Определение по дело №45/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 918
Дата: 17 юли 2019 г.
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20192100900045
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 29 януари 2019 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е Л Е Н И  Е  №918

 

Бургас, 17.07.2019г.

 

Бургаският окръжен съд, Първо гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

 

Окръжен съдия : Иво Добрев

като разгледа  докладваното от съдията Добрев търговско дело № 45 по описа за 2019 година, на основание чл. 140 във връзка с чл. 146, ал. 1 от ГПК, взе предвид следното:

 

  Производството е образувано по повод искова молба, подадена от Н.Д.Д., ЕГН ********** и И.Г.Т., ЕГН **********, чрез пълномощниците им адвокати Мария Иванова-САК и В.А.- БАК, с която е предявена претенция срещу ЗД "Бул Инс“АД за осъждане на ответника да заплати обезщетение в размер на 35 000 лева неимуществени вреди и 524.20 лева имуществени вреди на Н.Д.Д. и сумите от 20 000 лева неимуществени вреди и 300 лева имуществени вреди на И.Г.Т. за причинените на ответниците телесни увреждания във връзка с допуснато пътно-транспортно произшествие от застрахован при горното дружество специален автомобил марка „Ивеко“ с регистрационен номер А 68 24 МР, ведно със законната лихва, считано от деня на предявяване на претенцията пред застрахователя- 07.08.2018г. до окончателното изплащане. Претендират се и направените по делото съдебни разноски.

             Съдът е изпратил препис от исковата молба и приложенията към нея на ответника, на който е указано да подаде писмен отговор в законния едномесечен срок, задължителното съдържание на отговора и последиците от неподаването му и неупражняването на права. В определения от съда едномесечен  срок е депозиран писмен отговор на исковата молба от ответното дружество.

 Допълнителна искова молба и допълнителен отговор са постъпили в срок.

 Книжата по делото са разменени редовно. Исковете са предявени съобразно правилата за родова и местна подсъдност. Налице са активна и пасивна легитимация, като не са направени от страните възражения, нито до настоящия момент са станали служебно известни на съда други факти или обстоятелства, които след проверка за възникването им, да водят до извод, че са налице процесуални пречки или не са налице положителни процесуални предпоставки за разглеждането им. При това положение претенциите са допустими.

             Заявява се в исковата молба, че на 12.08.2017г., около 08.50 часа, пътувайки в посочения по-горе пожарен автомобил, в района на село Каменар ответниците, които били служители в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Поморие претърпели пътно-транспортно произшествие. До инцидента се стигнало след разминаване с насрещно движещо се МПС и изгубване на управлението на автомобила със специален режим от водача му Георги Кръстев. След удар в бордюра пожарната кола се преобърнала на дясната си страна, блъскайки се в дърво и електрически стълб. Подробно са описани получените от ищите телесни увреждания и травми, които довели до настаняването им в отделението по неврохирургия към „УМБАЛ“ Бургас.

            Уточнява се, че ищците преживели много силен стрес, като и понастоящем търпели значителни болки и страдания. Гражданската отговорност на превозното средство със специален режим, в което пътували била застрахована при ответника с полица валидна за времето 01.01.2017г. до 31.12.2017г. Воденото досъдебно производство №91/17г. по описа на ОСлО при РП Бургас, преписка вх.№872/2017г. на РП гр.Поморие било прекратеното след направено изявление по чл.343 ал.2 НК.

            Ищците предявили претенции по чл.380 КЗ пред застрахователя, но плащане така и не било направено от ответника по повод на заведените щети №********** и **********.   

            Представени са доказателства.Формулирани са доказателствени искания.

             Правна квалификация: Предявените  искови претенции са с правно основание  чл.432 КЗ.

              Ответното дружество, в депозирания отговор прави възражения относно редовността на исковата молба, предвид непосочване на банкова сметка ***. Според ответника в представените от ищците документи не се съдържали такива, позволяващи изграждане на извод за наличие на деликт и причинени в тази връзка вреди, репарирането на които се търси в настоящия процес. С действията си ищците поставили ответника в невъзможност да прецени въобще дължимо ли е обезщетение, както и да определи неговия размер. Във връзка с претенцията за лихва и началния момент, от който същата се търси се заявява, че застрахователят бил изискал данни и доказателства от пострадалите лица, които обаче не му били предоставени.  

            Оспорва се наличието на деликт, причинен от водача на пожарния автомобил, както и описания в исковата молба механизъм на възникване на произшествието. Не били представи надлежни документи, свидетелстващи за факта на настъпилия инцидент, по време на който се посочва, че били пострадали ищците. Оспорва се истинността на представената карта за регистрация на ПТП от 12.03.2017г. в частта относно съдържанието на същия документ. Липсвали съставени официални документи, от които да става ясен механизма на настъпване на произшествието. Твърди се, че водачът на автомобила не е извършвал нарушения на ЗДвП, както и че ищците не са получили вреди от процесното ПТП, които да подлежат на обезвреда. Излагат се и доводи за наличие на съпричиняване на противоправния резултат от страна на пострадалите, които не били ползвали обезопасителни колани, поради което и причинените им травми се дължали на собственото им виновно поведение. Ако бъде прието обратното се твърди, че случилото се било в резултат на случайно деяние. Размерът на претенциите бил прекомерно завишен и не съответствал на принципа на справедливост, въведен в чл.52 ЗЗД. Имуществените вреди също не били доказани, тъй като от представените касови бонове не ставало ясно за каква точно услуга е било извършено плащането.

            Представени са доказателства. Направени са доказателствени искания.

            В депозираната допълнителна искова молба ищците се противопоставят на твърдението, че не са посочили банкова сметка, ***. В тази връзка сочат, че такава сметка в „Общинска банка“АД е предоставена с претенцията по чл.380 КЗ. Категорично се възразява да са получавани писма от застрахователя, в които  се определя конкретен размер на обезщетение за всеки от двамата пострадали. 

            Заявява се освен това, че в момента на инцидента ищците били с поставени предпазни колани.

            В допълнителния отговор на исковата молба дружеството-застраховател поддържа изложените от него доводи и аргументи. Оспорва заявените искови претенции, като моли същите да бъдат отхвърлени изцяло като неоснователни. Алтернативно се иска намаляване размера на търсените обезщетения, като бъде отчетено съпричиняването от страна на пострадалите лица.  

            По доказателствените искания на страните: Съдът намира направените от страните доказателствени искания- за приемане на представените при предварителната размяна на книжата писмени доказателства, за относими към предмета на делото, тъй като посредством тях се заявява установяване наличието на посочените по- горе факти. Доказателствените искания са допустими и необходими, тъй като законът не поставя ограничения за събиране на тези доказателства за установяването на тези обстоятелства, а без събирането им и преценката им, решението ще бъде постановено при неизяснена фактическа обстановка.

 Основателни са исктанията за допускане на гласни доказателства- двама свидетели на ищците при режим на довеждане и един свидетел на страната на ответника в режим на призоваване Георги Кръстев Кръстев.

             Ищците са поискали допускане на съдебномедицинска, а ответника назначаване на автотехническа експертиза, като са посочени въпросите, на които вещите лица следва да дадат отговор. Съдът намира, че същите са относими към предмета на спора, поради което исканията следва да бъде уважени.

             Ответникът е поставил допълнителни задачи към съдебномедицинската експертиза, което му искане следва да се уважи.

             Основателна е молбата за изискване на заверени копия от досъдебно производство №91/17г. по описа на ОСлО при ОП Бургас и пр.№827/17г. по описа на РП Поморие.

             По доказателствената тежест:

  По делото липсват  въведени неподлежащи на доказване факти по смисъла на чл. 154, ал. 2 и чл. 155 от ГПК. На основание чл. 146, ал. 1, т. 5 и чл. 146, ал. 2 съдът следва да укаже на страните, че съгласно чл. 153 и чл. 154, ал. 1 от ГПК всяка страна е длъжна да установи спорните факти, на които основава своите искания или възражения, както и връзките между тях.

            В тежест на ищците  е да установяят наличието на деликт, причинените вреди, връзката между тях и размера на обезщетението, включително причинната връзка с виновното и противоправно деяние на лицето, чиято гражданска отговорност към датата на застрахователното събитие е застрахована при ответника.

Ответникът следва да докаже възраженията си.

            Мотивиран от горното, на основание чл.140, вр. чл.146, ал.1 ГПК Бургаският окръжен съд

                                  О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 13.09.2019г. от 13.30 часа, за която дата и час да се призоват страните.

            ПРИЕМА представените от страните при предварителната размяна на книжа    писмени доказателства.   

            ДОПУСКА до разпит двама свидетели в режим на довеждане на страната на ищеца и един свидетел в режим на призоваване на страната на ответника-Георги Кръстев Кръстев Кръстев, с адрес гр.Поморие, кв.“Свобода“ 19, вх.2,ет.4, ап.36. 

ДОПУСКА извършването на съдебномедицинска експертиза, която да отговори на задачите, поставени от ищеца  в  исковата молба и на въпросите на ответника.

 НАЗНАЧАВА за вещо лице д-р Параско Парасков.

 ОПРЕДЕЛЯ предварителен депозит за възнаграждение на вещото лице в размер на 250 лв., от които 150 лева платими от ищците и 100 лева от ответника в  едноседмичен срок от получаване на препис от настоящото определение по сметка на Бургаски окръжен съд.

ДОПУСКА извършването на съдебна автотехническа експертиза, която да отговори на задачите, поставени от ответника в отговора на исковата молба.

 НАЗНАЧАВА за вещо лице Тодор Илиев.

ОПРЕДЕЛЯ предварителен депозит за възнаграждение на вещото лице в размер на 300 лв., платим от ответника в едноседмичен срок от получаване на препис от настоящото определение по сметка на Бургаски окръжен съд.

Да се изиска досъдебно производство №91/17г. по описа на ОСлО при РП Бургас, преписка вх.№872/2017г. на РП гр.Поморие.

            ДОКЛАДВА на страните делото съобразно проекта за доклад в мотивната част на настоящото определение.

            ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните преписи от настоящото определение.

            

            ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е необжалваемо.

   

                                                                                                         Окръжен съдия: