Решение по дело №182/2020 на Окръжен съд - Шумен

Номер на акта: 260034
Дата: 23 септември 2020 г.
Съдия: Азадухи Ованес Карагьозян
Дело: 20203600500182
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 17 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                   Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е №260034

                                       

                                                гр.Шумен   23.09.2020г.

                                                   

                                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският  окръжен  съд в открито заседание на   двадесет и  пети август , две хиляди и   двадесета година , в състав:

                                                                Председател:  Азадухи Карагьозян

                                                                        Членове:1.  Т. Димитрова   

                                                                                        2. мл.с.Соня С.

при секретаря  Галина Георгиева  и като разгледа докладваното от  съдия  Азадухи Карагьозян В.гр.д.№182  по  описа за  2020г.  за да се произнесе взе предвид следното:

        

  Производство по реда на чл.258 и сл. от  ГПК.

 С решение №240/14.04.2020г. по гр.д.№1639/2019г.  по описа на ШРС , съдът     е признал за установено в отношенията между страните „СДРУЖЕНИЕ КОНЕВЪДНО ДРУЖЕСТВО ВЪРБОВКА“, ЕИК , със седалище и адрес на управление: село В., общ. Х., обл. Ш., ул. „*“ №, представлявано от Председателя на УС С.С.Б.и ОБЩИНА Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.И., че ОБЩИНА Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.И., НЕ Е СОБСТВЕНИК на следния недвижим имот: Поземлен имот №044016 по КВС в землището на с. В., с ЕКАТТЕ 12663, находящ се в землището на село В., община Х., област Ш., в местността „К.“, с площ 29,941 дка, с начин на трайно ползване: посевна площ, категория на земята: трета, при граници и съседи, както следва: №044003 - посевна площ, №044015 - посевна площ, №000141 – храсти, №000110 - полски път и №000142 - път IV кл., за който е съставен Акт №2753 oт 13.02.2019 г. за частна общинска собственост, вписан в Служба по вписванията - гр. Шумен с дв. вх. №687, вх.рег. №697 от  13.02.2019 г., акт №172, том, д.№/2019 г.,  осъдил е  ОБЩИНА Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.И., да заплати на „СДРУЖЕНИЕ КОНЕВЪДНО ДРУЖЕСТВО ВЪРБОВКА“, ЕИК , със седалище и адрес на управление: село В., общ. Х., обл. Ш., ул. „*“ №, представлявано от Председателя на УС С.С.Б., сумата от 1 139, 74 лева /хиляда сто тридесет и девет лева и седемдесет и четири стотинки/, представляваща извършените по делото разноски, съразмерно уважената част от иска.

       Решението е обжалвано от ответникът Община Х.,    действаща , чрез пълномощниците си  адв.Б.Г. от ШАК  като незаконосъобразно и неправилно по изложените в жалбата съображения. Жалбоподателят моли  решението да бъде отменено   и вместо това съдът да постанови ново с което да  отхвърли предявеният отрицателен установителен иск за собственост с правно основание чл.124 ал.1 ГПК.

      Въззиваемата страна Сдружение с нестопанска цел „Коневъдно дружество Върбовка“ с.В. ,общ.Х. , обл.Ш.представлявано от председателя на управителният съвет С.С.Б., действаща ,чрез пълномощника си адв.Т.Я. от ШАК  е депозирала отговор на въззивната жалба   с който я оспорва като неоснователна и недоказана и моли съдът да потвърди обжалваното решение.

     Въззивната жалба е подадена в срока по чл.259 от ГПК , от надлежни страни и   при наличие на правен интерес и е допустима. Разгледана по същество същата е  основателна.

     Като обсъди основанията и доводите изложени от страните , както и събраните по делото доказателства , съдът приема за установено следното от фактическа и правна страна:

Във въззивната жалба жалбоподателят оспорва предявеният отрицателен установителен иск за собственост по чл.124 ал.1 ГПК като недопустим.

Правният  интерес от предявяването на установителен иск е обусловен преди всичко от естеството на правния спор, предхождащ неговото предявяване, т.е. от вида на действията, посредством които ответникът извънсъдебно оспорва правото на ищеца. За да се приеме, че е налице интерес от предявяване на отрицателен установителен иск е необходимо постановеното по така предявения иск съдебно решение да разреши окончателно, със сила на присъдено нещо, възникналият между страните правен спор и по този начин да преустанови както правния спор, така и нежеланото поведение на страната, която неоснователно оспорва правата на другата страна. При предявен отрицателен установителен иск ищецът също следва да докаже наличието на собственото си субективно право, което поддържа, че е нарушено или застрашено от извънсъдебното поведение на ответника. Съгласно ТР№8/2012 г на ОСГТК на ВКС, правен интерес от предявяване на отрицателен установителен иск за собственост и други вещни права е налице когато ищецът притежава самостоятелно право, което се оспорва; позовава се на фактическо състояние или има възможност да придобие права, ако отрече правата на ответника. В производството по този иск ищецът следва да докаже фактите, от които произтича правния му интерес, а ответникът – фактите, от които произтича правото му. Интерес от отрицателния установителен иск за собственост може да е налице , когато ищецът заявява самостоятелно право върху веща , както и при конкуренция на твърдяни от двете страни вещни права върху един и същи обект. Ищецът обосновава правния си интерес, излагайки твърдения, че е носител на право на собственост върху процесния недвижим имот, придобито на годно правно основание, а именно Решение №14 от 13.09.1994 г. на ОПК- Х., с което правото на собственост върху имота било възстановено на праводателя на ищеца. Евентуално се сочи, че може да придобие    имота и въз основа на оригинерно правно основание- придобивна давност. Ответникът заявява самостоятелни права върху имота, твърдейки, че е собственик на основание чл.25, ал.1 от ЗСПЗЗ.  Ето защо  доколкото в случая ищецът заявява самостоятелно право върху имота, което се оспорва от ответника, като последният заявява и самостоятелни права върху имота, съдът стига до извода, че настоящият отрицателен иск за собственост е предявен при наличието на правен интерес и следва да бъде разгледан по същество.

По предявеният от ищеца срещу ответника  отрицателен установителен иск   с правно основание чл.124 ал.1  от ГПК  да се признае за установено ,че ответникът не е собственик на процесният недвижим имот е в тежест на ответника    да докаже правото си на собственост относно този недвижим имот .

Видно от   Акт №2753 за частна общинска собственост, съставен на 13.02.2019 г. от старши специалист „Общинска собственост“ и утвърден от кмета на ответната Община Х. ,   тя  е актувала като общинска частна собственост Поземлен имот №044016 по КВС в землището на с. В., с ЕКАТТЕ 12663, находящ се в земеделска територия в землището на село В., Община Х., област Ш., и местността „К.“, с площ 29.941 дка, с начин на трайно ползване: посевна плот, категория на земята: трета, при граници и съседи - имоти с номера и начин на трайно ползване, както следва: №044003 - посевна площ, №044015- посевна площ. №000141 - храсти, №000110 - полски път и №000142 - път IV кл. Посоченото в акта  правно основание   е чл.3, ал.3, чл.56, ал.1 и чл.58, ал.1 от Закона за общинската собственост, като Община Х.  е счела, че този имот е частна общинска собственост, поради което е и съставила гореописания акт. Съгласно текста на чл.5, ал.1 и ал.3 от ЗОбС, общината удостоверява възникването, изменението и погасяването на правото си на собственост върху имоти с акт за общинска собственост, като актът за общинска собственост няма правопораждащо действие и следва  да се изследва въпроса относно основанието, въз основа на което ответникът твърди, че е придобил имота. Ответникът сочи, че е придобил имота на основание чл.25, ал.1 от ЗСПЗЗ, като съгласно този текст , изр.1  земеделската земя, която не принадлежи на граждани, юридически лица или държавата, е общинска собственост.    Ищецът обаче основава правото си на собственост по делото  на  Решение №14 от 13.09.1994 г. на ПК- Х. за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи съгласно плана за земеразделяне в землището на с. В. от 13.09.1994 г., от което е видно, че на Коневъдно дружество „Върбовка“, съгласно плана за земеразделяне в землището на с. В. е възстановено правото на собственост върху следната земеделска земя: Поземлен имот №44016 по КВС в землището на с. В., с ЕКАТТЕ 12663, находящ се в земеделска територия в землището на село В., Община Х., област Ш., и местността „К.“, с площ 29.941 дка, с начин на трайно ползване: посевна плот, категория на земята: трета, при граници и съседи - имоти с номера и начин на трайно ползване, както следва: №044003 - посевна площ, №044015- посевна площ. №000141 - храсти, №000110 - полски път и №000142 - път IV кл. на Пътно управление. Поради това и следва да се установи дали това решение действително легитимира ищеца по делото като собственик на посоченият в него недвижим имот.

В отговора си и във въззивната жалба ответникът твърди , че решението на ПК-Х. е нищожно на посочените основания. Решението  на първо место било нищожно тъй като към датата на неговото постановяване в ПК-Х. не е имало назначено лице ,което да изпълнява длъжността “секретар“ и  в решението не били посочени имената на секретар  и подписът на местото на секретар не бил на лице имащо това качество. Действително видно от писмо изх.№11-454/27.08.2019г. от Министерство на земеделието , храните и горите , ГД „Земеделие и регионална политика“ към дата 13.09.1994г. /която е датата на постановяване на оспореното решение на ПК/ няма заповед за оправомощено лице ,което да замества секретар на комисията ,както и трудов договор или допълнително споразумение за трудов договор на секретар на ОПК-Х., като  по силата на чл.60 ал.3 от ППЗСПЗЗ в редакцията му от 1992г. именно министърът на земеделието назначава и уволнява членовете на поземлените комисии 

 Съдържанието на това писмо е било оспорено по реда на чл193 ГПК ,като ШРС  в решението си  е приел ,че оспорването истинността на това писмо от ищеца относно съдържанието му в тази част не е било доказано по делото и следователно удостовереното в писмото е вярно. Въззивният съд също счита ,че оспорването не е доказано. С допълнително споразумение към трудов договор №2001-ПРК от 16.08.1994 г., носещо дата на съставяне 15.08.1994 г., лицето Е.К.К. е преназначена от длъжност „секретар“ на длъжност „председател“ в ПК-Х., считано от 22.08.1994 г. Същият документ е приложен и в трудовото досие на лицето. На 22.08.1994 г., със Заповед №1999-ПРК/16.08.1994 г. е прекратен трудовият договор на лицето Р.Я.К., заемаща длъжността „председател“ на ОПК-Х.. С Допълнително споразумение, носещо дата на съставяне 03.11.1994 г., лицето А.Т.Х.е преназначена от длъжността „специалист“ на длъжността “секретар“ в ОПК-Х., считано от 22.08.1994 г., т.е. от датата, на която е преназначено лицето, заемащо преди това същата длъжност /Е.К.К./. Същото допълнително споразумение носи подписа на работодателя, но в графата относно работника липсва положен подпис. Соченото допълнително споразумение не е приложено към документите, съставляващи трудово досие на А.Т.Х.. В досието на последната има приложени други допълнителни споразумения, като от допълнително споразумение от 16.12.1994 г. е видно, че А.Х.е преназначена от длъжността „секретар“ на длъжността „секретар“ в ОПК-Х., считано от 01.11.1994 г. Няма данни кога това лице е назначено първоначално на длъжността „секретар“ в ОПК- Х.. Също така в ЛТД на А.Х.има молба за отпуск от 14.09.1994г. , което  е само ден след датата на издаване на решението на ПК от 13.09.1994г.  и заемаща длъжността „специалист“ към тази дата  и заповед от същата дата в която също е на длъжност „специалист“. В заявление обр. УП-1 от 23.11.2005г. до РУ-„СО“- Ш.представено от ищеца по делото самата А.Х.е заявила ,че  е заемала длъжността „специалист“ от 1.01.1994г. до 1.11.1994г. , а секретар на ПК е била от 1.11.1994г. до 24.02.2003г.

Предвид гореизложеното , съдът  стига до извода, че действително по делото не се установи към дата 13.09.1994 г. има ли заповед за оправомощено лице, което да замества секретар на комисията, както и трудов договор или допълнително споразумение за трудов договор на секретар на ПК-Х., т.е. не се ангажираха такива доказателства. Предвид изложеното, заключава, че оспорването не е доказано и документът не следва да се изключва от доказателствения материал по делото.

Следователно съдът приема ,че към датата на издаване на решението на ПК-Х.  в комисията не е имало назначен секретар и такъв не е участвал в състава на комисията постановило оспореното решение и не е налице подпис на секретар в това решение и същото е нищожно на това основание .   Това е така тъй като до 2003г. в ЗСПЗЗ и ППЗСПЗЗ не е имало разпоредба затова кой следва да подписва решенията на ОЗС ,поради което  и за постановените до 2003г. решения следва да се приложи общата за административните производства разпоредба на чл.15 ал.2 т.6 от ЗАП/отм./ според която ,когато административният акт е постановен от колективен орган ,той се подписва само от председателя или негов заместник  и секретаря на този орган. Също така комисията постановила решението на ПК-Х. от 13.09.1994г.  е заседавала в незаконен състав . Видно от писмо изх.№ 11- 4 54/27.08.203ХГ, ГД „Земеделие и регионална политика“ е, че към 13.09.1994г. съставът  на ПК- Х. включва : Е.К.К.- председател Т.Х.- специалист, О.Х.Х.- специалист, К.Д.Н.- шофьор- деловодител, а в оспореното решение  на ПК -  Х. като членове па комисията са посочени : Е.К.К.. Г.С.С.и Г.С.и с изключение на  председателя на комисията, нито  едно от посочените лица не е било член на комисията към 13.09.1994г. съгласно удостоверителното изявление на органа по тяхното назначаване в лицето на министъра на земеделието.

На следващо место се сочи, че към датата на депозиране на заявлението от заявител Коневъдно дружество „ Върбовка“ с.В. в правния мир не е съществувал такъв правен субект и съответно заявлението не е било подадено от лице което е имало качеството на негов законен представител. Действително видно от заявлението приложено към преписката в него не са посочени имената   на законният представител на заявителя и не се установява кое лице е депозирало това заявление като заявител ,предвид факта ,че той е имал качеството на юридическо лице и такъв е следвало да има законен представител ,който да го представлява. Ето защо липсва надлежно заявена реституционна претенция, доколкото не е имало оправомощено лице ,което да подаде заявлението от името на коневъдното дружество. Посоченото дружество в решението не е съществувало към датата на постановяването му. Видно от приетият по делото учредителен протокол на Коневъдно дружество „Върбовка“ същото е било създадено на 6.11.1931г.  и според устава му същото било създадено за срок от 30г. Видно от историческите справки за дружеството и за земеделското спестовно заемно дружество „Зора“ коневъдното дружество е съществувало до 1948г. Според т.3 от раздел „Траяне и разтуряне на дружеството“ от устава му след прекратяване на дружеството   ,неговото имущество се предава в собственост на кооперативното дружество в селото . Съгласно приетата по делото историческа справка от 20.03.1977г. на 19.05.1920г. в с.В./Кабиюк сютлю/ била регистрирана кредитна кооперация „Зора“ в селото. Според същата справка от фонда на тази кооперация ,която е в същото село в което е и коневъдното дружество  е взета и протоколната книга на Коневъдно дружество“Върбовка“  .Следователно след прекратяването на това дружество правоприемник на архива  и имуществото е била именно сочената кооперация“Зора“ . 

Предвид гореизложеното постановеното решение на ПК-Х. от 13.09.1994г.  е нищожно поради липсата на адресат на същото , тъй като към датата на постановяването му   дружеството на което е бил възстановен процесният имот не е съществувало.

Ищецът по никакъв начин не доказа и факта ,че е правоприемник на учреденото през 1931г. и прекратеното през 1948г. Коневъдно дружество „Върбовка“. Ищецът е учреден през 2017г. и е вписан с решение от 7.04.2017г. по ф.д.№5/2017г. по описа на ШОС и е обективно невъзможно да е придобил имот , който е бил реституиран през 1994г. Няма никакви доказателства по делото за идентичност или правоприемство между двете дружества . Посоченото в чл.1 ал.1 от устава на ищеца , че последният е наследник на Коневъдно дружество „Върбовка“ с.В. не доказва факта на такова правоприемство  . Този устав е     частен диспозитивен документ и не се ползва с обвързваща съда материална доказателствена сила  и не доказва по никакъв начин правоприемство между двете дружества, като в самият устав в чл.1 ал.1 е посочено ,че   ищецът е само продължител на традициите  на Коневъдно дружество „Върбовка“  и следователно не е   правоприемник в правният смисъл на термина.

   Ищецът не е придобил имота и на основание давностно владение предвид факта ,че на първо место е създаден като сдружение през 2017г. и до датата на депозиране на исковата молба срокът по чл.79 ал.1  от ЗС не е изтекъл ,като също така е налице и невъзможност за придобиване на имоти   общинска собственост по давност предвид разпоредбата на пар.1 от ЗДЗС от 2006г. и последващите му изменения , съгласно които е въведен мораториум спиращ  изтичането на срока за придобиване по давност на имоти общинска собственост до 31.12.2022г., както и на осн.чл.7 ал.1 от ЗОС.

Предвид гореизложеното по делото не се установи факта ,че ищецът е придобил собствеността върху процесния недвижим имот .

Ответникът основава правото си на собственост върху имота на осн.чл.25 ЗСПЗЗ съгласно който земеделската земя ,която не  принадлежи на граждани ,юридически лица или държавата е общинска собственост. В случая процесният имот се явява   собственост на ответника . Процесният имот е бил към момента на одържавяването му  и е към днешна дата със статута на земеделска земя  и не е държавна собственост видно от удостоверение изх.№94М-00-045/8.10.2019г. на областна администрация-Шумен. Имотът също така не е собственост на и на физически или юридически лица предвид гореизложеното в решението. Следователно  са налице всички предпоставки на чл.25 ал.1 ЗСПЗЗ ,поради което Община Х. се явява собственик на процесния имот като за същия има издаден и АОС, вписан в Службата по вписвания по местонахождението на имота.   

 При така установената фактическа обстановка съдът счита , че по делото се доказа ,че процесният недвижим имот е   собственост на Община Х. и предявеният отрицателен установителен иск за собственост по чл.124 ал.1 от ГПК е неоснователен и следва да се отхвърли. 

 С оглед на обстоятелството, че правният извод, до който въззивната инстанция е достигнала, не съответства на правните съждения на първоинстанционния съд, то обжалваното решение следва да бъде   отменено, а предявения отрицатален установителен иск за собственост  с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПКотхвърлен.

Съобразно изхода от  спора на жалбоподателя следва да се присъдят направените от него разноски за първата и въззивната инстанция .

Пред ШРС ответникът е представил списък на разноските съгласно който претендира адвокатско възнаграждение в размер на 1800лв. с ДДС и държавна такса за издаването на три брой удостоверение в размер на 15лв.  Ищецът е  направил възражение по чл.78 ал.5 ГПК за прекомерност на адвокатското възнаграждение на представителя на ответника. Минималното такова възлиза на сумата от 633.69лв. , като съдът счита ,че предвид фактическата и правна сложност на делото- по същото да проведени три съдебни заседания и са събрани значителен брой писмени доказателства следва да бъде намалено на сумата от 1000лв., дължима с ДДС или 1200лв. Следователно на ответника следва да се присъдят разноски по делото в размер на 1215лв. за първата инстанция .

Пред ШОС ответникът е представил списък на разноските съгласно който претендира адвокатско възнаграждение в размер на 1200лв. с ДДС и държавна такса за въззивно обжалване  в размер на 30.37лв.  Ищецът е  направил възражение по чл.78 ал.5  ГПК за прекомерност на адвокатското възнаграждение на представителя на ответника. Минималното такова възлиза на сумата от 633.69лв. , като съдът счита ,че предвид фактическата и правна сложност на делото по което във въззивната жалба са коментирани голям брой възражения и са обсъдени  значителен брой писмени доказателства не следва да бъде намалено.  Следователно на жалбоподателя следва да се присъдят разноски по делото   в размер на 1230.37лв. за  въззивната  инстанция .

         Водим от гореизложеното и на осн.чл.271 ал.1  от ГПК  ,съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

  ОТМЕНЯ   решение №240/14.04.2020г. по гр.д.№1639/2019г.  по описа на ШРС, като вместо това постановява:

ОТХВЪРЛЯ предявеният от СНЦ “Коневъдно дружество Върбовка“ ЕИК , със седалище и адрес на управление: село В., общ. Х., обл. Ш., ул. „*“ №, представлявано от Председателя на УС С.С.Б.срещу Община Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.И., отрицателен установителен иск за собственост с правно основание чл.124 ал.1 от ГПК да се признае за установено , че ответникът Община Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.НЕ Е СОБСТВЕНИК на следния недвижим имот: Поземлен имот №044016 по КВС в землището на с. В., с ЕКАТТЕ 12663, находящ се в землището на село В., община Х., област Ш., в местността „К.“, с площ 29,941 дка, с начин на трайно ползване: посевна площ, категория на земята: трета, при граници и съседи, както следва: №044003 - посевна площ, №044015 - посевна площ, №000141 – храсти, №000110 - полски път и №000142 - път IV кл., за който е съставен Акт №2753 oт 13.02.2019 г. за частна общинска собственост, вписан в Служба по вписванията - гр. Шумен с дв. вх. №687, вх.рег. №697 от  13.02.2019 г., акт №172, том, д.№/2019 г..

ОСЪЖДА СНЦ “Коневъдно дружество Върбовка“ ЕИК , със седалище и адрес на управление: село В., общ. Х., обл. Ш., ул. „*“ №, представлявано от Председателя на УС С.С.Б.да заплати на  Община Х., ЕИК *, с административен адрес: област Ш., с. Х., ул. ..., представлявано от кмета Н.Б.И. разноски по делото в размер на 1215лв. за първата инстанция и в размер на 1230.37лв. за въззивната инстанция.

  Решението  подлежи на обжалване  в едномесечен срок от съобщаването му на страните пред ВКС .

   

 

         

      Председател:                                  Членове: 1.                          2.