Определение по дело №5/2021 на Районен съд - Своге

Номер на акта: 260000
Дата: 1 април 2024 г.
Съдия: Андрей Вячеславович Чекунов
Дело: 20211880200005
Тип на делото: Наказателно от частен характер дело
Дата на образуване: 7 януари 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. Своге, 01.04.2024 г.

 

            Свогенският районен съд, втори състав, в публично съдебно заседание на първи април две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

   

                                                            Председател:  Андрей Чекунов

                                                                     

            При участието на секретаря Ирена Никифорова сложи за разглеждане НЧХ дело № 5 по описа за 2021 година докладвано от съдията Чекунов

 

           На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

     Частният тъжител и граждански ищец К.Н.А., редовно уведомен, се явява лично и с адв. Д.П. САК, с пълномощно по делото.     

     Подсъдимата Г.Г.П., нередовно призована за днес, не се явява и не се представлява.

     По хода на делото:

          Частният тъжител и граждански ищец К.Н.А.: Постигнахме помирение. Няма да влизаме повече в конфликти помежду си. Получената сума от 400 лв. от подсъдимата е достатъчна и желая делото да се прекрати, като заявявам, че сме се помирили. Други разноски не претендирам. Отказвам се изцяло от приетия за съвместно разглеждане граждански иск. Желая да приключи делото, поради постигнатото между нас помирение и да прекратите производството по делото.

     Адв. П.: Да не се дава ход на делото, а същото да се прекрати, тъй като действително е постигнато помирение в посочения смисъл.

     СЪДЪТ намира, че е налице процесуална пречка за даване ход на делото, поради нередовното призоваване на подсъдимата, с оглед на което

           ОПРЕДЕЛИ:

     НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

     СЪДЪТ намира, че въпреки наличието на процесуална пречка за даване ход на делото, не е налице такава съдът да се произнесе по искането на частния тъжител и граждански ищец за прекратяване на производството по делото, тъй като това може да бъде сторено и в закрито заседание. Днес пред съда частният тъжител и граждански ищец изрично заяви, че желае делото да бъде прекратено поради постигнато между страните помирение. В проведените по делото съдебни заседания подсъдимата многократно е изявявала воля за прекратяване на производството по делото, като обеща, че няма да влиза в конфликти с частния тъжител и граждански ищец (напр. о.с.з., проведено по делото на 06.12.2022 г., като в протокола са обективирани насрещните съвпадащи волеизявление на страните относно условията на помирението), в който смисъл е и заявеното от К.А. днес, като на същия подсъдимата заплати сумата от 400 лева. С оглед постигнатото между страните помирение, както и с оглед заявения от частния тъжител и граждански ищец отказ от приетия за съвместно разглеждане в настоящото производство граждански иск, съдът намира, че производството по делото следва да бъде прекратено, тъй като са налице предпоставките на чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК, респективно основанието на чл. 233 от ГПК за прекратяване на производството в частта на гражданската претенция, поради което и на основание чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 5, т. 3 от НПК и чл. 233 от ГПК,

          СЪДЪТ ОПРЕДЕЛИ:

          ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НЧХД № 5 по описа за 2021 г. на Районен съд Своге, съгласно постигнатото между страните помирение.

          ПРЕКРАТЯВА производството по граждански иск, приет за съвместно разглеждане в рамките на горецитираното наказателно производство.

          Определението подлежи на обжалване по реда на Глава двадесет и първа от НПК пред Софийски окръжен съд в петнадесетдневен срок, считано от днес за частния тъжител и граждански ищец, респективно считано от съобщението за подсъдимата.

          Препис от определението да се връчи на подсъдимата.

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

             

           Протоколът изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.46 часа.

 

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :                         

 

 

                                                                             СЕКРЕТАР :