Решение по дело №233/2023 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 507
Дата: 12 април 2023 г.
Съдия: Евелина Иванова Попова
Дело: 20237050700233
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 2 февруари 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№….........../….........2023 г.

                                                     

                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд - Варна, ШЕСТИ КАСАЦИОНЕН СЪСТАВ, в публичното съдебно заседание на шестнадесети март две хиляди двадесет и трета година в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:           ЕВЕЛИНА ПОПОВА

ЧЛЕНОВЕ:           ВЕСЕЛИНА ЧОЛАКОВА

                              МАРИЯНА БАХЧЕВАН

  

 

При участието на секретаря АЛЕКСАНДРИНА ЯНЕВА и на прокурора СИЛВИЯН ИВАНОВ като разгледа докладваното от съдия ЕВЕЛИНА ПОПОВА к.н.а.х.д. № 233 по описа на съда за две хиляди двадесет и трета година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е по реда на глава ХІІ АПК вр. чл. 63в ЗАНН. 

Образувано е по касационна жалба на директора на Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП – Варна, подадена чрез пълномощник юрисконсулт Н.Н., срещу решение № 1773/28.12.2022 г. по н.а.х.д. № 4914/2022 г. на ВРС, XXI състав, с което е отменено наказателно постановление № 674080-F675503/07.11.2022 г. на директора на Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП – Варна, с което на А.И.А. е наложено, на основание чл. 264 ал. 1 вр. чл. 261 ал. 1 ЗКПО, административно наказание „глоба“ в размер на 200 лева.

С оплакване за допуснати от районния съд съществени процесуални нарушения и нарушение на материалния закон се иска решението да бъде отменено и наместо него да се постанови друго от  касационната инстанция по съществото на правния спор, с което наказателното постановление да се потвърди. Според касатора от събраните в хода на АНП доказателства се установявало по безспорен начин извършеното нарушение като наред с това излага и съображения за неоснователност на изводите на районния съд досежно отсъствието на посочена в НП дата на нарушението. Претендира се и за присъждане на юрисконсултско възнаграждение за осъщественото по делото от юрисконсулт процесуално представителство на директора на Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП – Варна. 

В проведеното по делото открито съдебно заседание на 16.03.2023 г. директорът на Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП – Варна, редовно призован, не се явява и не се представлява. От пълномощника му юрисконсулт Т.А. са подадени писмени бележки с. д. № 3882/14.03.2023 г. /с приложено към тях пълномощно за процесуално представителство/, с които касационната жалба се поддържа изцяло на изложените в нея основания за неправилност на въззивното решение.  

Ответникът по касация А.И.А., редовно призован, също не се явява и не се представлява в заседанието. Подал е  писмено становище с.д. № 3779/13.03.2023 г., с което оспорва изцяло касационната жалба и моли атакуваното с нея въззивно решение да се остави в сила.

Представителят на Окръжна прокуратура – Варна дава заключение за неоснователност на касационната жалба като счита, че при постановяване на решението правилно са били съобразени допуснатите от АНО процесуални нарушения, свързани с описанието на фактите и с датата на административното нарушение.   

След преценка на процесуалната допустимост и основателност на жалбата, извършена в рамките на касационната проверка по чл. 218 АПК вр. чл. 63в ЗАНН, съдът намира следното:

По допустимостта на жалбата: Касационната жалба е предявена срещу подлежащ на касационен контрол съдебен акт съгласно изричната разпоредба на чл. 63в ЗАНН, от процесуално легитимирано лице съгласно чл. 210 ал. 1 АПК и в преклузивния срок за упражняване на правото на жалба, визиран в чл. 211 ал. 1 АПК – съобщението за изготвеното въззивно решение е получено редовно от касатора на 05.01.2023 г. /л. 40 от н.а.х.д. № 4914/2022 г. на ВРС/, а касационната жалба според поставения върху нея печат на ВРС е подадена чрез въззивния съд на 09.01.2023 година. С нея е сезиран родово и местно компетентният съд. Кумулативното наличие на изложените положителни процесуални предпоставки обуславя извод за допустимост на касационното производство.

Разгледана по естеството на изложените оплаквания и в рамките на задължителната касационна проверка по чл. 218 ал. 2 АПК, касационният състав намира жалбата за неоснователна.

С отмененото от районния съд наказателно постановление № 674080-F675503/07.11.2022 г.  директорът на Дирекция „Обслужване“ в ТД на НАП– Варна е ангажирал административнонаказателната отговорност на А.И.А. по чл. 264 ал. 1 вр. чл. 261 ал. 1 ЗКПО за това, че в качеството на представляващ „Барбър7 Манекена“ ЕООД като данъчно задължено лице, което се облага с корпоративен данък, дружеството не е изпълнило задължението да подаде по данъчната си регистрация в ТД на НАП – Варна в законоустановения срок по чл. 92 ал. 2 ЗКПО до 30.06.2022 г. годишна данъчна декларация по чл. 92 ал. 1 ЗКПО за данъчната 2021 година.

Районният съд е отменил наказателното постановление като е приел, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Приел е, че в обстоятелствената част на АУАН и НП не са индивидуализирани  действия/бездействия на жалбоподателя в качеството му на представляващ дружеството, а единствено е посочено, че А. има това качество. Посочил е, че както в АУАН, така и в НП не са описани факти, относими към състава на административно нарушение по чл. 264 ал. 1 ЗКПО, а начинът, по който нарушението е индивидуализирано от актосъставителя и от АНО, съответства на административнонаказателния състав по чл. 261 ал. 1 ЗКПО, при който отговорността е за данъчно задълженото лице – търговско дружество. С това въззивният съд е приел, че в хода на АНП е нарушено правото на защита на наказаното лице. В заключение се е позовал и на отсъствието на вписана в АУАН и в НП конкретна дата на нарушението, представляваща задължителен реквизит от съдържанието им.  

Постановеното решение е правилно като краен резултат, макар и само част от изложените в него мотиви да се споделят от касационната инстанция.

Според тричленния съдебен състав както в АУАН, така и в издаденото въз основа на него НП, нарушението, за което е ангажирана отговорността на ответника по касация, е описано достатъчно ясно от фактическа и правна страна. От обстоятелствената част на наказателното постановление се разбира, че „Барбър7 Манекена“ ЕООД, явяващо се данъчно задължено лице, подлежащо на облагане с корпоративен данък, не е изпълнило задължението да подаде за 2021 г. в ТД на НАП-Варна в срока по чл. 92 ал. 2 ЗКПО годишна данъчна декларация по чл. 92 ал. 1 ЗКПО. Същевременно е посочено, че А.И.А. има качеството на представляващ това търговско дружество и при тези факти от правна страна като нарушена е цитирана разпоредбата на чл. 264 ал. 1 вр. чл. 261 ал. 1 вр. чл. 92 ал. 1 ЗКПО. Съотнасянето на издирените и посочени от АНО правни норми към приетите от него факти по случая безсъмнено сочи, че административнонаказателната отговорност на А. е ангажирана за бездействието му да подаде в срока по чл. 92 ал. 2 ЗКПО на изискуемата годишна данъчна декларация по чл. 92 ал. 1 ЗКПО за данъчната 2021 г. на представляваното от него търговско дружество „Барбър7 Манекена“ ЕООД, явяващо се данъчно задължено лице, което се облага с корпоративен данък по ЗКПО. Тъй като търговските дружества като ЮЛ извършват всички дължими действия не лично, е чрез своите органи и представители /по закон или по пълномощие/, то в случая подаването на регламентираната в чл. 92 ал. 1 ЗКПО данъчна декларация е следвало, макар и от името и за сметка на „Барбър7 Манекена“ ЕООД,  да се извърши от неговия законен представител, какъвто съгласно приложената по АНП разпечатка от ТРРЮЛНЦ е едноличният му собственик и управител А.И.А.. Поради това липсва каквото и да било основание да се приеме, че за привлечения към административнонаказателна отговорност правен субект е съществувало и най-малкото съмнение в извършването на какво административно нарушение е обвинен и оттук за какво конкретно негово противоправно деяние е ангажирана отговорността му по чл. 264 ал. 1 вр. чл. 261 ал. 1 ЗКПО.

Независимо от изложеното обаче крайният извод на въззивната инстанция за незаконосъобразност на наказателното постановление е правилен и постановеното от нея решение следва да се остави в сила.  

Касационната инстанция споделя изцяло изложените в обжалваното решение мотиви на районния съд, че нито в АУАН, нито в НП е посочена датата на извършване на нарушението. В НП е посочено, че на 27.07.2022 г. е извършена проверка, както и че в законоустановения срок по чл. 92 ал. 2 ЗКПО до 30.06.2022 г. не е подадена изискуемата от чл. 92 ал. 1 ЗКПО годишна данъчна декларация за 2021 г. Освен тези две дати, в наказателното постановление е посочена и датата 08.07.2022 г., когато е била подадена дължимата за 2021 г. ГДД по чл. 92 ал. 1 ЗКПО. Константна е съдебната практика, че когато законът вменява на правните субекти задължението да извършат в определен срок едно фактическо или правно действие, то нарушението, обективирано в неизвършването на дължимото действие, е осъществено в деня, следващ изтичането на последния ден от срока, ако последният ден от срока е присъствен ден, и респективно, ако последният ден от срока е неприсъствен, то нарушението е осъществено в деня, следващ първия присъствен ден след изтичането на срока. Приложено към конкретния казус, това означава, че нарушението е извършено в случая на датата 01.07.2022 г., тъй като 30.06.2022 г., до когато е следвало да се подаде декларацията по чл. 92 ал. 1 ЗКПО за 2021 г., е присъствен ден /четвъртък/. Датата 01.07.2022 г. не е посочена обаче никъде нито в наказателното постановление, нито в АУАН, въз основа на който е издадено. С така констатирания от съда пропуск актосъставителят, а след него и АНО са нарушили съответно разпоредбите на чл. 42 ал. 1 т. 3 и на чл. 57 ал. 1 т. 5 ЗАНН, регламентиращи посочването на датата на нарушението като задължителен елемент от съдържанието на АУАН и НП. Допуснатото в рамките на АНП процесуално нарушение е съществено по характера си, тъй като е свързано с нарушаване на императивни правни норми досежно индивидуализацията на нарушението, поради което е достатъчно основание за отмяна на  наказателното постановление.

Изложеното в целостта си сочи на неоснователност на подадената касационна жалба, поради което обжалваното с нея решение на ВРС следва да се остави в сила.

От ответника по касация не е направено искане за присъждане на разноски за касационната инстанция, поради което съдът не дължи произнасяне по този въпрос, тъй като той не е от категорията на тези, по които се произнася служебно.

Воден от изложеното, съдът

 

                                               РЕШИ

 

ОСТАВЯ В СИЛА  решение № 1773/28.12.2022 г. по н.а.х.д. № 4914/2022 г. на ВРС, ХХVІІ състав.

Решението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                        ЧЛЕНОВЕ: 1/                        2/