Решение по дело №1763/2019 на Районен съд - Пазарджик

Номер на акта: 1610
Дата: 5 декември 2019 г. (в сила от 27 декември 2019 г.)
Съдия: Димитър Петков Чардаков
Дело: 20195220101763
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 3 май 2019 г.

Съдържание на акта

Р       Е       Ш     Е      Н      И      Е

гр. Пазарджик, 05.12.2019г.

 

В      И  М  Е  Т  О      Н  А     Н   А  Р  О  Д  А

 

ПАЗАРДЖИШКИ РАЙОНЕН СЪД, гражданска колегия, в публично заседание на двадесет и първи ноември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: Димитър Чардаков

 

При секретаря Десислава Буюклиева и в присъствието на прокурора ………, като разгледа докладваното от съдия Д. Чардаков гр.д.№1763/2019г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл.144 СК.

Ищецът И.К.П., пълнолетен, роден на ***г.,  твърди, че е син на ответницата К.Р.П., както и че родителите му са разведени, а той живее при баща си К.И.П. ***.  Твърди, че се нуждае от издръжка за покриване на разходите му като ученик в 12-ти клас на ПГИМ, гр.Пазарджик, тъй като не разполага с доходи и имущество, от което да се издържа. Иска се от съда да постанови решение, с което осъди ответницата да му заплаща месечна издръжка в размер на 140лв., считано от 18.05.2019г. до завършване на образованието, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска. Сочат се доказателства и се претендират разноски.

Ответницата К.Р.П., представлявана от особен представител по чл.47, ал.6 ГПК, оспорва иска поради липсата на доказателства за обстоятелствата, че ищецът е ученик и че се нуждае от издръжка.

Съдът, като съобрази събраните доказателства, достигна до следните фактически и правни изводи:

 Съгласно разпоредбата на чл. 144 от Семейния кодекс родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако същите продължават образованието си във висши учебни заведения и не могат да се издържат от доходите си, като такава издръжка не се дължи, ако тя съставлява особено затруднение за родителя. Следователно, релевантните факти, които ищецът следва да установи в настоящето производство са  дали продължава образованието си след навършване на пълнолетие в средно или висше учебно заведение, нуждата от издръжка и възможността на ответника, който трябва да е негов родител, с оглед на своите доходи и имущество да дава претендираната издръжка без особени затруднения.

В тежест на ответника е да докаже наличието на особени затруднения, които му пречат да дава издръжката.

Установява се от представеното удостоверение за раждане, че ответницата К.Р.П. е майка на ищеца. От последното е видно и още, че ищецът е навършил пълнолетие на 18.05.2019г. Представено е удостоверение, от което е видно, че същият е в 12-ни клас на ПГИМ, гр.Пазарджик. Ищецът е представил писмена декларация, че не притежава доходи и имущество, от което да се издържа, което доказва факта, че се нуждае от издръжка от страна на родителите.

По делото са постъпили писмени справки от ТД на НАП – София област, ТД на НОИ – Пазарджик, Службата по вписвания - гр.Пазарджик и отдел МДТ при Община Пазарджик, от които се установява, че майката К.Р.П. не притежава недвижимо имущество или МПС, не работи по трудово правоотношение и не е декларирала доходи през 2018г.

Въз основа на тези доказателства съдът приема за установено, че ищецът отговаря на условията по чл.144 СК, които му дават право да претендира издръжка от майка си. Основателността на претенцията обаче зависи от това, дали родителят може да дава издръжката без особени затруднения, тъй като тя не се дължи безусловно по подобие на издръжката по чл.143, ал.2 СК. По делото не са представени доказателства за притежавано от ответницата имущество или получени доходи, които да позволяват изплащането на издръжката без особени затруднения. При това положение не е осъществен напълно фактическия състав на заявеното материално право с исковата молба, което налага искът да бъде отхвърлен.

Тъй като ищецът по делото е освободен от съдебни такси и от разноски на основание чл.83, ал.1, т.2 ГПК, същият не дължи тяхното възстановяване, независимо от отхвърлянето на иска.

По изложените съображения, съдът

 

                                    Р       Е       Ш     И  :

 

ОТХВЪРЛЯ иска на И.К.П. с ЕГН ********** *** против К.Р.П. с ЕГН ********** за заплащане на месечна издръжка по чл.144 СК  в размер на 140лв., считано от 18.05.2019г. до завършване на образованието, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска.

Решението подлежи на обжалване пред ОС-Пазарджик в двуседмичен срок от 05.12.2019г.

 

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: