Решение по дело №2056/2015 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 799
Дата: 16 април 2015 г. (в сила от 18 април 2015 г.)
Съдия: Методи Неделчев Антонов
Дело: 20155330202056
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 април 2015 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

799                              16.04.2015 г.                          гр. ПЛОВДИВ

 

В   И М Е Т О    Н  А    Н А Р О Д А

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД                        VІІ  наказателен състав

 

На шестнадесети април                       две хиляди и петнадесета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

                           

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: МЕТОДИ АНТОНОВ

 

Секретар Милена Георгиева

след като разгледа докладвано от СЪДИЯТА

АНД № 2056 по описа за 2015 година

 

Р Е Ш И:

 

НАЛАГА на нарушителя Г.И.Б. – роден на *** ***, **., б.гр., неженен, неосъждан, ЕГН ********** на основание чл. 1, ал. 1 от УБДХ, административно наказание ГЛОБА в размер на 300 /триста/ лева за това, че на 11.04.2015 г. в гр.Пловдив, около 23,30 часа  на ул.„Орфей”, пред № 24 и на ул.”Волга” във фоайетата на ІІ РУ  на МВР гр.Пловдив пред много хора и служители на полицията, в нетрезво състояние, е извършил непристойни действия, изразяващи се в отправяне на множество ругатни, обиди и заплахи, както и дръзко, цинично и крайно неуважително държание срещу охранители от АЛФА СОТ, в частност С.Н.Н.,                както и спрямо служителите на ІІ РУ на МВР Пловдив – С. и   Н., при и по повод изпълнение на служебните им задължения, с което е нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

РЕШЕНИЕТО не е окончателно и подлежи на обжалване в 24-часов срок от днес пред Пловдивски окръжен съд

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Вярно с оригинала!

МГ


 

 

Съдържание на мотивите

М О Т И В И

 

към Решение по АНД № 2056/2015 г. по описа на Пловдивски районен съд – VІІ н.с.

 

         Производство по реда на чл. 4 и сл. от Указа за борба с дребното хулиганство.

Внесена е за разглеждане преписка, касаеща Акт за констатиране на проява на дребно хулиганство на І РУ „Полиция” гр. Пловдив, извършено от Г.И.Б., ЕГН **********.

Нарушителят Г.И.Б.  се явява в съдебно заседание лично. Признава вината си и съжалява за поведението си. Предоставя на Съда относно наказанието.

Съдът, след като прецени приложените по преписката доказателства, намира и приема за установено следното:

Нарушителят Г.И.Б. е роден на *** ***, **., б.гр., неженен, неосъждан, ЕГН **********.

 

На 11.04.2015г. нарушителят Б. около 22,00 часа пребивавал в кафене „Кофеин”, находящо се на ул.”Орфей” 24. Заедно с приятели употребил неизвестно количество алкохол, след което започнал да буйства, да крещи  и да налита на бой на клиенти от заведението. Персоналът на кафенето повикали служители на АЛФА СОТ , спрямо които Б. се държал  арогантно, обиждал ги с нецензурни изрази и ги заплашвал с „Ще ви запомня и ще ви заровя, ще ви уволня”.  Служителите на охранителната фирма поискали полицейско съдействие и в заведението пристигнали двамата дежурни на АП  24  С.  Н. и П. Р. Спрямо тях Б. отново се държал  грубо, цинично и  дръзко.  Вследствие на поведението му, се наложило да бъде отведен в сградата на ІІ РУ на ул.”Волга”. Там нарушителят продължил да обижда освен посочените по-горе служители, и други, намиращи се в сградата, както и да се държи неадекватно и да използва нецензурни изрази.

От случилото се всички свидетели, служители на АЛФА СОТ и на ІІ РУ на МВР гр. Пловдив, са останали абсолютно възмутени от държанието на Б..

От направената в  ІІ РУ на МВР гр. Пловдив справка било установено, че лицето е Г.  И.Б..

Горната фактическа обстановка се установява по несъмнен начин от приложените по преписката доказателства, а именно: частично от обясненията на нарушителя и от обясненията на свидетелите,  които се подкрепят и от изразеното от нарушителя признание за стореното от него в съдебно заседание.

При така установената безспорна фактическа обстановка, Съдът прие, че с действията си нарушителят Г.  И.Б. е осъществил от обективна и субективна страна състава на  нарушението по чл. 1, ал. 2, вр. ал. 1 от УБДХ, за това, че на 11.04.2015 г. в гр.Пловдив, около 23,30 часа  на ул.„Орфей”, пред № 24 и на ул.”Волга” във фоайетата на ІІ РУ  на МВР гр.Пловдив пред много хора и служители на полицията, в нетрезво състояние, е извършил непристойни действия, изразяващи се в отправяне на множество ругатни, обиди и заплахи, както и дръзко, цинично и крайно неуважително държание срещу охранители от АЛФА СОТ, в частност С.Н.Н.,                както и спрямо служителите на ІІ РУ на МВР Пловдив – С. и   Н., при и по повод изпълнение на служебните им задължения, с което е нарушил обществения ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от НК.

От субективна страна нарушението е извършено умишлено от дееца, като той е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е общественоопасните последици от поведението си и е целял тяхното настъпване.

За постигане на целите на личната и генерална превенции, и най-вече за поправянето и превъзпитаването на нарушителя съдът намира, че на същия следва да бъде наложено на основание чл. 1, ал. 1 от УБДХ по-лекото от двете алтернативно предвидени наказания, а именно – ГЛОБА в размер на 300 /триста/ лв. Това наказание ще помогне в най-пълна степен да се превъзпита нарушителя към спазване на обществения ред, ще въздейства възпитателно върху него и върху други членове на обществото. При определяне размера на наказанието съдът се съобрази със семейното положение на нарушителя, изразеното от него за случилото и влошено здравословно състояние.

Причини за извършване на нарушението – незачитане на порядките в обществото и слаби волеви задръжки.

Водим от горното, съдът се произнесе с решението си.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Вярно с оригинала!

МГ