Решение по дело №430/2016 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 260008
Дата: 12 януари 2022 г. (в сила от 2 февруари 2022 г.)
Съдия: Кирил Стоянов Градев
Дело: 20162100900430
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 11 октомври 2016 г.

Съдържание на акта

 

 

                                           Р   Е   Ш   Е  Н  И  Е

Номер –  260008                             25.01.2022 год.                         Гр.Бургас

 

                                     В    ИМЕТО     НА   НАРОДА

 

             Бургаският окръжен съд , първо гражданско и търговско отделение

На двадесет и пети  януари, две хиляди двадесет и втора година

В   закрито  заседание в следния състав

                                                    Председател: Кирил Градев

               

 

Секретар: Жанета Граматикова                                                               

Прокурор: _________________

Като разгледа докладваното от   съдията  Кирил Градев

Търговско дело № 430 по описа за 2016  година

И за да се произнесе взе в предвид следното:

  

        Производството по настоящото дело се развива по реда на Част ІV "Несъстоятелност" от Търговския закон.

        Образувано е по молба на О.К.Н. в качеството на кредитор с искане за откриване на производство по несъстоятелност по отношение на „Мега инвест“ООД – гр.Несебър поради настъпила  неплатежоспособност. С постановено решение № 36 от 22.03.2017 г. на основание чл. 630, ал. 1 от ТЗ по настоящото дело, искането е уважено, като е обявена неплатежоспособност на дружеството с начална дата 01.11.2015 г. и е открито производство по несъстоятелност. Със същото решение е назначен временен синдик, допуснато е обезпечение чрез налагане на възбрана върху недвижимото имущество и е насрочено първо събрание на кредиторите. Осъществени са действия по издирване  на имуществени права, включени в масата на несъстоятелността, като не са извършвани  действия по осребряване и  разпределения на суми между кредитори с приети вземания, въз основа на одобрени сметки поради липсата на имущество и каквито и да са активи на дружеството.

     На 07.01.2022 г. с молба синдикът Владимир Вакрилов е депозирал заключителен доклад за дейността си и доклад за извършените разпределения по чл. 733 от ТЗ. От данните по делото, отчета за дейността на синдика и доклада към него е констатирано, че към датата на депозирането им по делото в масата на несъстоятелността няма  останали налични имуществени права.

      При това положение, съдът е намерил, че настоящото производство по несъстоятелност е изчерпало своите функции към настоящия момент. Въз основа на тази констатация с определение № 261809  от 17.12.2021 г. съдът е свикал заключително събрание на кредиторите на длъжника. Събранието е свикано на 12.01.2022 г. от 12. 00 часа с редовно обявена покана на 17.12.2021 г., като е пристъпило към работа, тъй като освен синдикът се е явил и един представител на кредитора с най-голям процент приети вземания в настоящото производство по несъстоятелност. Към датата на събранието, а и на самото събрание синдикът е представил необходимата информация.

      Единственият кредитор, с най-голям размер на приети вземания, чрез пълномощника си с изрично пълномощно не е възразил против представените по чл. 733 от ТЗ книжа от синдика, не посочва обстоятелства, нито е представил доказателства, разколебаващи посоченото от синдика в доклада му - а именно, че длъжникът няма имущества - маса на несъстоятелност за осребряване. Пълномощникът е изразил съгласие за приемане доклада на синдика , с оглед на което и  идентично със синдика становище, а именно, че няма имущество, което да може да бъде осребрено, поради което производството по несъстоятелност е изчерпало целта си.

      С оглед на горните данни, съдът намира, че са налице предпоставките на  чл. 735, ал. 1, т. 2 от Търговския закон за прекратяване на настоящото производство, тъй като масата на несъстоятелността е изчерпана, поради което и процедурата по несъстоятелност следва да се прекрати.

      Условие за приключване на процедурата по несъстоятелност е изчерпване масата на несъстоятелността, при това само тази част от нея, която е продаваема, по арг. на чл. 734, ал. 2, изр. 2 от ТЗ, което с оглед представените от синдика книжа, а и наличните данни по делото е безспорно. Доказателства за останали нереализирани продаваеми имуществени права в масата на несъстоятелността или за новооткрито имущество, подлежащо на разпределение, като част от масата на несъстоятелността, не са ангажирани или приложени. При това положение, поради наличие на предпоставките на чл. 735 от ТЗ, производството по несъстоятелност следва да се прекрати.

      Предпоставките за прекратяване на производството по несъстоятелност в хипотеза на преминаване през всички негови фази, са изрично и изчерпателно посочени в чл. 735, ал. 1 от ТЗ, като с допълнението на чл. 735 с нова ал. 2 на ТЗ от ДВ бр. 105 от 2016 г., са въведени две ограничения - когато за обезпечаване на задълженията на длъжника са учредени обезпечения от трети лица и изпълнението срещу обезпеченията не е приключило или длъжникът е страна по висящо съдебно производство. Няма данни по настоящото дело да има учредени от трети лица обезпечения за задължения на длъжника или длъжника да е страна по висящо съдебно производство, видно от изложеното в деня на проведеното заключително събрание в тази насока от синдика – изрично изявление – че  не са налице данни за учредени обезпечения от трети лица за обезпечаване на длъжника „Мега инвест“ООД , съответно – няма неприключили изпълнителни производства срещу такива обезпечения, към датата на  събранието няма и висящи дела , по които длъжникът да е страна. Последното обстоятелство  се установи и след служебна проверка към датата на постановяване на настоящия съдебен акт в деловодните програми  / САС  и ЕИСС/  на съда.

       С прекратяването следва да се постанови и последицата по чл. 735, ал. 2, предл. 1 от ТЗ, а именно търговецът да се заличи, тъй като не са налице предпоставките за приложение на изключението по предл. 2 на този законов текст. Няма останало имущество, т. е. няма основания за продължаване на търговската дейност от длъжника. Представено е от синдика с нарочна молба с вх.№260 335 от 21.01.2022 г. и удостоверение изх. № 5505-02-16 от 20.01.2022 г. от ТП  -  Бургас на НОИ, в изпълнение на изискванията на чл. 5, ал. 10 от КСО и съобразно указанията на съда с разпореждане от 13.01.2022г.

       При това положение, с настоящото решение следва да се постанови "МЕГА ИНВЕСТ" ООД-в несъстоятелност, ЕИК *********  да се заличи от търговския регистър, което обстоятелство ще следва да се впише след влизане в сила на решението за прекратяване.

       По изложените съображения и на основание чл. 735 от Търговския закон, съдът

 

                                                   Р       Е       Ш      И:

 

         ПРЕКРАТЯВА производството по несъстоятелност на "МЕГА ИНВЕСТ"ООД-в несъстоятелност, ЕИК *********, за което е образувано търговско дело № 430 по описа за 2016 г. на Бургаски окръжен съд.

         ПОСТАНОВЯВА ДА СЕ ЗАЛИЧИ "МЕГА ИНВЕСТ"ООД-в несъстоятелност, ЕИК ********* в електронния търговски регистър, воден от Агенция по вписванията.

         ПРЕКРАТЯВА  правомощията на синдика Владмир Вакрилов като   ПОСТАНОВЯВА  синдика Вакрилов да предаде търговските книги на длъжника или на неговия управителен орган.

        Решението подлежи на обжалване пред Бургаски апелативен съд в седмодневен срок от вписването му в Търговския регистър.

       Решението да се впише в Търговския регистър по партидата на дружеството, за изпълнение на което заверен препис от него да се изпрати незабавно на Агенция по вписвания.

      

 

                                                                 Окр. съдия: