Споразумение по дело №782/2018 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 81
Дата: 27 февруари 2018 г. (в сила от 27 февруари 2018 г.)
Съдия: Мартин Рачков Баев
Дело: 20182120200782
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 20 февруари 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

27.02.2018 година                                                                                                 град Бургас

Бургаски районен съд                                                            XLVI наказателна колегия

На двадесет и седми февруари                                        две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРТИН БАЕВ

                                              

Секретар: М.Р.

Прокурор: Антоанета Маркова  

Сложи за разглеждане докладваното от съдията Баев,

НОХД № 782 по описа за 2018 година

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

Обвиняемата А.В.Н., редовно призована, се явява лично.

Явява се адв. К.К., упълномощен защитник на обвиянемата от хода на досъдебното производство.

За Районна прокуратура гр. Бургас, редовно призовани, се явява прокурор Антоанета Маркова, дежурен прокурор по график.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Да се даде ход на делото. Редовно съм призована за настоящето производство и съм организирала защитата си.

 

СЪДЪТ, с оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки,

 

   ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

СНЕМА самоличността на обвиняемата, както следва:

А.В.Н. - ЕГН **********, родена на ***г***, българка, българско гражданство, неосъждана, неомъжена, средно образование, безработна, адрес:***.

СЪДЪТ на основание чл. 274 НПК разясни на обвиняемата правата й в настоящето производство, както и на останалите страни правото им да поискат отвод.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да правя отводи.

АДВ. К.: Няма да правя отводи.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Разбрах правата, които имам. Няма да правя отводи.

 

СЪДЪТ ПРОЧИТА постигнатото между страните споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено от съда.

АДВ. К.: Поддържам така постигнатото споразумение. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля съда да го одобри. Считам, че ще изиграе възпитателаната роля.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Присъединявам се към казаното от адв. К..

СЪДЪТ на основание чл.381 ал.6 от НПК, запита обвиняемата подписала ли е споразумението, съгласна ли е с него, доброволно ли е подписала споразумението и доброволно ли се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Запозната съм със съдържанието на споразумението и съм съгласна със същото. Наясно съм с наказанията, които то предвижда и съм съгласна с тези наказания. Доброволно, сама и лично съм подписала същото. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред и лично положих подпис под декларацията. Знам какво означава разглеждане на делото по общия ред и доброволно се отказвам от него.

СЪДЪТ разясни на обвиняемата последиците на споразумението, както и че то има характер на влязла в сила присъда, като на основание чл. 382, ал.4 от НПК я запита дали разбира обвинението, признава ли се за виновна, разбира ли последиците от споразумението, съгласна ли е с него, доброволно, сама и лично ли го е подписала.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Разбрах последиците от споразумението, които съдът преди малко ми разясни и съм съгласна с тях. Признавам се за виновна. Сама, лично и доброволно подписах споразумението. Ясно ми е, че одобреното от съда споразумение има последици на влязла в сила присъда.

 

СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните намира, че в настоящия му вид споразумението противоречи на закона, доколкото така уговореното между страните наказание не съответства на обществената опасност на извършеното и не би могло да постигне целите по чл. 36 НК. Това е така, доколкото в случая се касае до продължавано престъпление, включващо в себе си 3 деяния, всяко едно от което осъществяващо състава на престъплението по чл. 209 НК. Действително към датите на деянията обвиняемата е била непълнолетна, но самите престъпни актове се характеризират с предварителна подготовка (набавяне на чужди лични карти, посредством заблуда на две лица), обмисляне и планиране, които определено завишават обществената опсност на извършеното. Самите измами са осъществени хладнокръвно, като обвиняемата без притеснение се е представила за две свои приятелки пред три различни лица, подписвайки и съответните документи, т.е. нарушавйки и обществентие отношения свързани с документооборота. На последно място – предметът на измамата също не е малък, а надхвърля 5 минимални работни заплати за страната към датата на деянието (ПМС № 250/11.10.2012 г.). Всичко това кара съдът да приеме, че в случая, съобразно с критерите по НК и съобразно степента на обществена опасност на деянието и дееца, подбудите за извършването му и другите смекчаващи и отгчаващи отговорността обстоятелства най-лекото възможно наказание по НК („обществено порицание”) не би могло да изпълни целите на индивидуалната и генералната превенция. По мнение на  настоящия състав справедливо и законосъобразно наказание за извършеното се явява „ПРОБАЦИЯ” при  следните пробационни мерки:

-                  по чл. 42а, ал.2, т.1, вр.  с чл. 42б, ал.1 НК – „Задължителна регистрация по настоящ адрес”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА, която да се изпълнява, чрез явяване и подписване на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и

-                  по чл. 42а, ал.2, т.2, вр. с чл. 42б, ал.2 НК – „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА

С оглед горното и на основание чл. 382, ал. 5 НПК СЪДЪТ ПРЕДЛАГА на страните промени в споразумението в горния смисъл, а именно: наказанието вместо „Обществено порицание” да бъде „Пробация” при горепосочените пробационни мерки за срок от една година.

 

ПРОКУРОРЪТ: Съгласна съм с така предложените промени.

АДВ. К.: Съгласен съм с така предложените промении.

ОБВИНЯЕМАТА Н.: Разбрам в какво се изразяват предложентие от съда промени и заявявам, че съм съгласна с тях.

 

СЪДЪТ, предвид изявленията на страните, на основание чл.382, ал.6 от НПК

                                                   

ОПРЕДЕЛИ:

 

ВПИСВА в настоящия протокол окончателното споразумение между страните както следва:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е:

 

СТРАНИ: ПРОКУРОР АНТОАНЕТА МАРКОВА – прокурор в Районна прокуратура - Бургас,

ЗАЩИТНИК:  АДВ. К.К. - БАК,

ОБВИНЯЕМА: А.В.Н. - ЕГН **********, родена на ***г***, българка, българско гражданство, неосъждана, неомъжена, средно образование, безработна, адрес:***.

 

Между страните се постигна следното споразумение за решаване на досъдебно производство № 143/2015г. по описа на ОД на МВР-Бургас, Вх.№ 11508/2014г., Пор. № 1284/2015г. по описа на Районна прокуратура - Бургас:

1. Обвиняемата А.В.Н. с ЕГН: **********

СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВНА в това, че:  

За периода от 04.12.2013 год. до 21.12.2013 год.в гр. Бургас, като непълнолетна, но след като разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага възбудила у различни лица заблуждение и с това причинила имотна вреда в размер на 1699 (хиляда шестстотин деветдесет и девет) лева, както следва:

- на 04.12.2013год. - 05.12.2013год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 600,00 лева, възбудила у М.И.Х., род. На *** год. - консултант в *** ЕАД, ЕИК ***, заблуждение относно самоличността си, представяйки се за *** с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски заем № CASH-10471448/05.12.2013год. за сумата от 600.00 лева, и с това причинила имотна вреда на *** ЕАД, ЕИК *** в размер на 600.00 (шестстотин) лева;

- на 20.12.2013год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 400,00 лева, възбудила у К.М.И., род. на *** год. - продавач-консултант в „***” ЕООД, заблуждение относно самоличността си, представяйки се за К.П.П.с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски кредит № 3-224-1776-2143626/20.12.2013 год. за сумата от 400.00 лева, и с това причинила имота вреда на „***”, ЕАД, ЕИК ***в размер на 400.00 (четиристотин) лева;

- на 21.12.2013 год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 699,00 лева, възбудила у ***, род. на *** год. - консултант в *** ЕАД, ЕИК *** заблуждение относно самоличността си, представяйки се за К.П.П.с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски кредит № CREX-10509677/21.12.2013 год. за сумата от 699.00 лева, и с това причинила имота вреда на *** ЕАД, ЕИК *** в размер на 699.00 (шестстотин деветдесет и девет) лева. - престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК. 

2. Деянието е извършено виновно, при форма на вината “пряк умисъл” по смисъла на чл. 11, ал. 2 от НК. 

3. За посоченото в т. 1 престъпление на обвиняемата А.В.Н., ЕГН ********** на основание чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, се определя наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК, а именно „ПРОБАЦИЯ” при  следните пробационни мерки:

-                  по чл. 42а, ал.2, т.1, вр.  с чл. 42б, ал.1 НК – „Задължителна регистрация по настоящ адрес”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА, която да се изпълнява, чрез явяване и подписване на осъдения пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и

-                  по чл. 42а, ал.2, т.2, вр. с чл. 42б, ал.2 НК – „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА

 

4. Разноските по делото за съдебни експертизи в размер на 680,06 лв. да се заплатят от А.В.Н., ЕГН **********, по сметка на ОД на МВР - Бургас

5. Имуществените вреди по делото са възстановени.

6. Веществени доказателства – няма приложени.

 

СПОРАЗУМЕЛИ  СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:  .............................                              ЗАЩИТНИК: .......................................                                                   

          (Антоанета Маркова)                                                             (адв. К.К.)

 

           

 

ОБВИНЯЕМ: ....................................                      

             (А.В.Н.)                               

 

            СЪДЪТ намира, че така постигнатото между страните споразумение, след одобрените от страните промени, предложени от съда, не противоречи на закона и морала, съдържа всички необходими реквизити, предвидени в чл. 381, ал. 5 от НПК, договореното наказание съответства на характера и тежестта на извършеното престъпление, поради което следва да бъде одобрено, а наказателното производство по делото да бъде прекратено. Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7, вр. чл. 24, ал. 3 от НПК СЪДЪТ

 

ОПРЕДЕЛИ: № 81/27.02.2018г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между обвиняемата А.В.Н., нейният защитник адвокат К.К. от БАК, и Бургаска районна прокуратура, съгласно което:

ПРИЗНАВА А.В.Н. - ЕГН **********, родена на ***г***, българка, българско гражданство, неосъждана, неомъжена, средно образование, безработна, адрес:***, ЗА ВИНОВНА в това, че за периода от 04.12.2013 год. до 21.12.2013 год.в гр. Бургас, като непълнолетна, но след като разбирала свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага възбудила у различни лица заблуждение и с това причинила имотна вреда в размер на 1699 (хиляда шестстотин деветдесет и девет) лева, както следва:

- на 04.12.2013год. - 05.12.2013год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 600,00 лева, възбудила у М.И.Х., род. на *** год. - консултант в *** ЕАД, ЕИК ***, заблуждение относно самоличността си, представяйки се за *** с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски заем № CASH-10471448/05.12.2013год. за сумата от 600.00 лева, и с това причинила имотна вреда на *** ЕАД, ЕИК *** в размер на 600.00 (шестстотин) лева;

- на 20.12.2013год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 400,00 лева, възбудила у К.М.И., род. на *** год. - продавач-консултант в „***” ЕООД, заблуждение относно самоличността си, представяйки се за К.П.П.с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски кредит № 3-224-1776-2143626/20.12.2013 год. за сумата от 400.00 лева, и с това причинила имота вреда на „***”, ЕАД, ЕИК ***в размер на 400.00 (четиристотин) лева;

- на 21.12.2013 год. в гр. Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 699,00 лева, възбудила у ***, род. на *** год. - консултант в *** ЕАД, ЕИК *** заблуждение относно самоличността си, представяйки се за К.П.П.с чужда лична карта № ***, издадена на ***, ЕГН **********, и сключила договор за потребителски кредит № CREX-10509677/21.12.2013 год. за сумата от 699.00 лева, и с това причинила имота вреда на *** ЕАД, ЕИК *** в размер на 699.00 (шестстотин деветдесет и девет) лева, поради което и на основание чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК й НАЛАГА наказание „ПРОБАЦИЯ” при  следните пробационни мерки:

-                  по чл. 42а, ал.2, т.1, вр.  с чл. 42б, ал.1 НК – „Задължителна регистрация по настоящ адрес”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА, която да се изпълнява, чрез явяване и подписване на осъдената пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице с периодичност два пъти седмично и

-                  по чл. 42а, ал.2, т.2, вр. с чл. 42б, ал.2 НК – „Задължителни периодични срещи с пробационен служител”, за срок от  ЕДНА ГОДИНА.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 НПК А.В.Н., ЕГН ********** да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД на МВР – Бургас сумата от 680.06 (шестотин и осемдесет лева и шест стотинки) лева, представляващи разноски сторени в хода на досъдебното производство, а на основание чл. 190, ал.2 НПК да заплати по сметка на Районен съд – гр. Бургас сумата от 5,00 (пет) лева - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал.3 НПК наказателното производството по НОХД № 782/2018 г. по описа на БРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно.

 

 

 

СЪДИЯ: М. Баев

 

 

 

Съдът, на основание чл.182 ал.2 от ДОПК, УВЕДОМЯВА обвиняемата А.В.Н., ЕГН **********, че има възможност в седемдневен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт, да заплати доброволно дължимите разноски в размер на 680.06 (шестотин и осемдесет лева и шест стотинки) лева. В случай, че сумата не бъде платена доброволно в указания срок и не бъдат представени доказателства за това в деловодството на съда, предстои предприемане на действия за принудителното й събиране, като обвиняемата дължи и 5 лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист в полза на бюджета на съдебната власт.

 

Протоколът е написан в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 10:15 часа.

 

 

 

  СЪДИЯ: М. Баев

 

Вярно с оригинала: М.Р.