Споразумение по дело №524/2020 на Районен съд - Габрово

Номер на акта: 260008
Дата: 14 октомври 2020 г. (в сила от 14 октомври 2020 г.)
Съдия: Васил Венелинов Ставрев
Дело: 20204210200524
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 10 юни 2020 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

гр. Габрово, 14.10.2020 година

 

            ГАБРОВСКИ РАЙОНЕН СЪД в открито публично заседание на четиринадесети октомври две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛ СТАВРЕВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: В.М.Б.Г.

 

При участието на секретар Лидия Симеонова и прокурор Милен Миков сложи за разглеждане НОХД № 524 по описа за 2020 година докладвано от съдията.

 

На поименно повикване в 09:00 часа се явиха:

 

За РП – Габрово се явява прокурор Миков.

ПОДСЪДИМИЯТ М.В.Й. - редовно призован, се явява лично, със своя служебен защитник - адвокат В.С. ***.

ПОДСЪДИМИЯТ И.З.Ф. - редовно призован, се явява лично, със своя служебен защитник - адвокат М.Р. ***.

 

Председателят на състава разясни на страните правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, а именно правото на отводи срещу членовете на състава, прокурора и секретаря, както и правото на нови искания по доказателствата и хода на съдебното следствие

На подсъдимите са  разяснени правата по чл. 55 и чл. 277 от НПК.

Становища по хода на делото:

ПРОКУРОР Миков – Да се даде ход на делото. Нямам възражения по състава на съда и секретаря. Нямам искания по доказателствата. 

            АДВОКАТ С.  – Нямам искания за отводи. Да се даде ход на делото. С представителя на РП - Габрово сме постигнали споразумение за решаване на делото и молим да го одобрите.     

ПОДСЪДИМИЯТ Й. – Да се даде ход на делото. Нямам искания за отводи. Желая делото да приключи със споразумение.   

АДВОКАТ Р. - Нямам искания за отводи. Да се даде ход на делото. С представителя на РП - Габрово сме постигнали споразумение за решаване на делото и молим да го одобрите.     

ПОДСЪДИМИЯТ Ф. – Да се даде ход на делото. Нямам възражение по състава на съда и прокурора. Желая делото да приключи със споразумение.

 

Съдът намира, че са налице предпоставките за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА НОХД 524/2020 година.

СНЕМА самоличността на подсъдимите, както следва:

М.В.Й. - роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН **********

  И.З.Ф. - роден на *** в гр. Казанлък, живущ ***, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, безработен, ЕГН **********

      ПРОКУРОР Миков - Поддържам становището, изразено в представеното споразумение.

   АДВОКАТ С. – Поддържам представеното споразумение.

   АДВОКАТ Р. - Поддържам представеното споразумение.

 

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА представеното споразумение, постигнато между Милен Миков – прокурор при Районна прокуратура – Габрово и адвокат В.С. – договорен защитник на подсъдимия М.В.Й. по настоящето НОХД, ведно с  декларация.

ПРИЕМА представеното споразумение, постигнато между Милен Миков – прокурор при Районна прокуратура – Габрово и адвокат М.Р. – договорен защитник на подсъдимия И.З.Ф. по настоящето НОХД, ведно с  декларация. 

 

На основание чл. 382, ал. 4 от НПК съдът пристъпва към изслушване на подсъдимите.

ПОДСЪДИМИЯТ Й. - Разбирам обвинението, за което съм предаден  на съд. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях и съм подписал споразумението доброволно.   

ПОДСЪДИМИЯТ Ф. - Разбирам обвинението, за което съм предаден  на съд. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях и съм подписал споразумението доброволно.

 

         Съдът след като изслуша страните намира, че по настоящото НОХД между представителя на прокуратурата – прокурор Милен Миков, адвокат В.С., като защитник на подсъдимия М.В.Й. и адвокат М.Р., като защитник на подсъдимия И.З.Ф. със съгласието на подсъдимите, е постигнато следното споразумение:

            Подсъдимият М.В.Й., роден на *** ***, с основно образование, осъждан, безработен, неженен,  ЕГН: **********, се признава за виновен при форма на вина пряк умисъл за това, че  на 08.09.2019 г.в гр. Габрово, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, при условията на повторност и след предварителен сговор с И.З.Ф., в немаловажен случай, от новостроящото се кръстовище на ул. „Индустриална”, ул.”Търновско шосе” и ул.”Бойката”, отнел чужди движими вещи, които не са били под постоянен надзор – 43,60 метра кабел  тип „Сахемт” на стойност 470,88 лева, собственост на „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, от владението на Й.Ф.Т. от гр. Троян, без негово съгласие и с намерението противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195, ал.1, т.2, т.5 и т.7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл. 63, ал.1, т.3 във вр. с чл.28, ал.1 от НК, за което и на основание чл. 55, ал.1, т.2, б. „б” от НК му се налага наказание "Пробация" със следните пробационни мерки по чл. 42а, ал.2, т.1 и 2 от НК:

            - Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност два пъти седмично;

            - Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от Една година.

            Подсъдимият М.В.Й. на основание чл. 189, ал.3 от НПК ще заплати по сметка на ОД на МВР - Габрово сумата от 128,80 лева, представляващи съответната част от направените на досъдебното производство разноски.

 

 

            ПРОКУРОР : ………..............                    ЗАЩИТНИК : ……………….....

                            /Милен Миков/                                    /адв. В.С./

 

                              

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

                Подписаният   М.В.Й., роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, безработен, с ЕГН ********** ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение, досежно извършеното от мен престъпление по чл. 195 ал.1 т.2, т.5 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 във вр. с чл. 63 ал.1 т.3 във вр. с чл.28 ал.1 от НК, за което съм получил обвинителен акт от 09.06.2020г на РП Габрово, по ДП № 1752 ЗМ 515/2019г по описа на РУ- Габрово и пр. преписка № 2158/2019г по описа на ГРП и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред, за което се подписвам.

 

ПОДСЪДИМ:

                 /М.В.Й./

 

Подсъдимият И.З.Ф., роден на *** г. в гр. Казанлък, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, не работи, ЕГН: **********, се признава за виновен при форма на вина пряк умисъл за това, че  на 08.09.2019 г. в гр. Габрово, след предварителен сговор с М.В.Й., в немаловажен случай, от новостроящото се кръстовище на ул. „Индустриална”, ул.”Търновско шосе” и ул.”Бойката”, отнел чужди движими вещи, които не са били под постоянен надзор – 43,60 метра кабел  тип „Сахемт” на стойност 470,88 лева, собственост на „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, от владението на Й.Ф.Т. от гр. Троян, без негово съгласие и с намерението противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд откраднатата вещ е върната – престъпление по чл. 197, т. 3 във връзка с чл. 195, ал.1, т.2 и т.5 във вр. с чл.194, ал.1 от НК, за което и на основание чл. 54, ал.1 от НК му се определя  наказание „Пет месеца лишаване от свобода”, изпълнението на което на основание чл. 66, ал.1 от НК да бъде отложено за срок от Три години, считано от датата на влизане в сила на определението за одобряване на споразумението от съда.

            Подсъдимият Иван Златков Филипов на основание чл. 189, ал.3 от НПК ще заплати по сметка на ОД на МВР - Габрово сумата от 128,80 лева, представляващи съответната част от направените на досъдебното производство разноски.

                                          

 

    ПРОКУРОР : ………..............                    ЗАЩИТНИК : ……………….....

                            /Милен Миков/                                       /адв. М.Р./

Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

         Подписаният   И. З.Ф., роден на *** г в гр. КАЗАНЛЪК, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с ЕГН ********** ДЕКЛАРИРАМ, че съм съгласен със сключеното споразумение, досежно извършеното от мен престъпление по чл. 195 ал.1 т.2, т.5 и т.7 във вр. с чл.194 ал.1 1 от НК, за което съм получил обвинителен акт от 09.06.2020г на РП Габрово, по ДП № 1752 ЗМ 515/2019г по описа на РУ- Габрово и пр. преписка № 2158/2019г по описа на ГРП и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред, за което се подписвам.

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                                        /Иван Златков Филипов/

 

Съдът намира, че така постигнатото споразумение е допустимо съобразно разпоредбата на чл. 381, ал. 2 и 382, ал.7 от НПК.  Представеното на съда споразумение е пълно и не противоречи на закона и морала, поради което следва да бъде одобрено.

  Водим от изложеното,

  СЪДЪТ

  О П Р Е Д Е Л И :

  ОДОБРЯВА на основание чл. 382, ал.7 от НПК постигнатото в настоящото съдебно заседание споразумение между прокурора, защитниците   на подсъдимите по НОХД № 524/2020 г. по описа на Габровски районен съд, както следва:

            Подсъдимият М.В.Й., роден на *** ***, с основно образование, осъждан, безработен, неженен,  ЕГН: **********, се признава за виновен при форма на вина пряк умисъл за това, че  на 08.09.2019 г.в гр. Габрово, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, при условията на повторност и след предварителен сговор с И.З.Ф., в немаловажен случай, от новостроящото се кръстовище на ул. „Индустриална”, ул.”Търновско шосе” и ул.”Бойката”, отнел чужди движими вещи, които не са били под постоянен надзор – 43,60 метра кабел  тип „Сахемт” на стойност 470,88 лева, собственост на „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, от владението на Й.Ф.Т. от гр. Троян, без негово съгласие и с намерението противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 195, ал.1, т.2, т.5 и т.7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл. 63, ал.1, т.3 във вр. с чл.28, ал.1 от НК, за което и на основание чл.55, ал.1, т.2, б. „б” от НК му се налага наказание "Пробация" със следните пробационни мерки по чл. 42а, ал.2, т.1 и 2 от НК:

            - Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от една година с периодичност два пъти седмично;

            - Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от Една година.

            Подсъдимият М.В.Й. на основание чл. 189, ал.3 от НПК ще заплати по сметка на ОД на МВР - Габрово сумата от 128,80 лева, представляващи съответната част от направените на досъдебното производство разноски.

Подсъдимият И.З.Ф., роден на *** г. в гр. Казанлък, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, не работи, ЕГН: **********, се признава за виновен при форма на вина пряк умисъл за това, че  на 08.09.2019 г.в гр. Габрово, след предварителен сговор с М.В.Й., в немаловажен случай, от новостроящото се кръстовище на ул. „Индустриална”, ул.”Търновско шосе” и ул.”Бойката”, отнел чужди движими вещи, които не са били под постоянен надзор – 43,60 метра кабел  тип „Сахемт” на стойност 470,88 лева, собственост на „Електроразпределение Север” АД гр. Варна, от владението на Й.Ф.Т. от гр. Троян, без негово съгласие и с намерението противозаконно да ги присвои, като до приключване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд откраднатата вещ е върната – престъпление по чл. 197, т. 3 във връзка с чл. 195, ал.1, т.2 и т.5във вр. с чл.194, ал.1 от НК, за което и на основание чл. 54, ал.1 от НК му се определя  наказание „Пет месеца лишаване от свобода”, изпълнението на което на основание чл. 66, ал.1 от НК да бъде отложено за срок от Три години, считано от датата на влизане в сила на определението за одобряване на споразумението от съда -14.10.2020 г.

            Подсъдимият Иван Златков Филипов на основание чл. 189, ал.3 от НПК ще заплати по сметка на ОД на МВР - Габрово сумата от 128,80 лева, представляващи съответната част от направените на досъдебното производство разноски.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 524/2020 година  по описа на Габровски районен съд,  на основание чл. 24, ал.3 от НПК.

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение на подсъдимия М.В.Й. - "Надзор на инспектор при ДПС".

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение на подсъдимия И.З.Ф.  - “Подписка”.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09:20 часа.

 

 

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                 2.

 

                                                                       СЕКРЕТАР: