Решение по дело №6426/2009 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 822
Дата: 25 ноември 2009 г. (в сила от 25 ноември 2009 г.)
Съдия: Райна Кирова Кирякова
Дело: 20092120106426
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 септември 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер ХІІІ-1503                            25.11.2009 год.                                град Бургас

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

Бургаският    районен    съд                                           ХІІІ  граждански       състав

На  девети ноември                                                                                 2009 година 

В публично заседание, в следния състав:

 

                                                                                 Председател: Райна Кирякова

Секретар: Недялка Димитрова     

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Кирякова

гражданско дело  № 6426 по описа за 2009 г.,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Бургаският районен съд е сезиран с молба от В.Ж.Б., ЕГН **********,***, и Х.С.Б., ЕГН **********,***, с която молят съда да постанови решение, с което да бъде прекратен сключения между тях граждански брак, поради тяхното взаимно и непоколебимо съгласие за развод, без съдът да се произнася по вината, по споразумение между тях, предвидено с разпоредбата на чл. 100 от СК/отм./. Заявяват, че от брака имат едно малолетно дете. Ангажират доказателства.

Д „СП”-Б., уведомена за производството по делото, не изпраща представител по делото, не представя доклад за засегнатите от производството права и законни интереси на роденото от брака дете.

Молбата е процесуално допустима и е с правно основание чл. 100 и чл. 101 от Семейния кодекс СК/, във вр чл. 330 от Гражданско процесуалния кодекс/ГПК/.

Бургаският районен съд, след преценка на събраните по делото доказателства в кореспонденция с доводите на молителите намира, че молбата е основателна, поради следното:           

Видно от представеното и прието като доказателство по делото удостоверение за граждански брак от ... г., издадено от длъжностно лице по гражданското състояние при Об.НС-Бургас, молителите по делото са съпрузи, сключили граждански брак в гр. Б. на ... год., за което е съставен акт за граждански брак № .../ ... год. От твърденията им в молбата за развод и приложеното към нея удостоверение за раждане от *** г., издадено от длъжностно лице по гражданското състояние при Община Бургас съдът установява, че от брака си имат едно малолетно дете- Д.Х.Б., ЕГН **********, род. на *** г.

От сключването на брака са изтекли повече от три години като видно от изявленията на молителите, за тях е налице сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за развод. Подписаното между тях споразумение, изменено в хода на делото в частта на издръжката за детето, урежда изцяло отношенията между тях след развода, не противоречи на закона и добрите нрави, и е в интерес на роденото от брака деца. Ето защо съдът намира, че са налице  всички законови изисквания за допускането на развода по взаимно съгласие и утвърждаване на постигнатото споразумение.

При завеждането на делото молителите са заплатили държавна такса за производството по развод, в размер на 25.00 лв. Предвид постигнатото споразумение, окончателната държавна такса съдът определя в размер на 40.00 лв., от която в тежест на всеки от съпрузите следва да бъде възложено доплащането на 07.50 лв., ката на бащата следва да бъде възложено заплащането и на държавната такса върху размерите на издръжката за детето от 43.20 лв. и държавната такса за поставения в дял недвижим имот по споразумението от 347.70 лв., общо за него държавна такса от 398.40 лв.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 330 от ГПК, във вр. чл. 100 и чл. 101 от СК/отм./, Бургаския районен съд

 

Р   Е   Ш   И:

      

ДОПУСКА РАЗВОД И ПРЕКРАТЯВА, поради непоколебимо взаимно съгласие за развод, сключения в гр. Б. на ... г., с акт № .../ ... год. на длъжностното лице по гражданското състояние при Об.НС-гр. Бургас, граждански брак между В.Ж.Б., ЕГН **********,***, и Х.С.Б., ЕГН **********,*** .

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение, съгласно което:

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака малолетно дете- Д.Х.Б., ЕГН **********, род. на *** г., се предоставят за упражняване на майката В.Ж.Б., ЕГН **********.

БАЩАТА Х.С.Б., ЕГН **********, ще има разширен режим на лични отношения с детето Д.Х.Б., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца, от 09.00 часа на съботния ден до 18.00 часа в неделния ден, с едно преспиване в дома на бащата, както и 1 /един/месец през лятото, когато майката не ползва годишния си отпуск.

БАЩАТА Х.С.Б., ЕГН **********, се задължава да заплаща на детето Д.Х.Б., ЕГН **********, чрез неговата майката и законен представител В.Ж.Б., ЕГН **********, месечна издръжка, в размер на 60.00 лв./шестдесет лева/, считано от влизането сила на съдебното решение за прекратяване на брака-25.11.2009 г. до настъпване на причини за изменение или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска.

СЪПРУЗИТЕ заявяват, че по време на брака са придобили жилище, чрез сделка за покупко-продажба, обективирана в нотариален акт № 1, том IV, рег. № 11502, нот. дело № 531 от 2007 г, на нотариуса М.А.-Т., с район на действие-Районен съд-Бургас, което представлява съпружеска имуществена общност, по смисъла на чл. 19 от СК/отм./, представляващо апартамент № 14/четиринадесети/, находящ се в гр. Б., състоящ се от: две стаи, кухня, баня - тоалетна и коридор, със застроена площ от 61.06 /шестдесет и едно цяло и шест стотни/ кв. м., при граници: от север -зелена площ, от юг- ап.№ 15, от изток - зелена площ и от запад - стълбище, отгоре- покрив и отдолу - ап. № 11, ведно със избено помещение № 14/четиринадесет/, с полезна площ 2.51 /две цяло петдесет и една стотни/, при граници: от север-коридор, от юг-преграден зид, от изток - изба № 10 и от запад - зелена площ, както и 3.487 % / три цяло,четиристотин осемдесет и седем хилядни процента / идеални части от общите части на сградата, както и съответния процент идеални части от правото на строеж върху терена, който се ПОСТАВЯ В ДЯЛ и става изключителна собственост Х.С.Б., ЕГН **********.

ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, представляващо апартамент № 14, находящ се в гр. Б. след развода се предоставя на съпруга Х.С.Б., ЕГН **********.

СЪПРУЗИТЕ заявяват, че не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.

СЪПРУЗИТЕ заявяват, че не притежават общо движимо
имущество. Движимите вещи, макар и придобити по време на брака, които имат предимно характер на обичайни дарения или обслужват лично всекиго от съпрузите, остават окончателно у всекиго - така както ги владее и ползва в настоящият момент.

 СЪПРУЗИТЕ заявяват, че нямат открити на свое име общи парични влогове в български и чуждестранни банки.

СЪПРУЗИТЕ заявяват, че нямат открити на свое име фирми, както и нямат участия в търговски дружества.

СЛЕД развода съпругата В.Ж.Б. ще запази брачното си фамилно име Б.

СЪПРУЗИТЕ заявяват, че със споразумението считат всички свои имуществени и неимуществени отношения от брака за уредени изцяло и окончателно.

ОСЪЖДА В.Ж.Б., ЕГН **********,***, да заплати, по сметка на Районен съд-Бургас, държавна такса за производството, в размер на 07.50 лв./седем лева и петдесет стотинки/.

ОСЪЖДА Х.С.Б., ЕГН **********,***, да заплати, по сметка на Районен съд-Бургас, държавна такса за производството, в размер на 398.40 лв./триста деветдесет и осем лева и четиридесет стотинки/.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

 

 

                                           Районен съдия: /п/

 

Вярно с оригинала:

НД