременно той нямал фар с бяла светлина отпред и с червена светлина отзад, за движение нощем.

                На 15.ХІ.2016 година, около 18.30 часа, А. З. решил да отиде с велосипеда си от с.****** до с.******, Плевенска обл. Бил облечен с камфулажни дрехи и не носел предвидената светлоотразителна жилетка, въпреки това,че вече на пътя било тъмно.

             По същото време подсъдимият М., с управлявания от него автомобил, в който били съпругата и детето, му отивал от с.****** за гр.Левски. Той преминал през с.******, като се движел по път ІІІ-303, от с.****** за с.******. Управлявал автомобила    на къси светлини. Извън с.****** М. увеличил скоростта до 99 км/час, независимо,че било тъмно. Насреща му се задали няколко автомобила, един след друг,но той не намалил скоростта.По същото време пред него, в същата посока, на около километър от табелата на с.******, с велосипеда си  се движел А. З., на 1.20 м.от десния край на пътя и подсъдимият го застигнал. Поради високата скорост на движение подсъдимият М.М. късно видял велосипедиста и се опитал да спре, но не успял, при което  блъснал А. З. отзад,като от удара последният паднал на земята.Удара станал с предната дясна част на лекия автомобил, в областта на десния фар и предното стъкло, в дясната му част. След спирането подсъдимият слязъл от автомобила и отишъл при падналия велосипедист. След М. спрял и друг автомобил и двамата водачи се опитали да окажат помощ на пострадалия. Извикали Бърза помощ и КАТ, но междувременно пострадалият  починал.

             В резултат на удара А. З. получил следните увреждания, съобразно представената по делото съдебномедицинска експертиза: тежка черепно-мозъчна травма, с излив на кръв в страничните мозъчни стомахчета и под меките мозъчни обвивки, тежка шиина травма-пълно прекъсване на гръбначния стълб и гръбначния мозък, между първи шиен прешлен и черепа, гръдна травма-двустранно счупени ребра и контузия на белите дробове. При тези увреждания, според експертизата,  смъртта е настъпила бързо-в границите на минути и е била неизбежна,като е налице пряка и непосредствена причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и настъпилата смърт на пострадалия. Всички увреждания, според експертизата,  са резултат на тъпа травма, със значителна сила и според вида и разположението си отговарят на такива, получени от блъскане на велосипедист от лек автомобил, с последващо падане на пътната настилка.

              По делото е представена и автотехническа експертиза, сочеща следните причини за настъпване на ПТП:

               Основна причина, според експертното заключение, за настъпилото ПТП е  скоростта от 99 км.ч., с която водача на л.а.“Фолксваген Голф“е управлявал превозното средство. Тази скорост, в конкретната пътна обстановка, /движение през тъмната част от денонощието/, е била по-висока от възможната, за предприемане на спирана и самото спиране, от момента, в който водачът е възприел движещия се попътно велосипедист, при което е предприел интензивно спиране. При тази обстановка, според експертизата, ако водачът се е движил със скорост до 71,6 км.ч., то той е имал техническа възможност да спре и да предотврати ПТП.

                 Друга причина за настъпилото ПТП, според представеното заключение, е била тази, че велосипедистът е управлявал велосипеда без устройство за излъчване на бяла или жълта, добре различима светлина отпред и без светлоотразителна жилетка, извън населено място, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост, което обстоятелство, от техническа гледна точка, допълнително е затруднило водача на лекия автомобил “Фолксваген Голф“.

                  Съобразно гореизложената фактическа обстановка  и възприемайки изцяло заключенията на автотехническата и съдебномедицинската експертизи  съдът прие, че подсъдимият е допуснал нарушения на правилата за движение по чл.21, ал.І от ЗДвП, който предвижда, че  при избирането на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скорост в км/час: -  За категория“В“, извън населено място - 90 км/час, и по чл.77 от ЗДвП, според който - при заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.

 

 

 

 

             С  описаното деяние  , като  на 15.ХІ.2016 год., вечерта, на път ІІІ-303, между селата ****** и ******, Плевенска област, на около километър от табелата на с.******, при управлението на МПС -  лек автомобил“Фолксваген Голф“, с рег № ЕН *** АК, нарушил правилата за движение по пътищата  по чл.21, ал.І и по чл.77 от ЗДвП, и по непредпазливост причинил смъртта на А.Н. З.,***, подсъдимият М.М. е осъществил  състава на престъпление по чл. 343 ал.І, б“в“ от НК.

Изложената по – горе фактическа обстановка съдът прие за установена и доказана , при условията на чл.373 ал.3 от НПК , въз основа на направеното самопризнание от подсъдимия М.М. .Това самопризнание съдът прие , че е подкрепено от  фактическите данни, съдържащи се в показанията на свидетелите , разпитани на досъдебното производство , от приложените по делото писмени доказателства ,  а така също и от заключенията на представените експертизи .

Съобразявайки изложената фактическа обстановка и заключенията на представените експертизи ,  съдът констатира , че е налице причинна връзка между извършеното от подсъдимия деяние , изразило се в посочените нарушения на правилата за движение и настъпилия резултат , а именно – причиняване смъртта на А. З..

 Като причина за извършване на престъплението съдът отчете пренебрежителното отношение на подсъдимия към необходимостта от стриктно спазване на правилата за движение , които следва да бъдат съблюдавани от всеки водач , при управление на МПС .

   Извършвайки описаното деяние подсъдимият М.М. е действал при условията на несъзнавана непредпазливост ( небрежност ), тъй като не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен  и е могъл да ги предвиди , а именно , че управлявайки автомобила със скорост,  превишаваща разрешената извън населено място и в тъмната част на денонощието, е възможно да допусне пътнотранспортно произшествие, което да доведе до настъпилия противоправен резултат .

  При определяне на наказанието , което наложи на подсъдимия за извършеното престъпление , съдът обсъди и прие като смекчаващи обстоятелства  липсата на предходни осъждания и добри характеристични данни по местоживеене, това, че пострадалия е допринесъл за настъпване на пътнотранспортното произшествие, като в нарушение на чл. 80,т.1 и т.2 от ЗДвП е  управлявал  велосипеда, към момента на удара, на около 1,30 метра от границата на пътното платно, без устройство за излъчване на бяла или жълта, добре различима светлина отпред и без светлоотразителна жилетка, извън населено място, през тъмната част от денонощието,  при намалена видимост.

 Като отегчаващи обстоятелства съдът отчете това, че М.М. е  наказван три пъти за нарушение на правилата за движение, преди извършване на деянието, предмет на обвинението, като и това, че  пътнотранспортното произшествие е настъпило в резултат на допуснати от него две нарушения на ЗДвП.

            При превес на смекчаващите обстоятелства и на основание чл.343 ал.І б.“в“  във вр. чл.342 ал.1 предл.3  и чл. 54 от НК съдът осъди подсъдимия М.М. на три години лишаване от свобода.

           На основание чл.58а, ал.1 от НК съдът намали така определеното наказание на подсъдимия М.М., в размер на три години лишаване от свобода, с  една трета или му наложи   наказание в размер на две години лишаване от свобода.

             Като се съобрази с добрите характеристични данни на подсъдимия и с липсата на предходни негови осъждания съдът счете, че за постигане целите на генералната превенция и най – вече за неговото поправяне и превъзпитание не се налага той да изтърпи така наложеното му наказание лишаване от свобода, поради което и на основание чл. 66, ал.1 от НК го отложи за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

              Съобразявайки изложените по – горе смекчаващи и отегчаващи обстоятелства съдът, на основание чл.343г, във вр. с чл.37, ал.1 точка 7 от НК,  лиши подсъдимия М.М. от правото да управлява МПС  за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

          На основание чл.189, ал.3 от НПК съдът осъди  подсъдимия М.М.М. да заплати   деловодни разноски,   в размер на 444.70 лв., по сметка на ОД  на МВР-Плевен, както и деловодни разноски, в размер на 50 лв.,  по сметка на  Плевенски окръжен съд.

           В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

 

 

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ :