Определение по дело №1118/2020 на Районен съд - Дупница

Номер на акта: 260295
Дата: 20 ноември 2020 г.
Съдия: Мирослав Руменов Саневски
Дело: 20201510101118
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 юли 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

2020

 

 

 

Дупница

 
 


Номер                                                  Година                                     Град

 

      ГО,V-ти

 
Районен съд – Дупница                                                                                                        състав

20.11.

 

            2020

 
 


на                                                                                                           Година

 

закрито

 

Мирослав Саневски

 
В                                      заседание в следния състав:

Председател

Членове

Съдебни заседатели:

 

 

 

 
        1.

 

 
         2.

 

 
Секретар:

Председателя на състава

 
Прокурор:

Като разгледа  докладваното от

гражданско

 

            1118

 

2020

 
 


                                      дело №                                     по описа за                                    година, за да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано по искова молба, подадена от В.Д.А., ЕГН: **********, с адрес: *** и посочен адрес за получаване на съобщения: гр. Рила, ул. „Подгорица“ № 8, общ. Рила, обл. Кюстендил, срещу Кооперация „Районна потребителна кооперация „Рила““, ЕИК: *********, със седалище и адрес: гр. Рила, ул. „Христо Смирненски“ № 5, общ. Рила, обл. Кюстендил (РПК „Рила“), с която е предявен иск по чл. 58 от Закона за кооперациите (ЗК).

Процедурата по размяна на книжа е спазена. В срока по чл. 131 е постъпил отговор от ответника. Налице са предпоставките на чл. 140 от ГПК за насрочване на делото за разглеждане в открито съдебно заседание.  

           Съдът на основание чл. 140, ал. 3, изр. 2 ГПК обявява на страните следния проект за доклад по делото съобразно разпоредбата на чл. 146 ГПК:

           1. Обстоятелства, от които произтичат претендираните права и направените възражения:

           Ищецът оспорва като незаконосъобразни и моли съда да постанови решение, с което да отмени Решение № 2 и Решение № 8, обективирани в Протокол от Общо отчетно събрание на РПК „Рила“, проведено на 18.07.2020г. от 10:00 ч. в ресторант „Елхите“ в гр. Рила.

            Сочи, че първото решение, съгласно което „Всеки член-кооператор, който не си заплати членския внос да бъде освободен от РПК „Рила“, гр. Рила“, противоречи на чл. 24, ал. 1 и ал. 2 от Устава на кооперацията, понеже въпросът относно членския внос не бил посочен за разглеждане в изпратената до член-кооператорите покана за ОС, а на проведеното събрание присъствали по малко от половината от тях.

            Второто решение, съгласно което „ОС упълномощава УС и Председателя на кооперацията да извършват продажба на всички обекти, собственост на РПК „Рила“, като за сумата се покрият публичните задължения, заплатите на персонала, задълженията към доставчици и дяловият капитал на член-кооператорите“, нарушава, според ищеца, чл. 60, ал. 6 от Устава на РПК „Рила“, съгласно който докато трае членството и докато кооперацията не е прекратена чрез ликвидация, дяловият капитал не принадлежи на членовете и те не могат да разполагат с него и да намаляват дяловите си вноски. Счита, също така, че така взетото решение противоречи на чл. 73, ал. 1 и ал. 2 от Устава на РПК „Рила“ и чл. 40, чл. 41 и чл. 42 от ЗКооп. Освен това, такъв върпос също не бил обективиран в поканата за свикване на ОС.

Претендира присъждане на разноски.  

           В срока за отговор на исковата молба е депозиран такъв от ответника, с който се оспорва предявения иск като неоснователен. Ответникът счита оспорваните решения за изцяло законосъобразни, тъй като са спазвани изискванията за свикване на общото събрание и уведомяването на член-кооператорите за това. В поканата за ОС ясно и точно е представен дневният ред, като точка първа е „Приемане и освобождаване на член-кооператори“. На събранието на 18.07.2020г. действително са присъствали 36 член кооператори, но получилите покана са много повече от половината. Сочи, че съгласно устава, в правомощията на ОС е да взема решения за придобиване и разпореждане с недвижими имоти и вещни права върху тях, а УС изпълнява решенията на ОС. Излага подробни съображения.

Правна квалификация на претендираните права и възражения:    

            Предявен е иск с правно основание чл. 58 от Закона за кооперациите.

3. Права и обстоятелства, които се признават: не са налице.

4. Общоизвестни и служебно известни на съда факти,  свързани с предмета на доказване на делото, които не следва да се доказват: не са налице.

           5. Разпределение на доказателствената тежест:

           Съобразно правилата на чл. 154 ГПК, ищецът следва да установи качеството си на член-кооператор н ответната кооперация, че е проведено на 18.07.2020г. Общо отчетно събрание, на което са взети оспорваните решения, както и обстоятелствата, обосноваващи тяхната незаконосъобразност.

В тежест на ответника е да докаже онези свои възражения - правоизключващи, правоотлагащи, правопрекратяващи, правоунищожаващи и правопогасяващи, от които черпи изгодни за себе си правни последици.

           Предвид разпределението на доказателствената тежест и възприетото от тях процесуално поведение, съдът указва на страните, че не са налице твърдени от тях факти и обстоятелства, за които не сочат доказателства.

Следва да бъдат приети като доказателства по делото представените с исковата молба и отговора на ответника документи, доколкото същите са допустими и относими към предмета на доказване в настоящото производство.

Следва да се допуснат на ответника двама свидетели в режим на довеждане в първото заседание, които да дадат показания относно твърдените в отговора обстоятелства.

Следва да се изиска справка от РП-Дупница относно преписката, образувана по жалба с вх. № 1450/27.07.2020г.

            На основание гореизложеното и чл. 140, ал. 1 и ал. 3 ГПК, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАСРОЧВА производството по делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 17.12.2020г. от 10:30 ч., за която дата и час да се призоват страните с препис от настоящото определение, като на ищеца се връчи препис от отговора на исковата молба, депозиран от ответника.

           ДОПУСКА събирането на приложените към исковата молба и отговора на ответника документи като доказателства по делото.

            ДОПУСКА на ответника двама свидетели до разпит в режим на довеждане в първото съдебно заседание.

            ДА СЕ ИЗИСКА от РП-Дупница справка от РП-Дупница относно преписката, образувана по жалба с вх. № 1450/27.07.2020г., подадена от В.Д.А., ЕГН: **********.

ПРИКАНВА СТРАНИТЕ към сключване на споразумение, насочва ги към медиация или извънсъдебно доброволно уреждане на спора и им разяснява, че при постигане на съдебно споразумение, дължимите държавни такси се заплащат в половин размер, като за постигане на такова следва да се явят лично в съдебно заседание, споразумението има значение  на влязло в сила съдебно решение, разноските по производството и по спогодбата остават за страните така, както са ги направили, ако не е уговорено друго.

           Определението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: